Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından Turizm Yüzyılı doğrultusunda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla başlatılan proje kapsamında gerçekleştirilen arama konferanslarının Lavanta Tepesi Otelde düzenlenen program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

                                                                                    

TÜRSAB turizm yüzyılı açılış videosu ile Burdur tanıtım videosunun gösterimi sonrasında Vali Öksüz, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ve İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy tarafından konuşma yapıldı.

TÜRSAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI FİRUZ BAĞLIKAYA:

Ülkemiz turizmine değer katarak Türkiye’yi uluslararası rekabette öne çıkartma hedefiyle yola çıkan Turizm Yüzyılı Projemizin ilk adımını attığımız toplantıya katılımlarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

TÜRSAB olarak biz de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vizyonundan hareketle oluşturduğumuz Turizm Yüzyılı projesi ile ülkemizin turizmden aldığı payı çok daha yukarılara çıkarmayı önümüze hedef olarak koyduk.

HAK ETTİĞİ PAYI ALAMIYOR

Yılın belli aylarına ve kıyı şehirlerine sıkışan turizm hareketlerinin ülkemizin dört bir yanına ve yıl geneline yayılması amacıyla hayata geçirdiğimiz Turizm Yüzyılı projesi ile yüksek gelir grubundan ziyaretçileri de ülkemize çekmeyi amaçlıyoruz. Turizm Yüzyılı vizyonumuzu ortaya koyarken temel amacımız turizmden hak ettiği payı alamayan destinasyonlarımızı öne çıkartmaktı. Bu bakımdan projemizi; kültür turizminden doğa ve macera turizmine, gastronomi turizminden kış turizmine kadar her açıdan büyük potansiyel taşımasına karşın turizmden hak ettiği payı yeterince alamayan Burdur’dan başlatmak istedik.

NEDEN PİLOT BÖLGE OLARAK BURDUR?

Paleolitik çağlardan başlayarak insan yerleşimine dair izlerin bulunduğu Burdur; Sagalassos ve Kibyra Antik gibi önemli antik kentleri, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılarıyla kültür turizmi bakımından önemli bir rota olarak karşımıza çıkıyor. Salda Gölü başta olmak üzere muhteşem güzellikleriyle öne çıkan doğası, ormanları, lavanta bahçeleri, dağları, mağaralarıyla ekoturizm ve macera turları açısından dikkat çekici fırsatlar sunan Burdur, Salda Kayak Merkeziyle de turizm çeşitliliğini destekleyen bir altyapıya sahip. Tüm bunların yanında lezzetli yemekleri ise Burdur’u gastronomi turizmi açısından bir cazibe unsuru haline getiriyor.  Kıymetli Konuklarımız, Burdur’un sahip olduğu tüm bu zenginliklerin, katma değer yaratarak birer turizm ürününe dönüşebilmesi için yerel yönetimlerin çizdiği vizyon ve sergilediği yaklaşım ise büyük önem arz ediyor. Bu bakımdan Burdur’un önemli bir şansı olduğunu ifade etmem gerekiyor. Zira Burdur'u pilot bölge olarak seçmemizin en önemli nedenlerinden birini, Sayın Valimizin Turizm Yüzyılı vizyonumuza son derece olumlu bir yaklaşım göstererek projemize tam destek vermesi oluşturuyor. 

BURDUR VALİSİ TÜRKER ÖKSÜZ:

Türkiye seyahat acenteleri birliği (TÜRSAB) tarafından turizm yüzyılı doğrultusunda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla başlatılan proje kapsamında gerçekleştirilen arama konferanslarının açılış programında sizlerle bir arada olmaktan ve ilimizin bu projede pilot il seçilmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.

Burdur’umuz sahip olduğu bu değerler ile Akdeniz bölgesinin turizm potansiyeli yüksek olan bir kentidir. Ayrıca 14 coğrafi işaretli ürünlerimiz arasında Burdur şiş köftesi, Gölhisar Kavurması, Burdur Ceviz Ezmesi ve Haşhaş Helvası gibi daha sayamadığımız gastronomi değerleri ile ziyaretçilerine eşsiz lezzetler sunabilecek potansiyeli mevcuttur.

Bizler nihai hedefimize ulaşılabilmek için yol haritası çıkarmak, bu doğrultuda eylem planı hazırlamak ve bu eylem planına sadık kalarak turizm atılımlarını gerçekleştirilmek istiyoruz. Bu kapsamda ilimizin doğru adımları zamanında ve ihtiyaç duyulduğu şekilde atması önem arz etmektedir.

Ziyaretçi sayıları bir şehrin turizm potansiyeli açısından öngörülebilir bir mahiyet arz etmektedir. Bu bağlamda 2023 yılında Burdur Müzesi’nin ziyaretçi sayısı %29,25, Sagalassos antik kenti’nin ziyaretçi sayısı %43,37, Kibyra antik kenti’nin ziyaretçi sayısı %25,65, Kremna antik Kenti’nin ziyaretçi sayısı %45,64 ve Doğa Tarihi Müzesi’nin ziyaretçi sayısı %15,82 artış göstermiştir. Müze ve ören yerlerimizin kümülatif ziyaretçi sayısı ise toplam da %35,42 oranında artmıştır.

Biz Burdur’umuzun potansiyelinin çok daha fazla olduğuna yürekten inanıyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz.

Editör: SELÇUK ÖÇAL