Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Türkiye genelinde 81 il ve 973 ilçede eş zamanlı basın açıklamaları gerçekleştirdi. Bu kapsamda Burdur’daki açıklama, 23 Nisan günü saat 15.30’da Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapıldı.
CHP Burdur İl Örgütü tarafından düzenlenen açıklamada, “güvenli okul” talebi öne çıkarken, çocukların eğitim hakkı ve güvenliği gündemin merkezinde yer aldı. Basın metni, CHP Burdur İl Başkanı Barış Ayten tarafından okundu.
Milli Egemenlik Vurgusu
Açıklamada, 23 Nisan 1920’nin milli egemenliğin millete ait olduğunun ilan edildiği tarih olduğu hatırlatıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 106. yıl dönümüne dikkat çekilerek, Cumhuriyet’in temel değerlerine sahip çıkılması gerektiği ifade edildi.
Metinde ayrıca, günümüzde milli egemenlik ilkesinin zedelendiği iddia edilerek, seçilmiş belediye başkanlarına yönelik uygulamaların halk iradesine müdahale anlamı taşıdığı savunuldu.
Çocukların Güvenliği Ön Planda
Basın açıklamasında çocukların yaşam hakkı, eğitim hakkı ve güvenliği öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. Son yıllarda yaşanan çocuk ölümleri, okul güvenliği eksiklikleri ve çocuk işçiliği gibi sorunlara dikkat çekilerek, bu durumların ihmal ve yanlış politikaların sonucu olduğu ifade edildi.
23 Maddelik Manifesto Açıklandı
CHP Burdur İl Örgütü tarafından kamuoyuna duyurulan “Çocuklar İçin Gelecek” başlıklı 23 maddelik manifestoda şu talepler öne çıktı:
- Okullarda güvenliğin artırılması ve kadrolu güvenlik personeli görevlendirilmesi
- Öğrencilere ücretsiz yemek ve temiz içme suyu sağlanması
- Okullara sağlık personeli ve rehber öğretmen desteğinin artırılması
- Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması
- Çocuk işçiliği ve istismarının önlenmesi
- Okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz hale getirilmesi
- Afetlere dayanıklı okul ortamlarının oluşturulması
- Tüm öğrencilerin teknolojiye eşit erişiminin sağlanması
Manifestoda ayrıca eğitimin laik, bilimsel ve kamusal bir anlayışla yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
Alkışlı Protesto ile Sona Erdi
Basın açıklaması, katılımcıların alkışlı protestosuyla devam etti. Partililer, çocukların güvenli, sağlıklı ve eşit koşullarda eğitim alabilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.
Açıklamanın sonunda başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitler anıldı ve “Yaşasın Cumhuriyet” mesajı verildi.







