Burdur Valiliği orman yangınlarını önleyici tedbirlere ilişkin kararını duyurdu.  Yaz ayının gelmesi ve hava sıcaklıklarının artması ile birlikte ormanlık alanlarda insan ve araç hareketliliğinin artması, kasten veya kusurlardan kaynaklı yangınların önlenmesi amacı ile bazı sınırlamalar getirildi.

Piknik, kamp ve çadır kurulacak alanlar listelenirken, bunların dışındaki alanlara girişlere de sınırlama ve özel izinler getiriliyor.

15 Haziran – 15 Ekim 2024 tarihlerini kapsayan zamanlarda Burdur Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonu aldığı kararlara uymayanlara ise ağır yaptırımlar ve cezalar getiriyor.

BURALAR DIŞINDA İZİNSİZ GİRİLEMEYECEK

 Burdur İli Orman Yangınları İle Mücadele Komisyonunun aldığı karar doğrultusunda Burdur sınırları dahilinde ormanlık alanlara girişlerin 15 Haziran – 15 Ekim 2024 tarihleri arasında yetkili makamların iznine tabii olacak.

Burdur İli sınırları dahilinde aşağıdaki listede yer alan “ Orman Parkları ve Tabiat Parkları içerisindeki piknik ve mesire alanları ile günübirlik kontrollü alanlar” haricindeki ormanlık alanlara görevliler, izinli arıcılar, izinli çobanlar haricinde 15 Haziran – 15 Ekim 2024 tarihleri  arasında girmeleri yaSacak olacak.

MANGAL YAKMAYA DA SINIRLANDIRMA

            Orman Parkları, Milli Park ve Tabiat Parkları içerisindeki piknik ve mesire alanları ile günübirlik kontrollü alanlar haricindeki ormanlık alanlarda; 15 Haziran – 15 Ekim 2024 tarihleri arasında, mangal ve ateş yakmak, mahalli mülki amirden izin almadan etkinlik ve piknik yapmak, çadır kurmak, kamp yapmak ve konaklamak yaSacak olacak.

GÖREVLİLER PİKNİK ALANLARINDA VATADAŞLARI UYARACAK

            Vatandaşlar yalnızca kendilerine ayrılan piknik ve mesire alanlarından gerekli önlemleri alarak yararlanabilecekler. Piknik ve mesire alanlarında ateş yakmaksızın piknik yapılması, bu alanlarda çöp bırakılmaması yönünde görevliler ve işletme sahiplerince gerekli uyarılarda bulunulacak, bu hususta sık bir şekilde denetim kontroller yapılacak.

            Ormanlık alanlarda ve orman kenarlarında her türlü yanıcı, parlayıcı, patlayıcı, tutuşturucu atık malzemeler ile inşaat atıkları, hafriyat, cam vb. malzemeden imal edilmiş atık malzeme bırakılması yasak.

            Orman içerisinde ve kenarında bulunan turizm tesisleri, çadırlı kamp alanları, piknik ve mesire alanlarında gerçekleştirilen organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin kullanılması kesinlikle yasak olacak.

ORMAN BİTİŞİĞİNDEKİ KÖYLERE ve SANAYİ KURLUŞLARINA SIKI DENETİM

            6831 Sayılı Orman Kanunu’nun 31. ve 32. Maddeleri kapsamında olanlar başta olmak üzere, orman içi köyler, orman bitişiği köyler ve mahalleler ile orman ile ilişiği olmayan köyler ve mahallelerde bağ-bahçe, meyvelik ve tarla temizliği gibi nedenlerle anız, ağaç, dal ve bitki örtüsünün yakılması yasak.

            Orman alanları civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, yerleşim yerleri ve ormanları etkileyebilecek yangınlara karşı önlemleri alarak yangın söndürme ve koruma ekiplerini kurmak ve ormanlık alan ile tesis arasında koruma bandı oluşturmakla yükümlüdür. Bu konudaki denetim Orman Bölge Müdürlüğü(İşletme Müdürlükleri), Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile ilgili belediyeler tarafından yerine getirilecek.

KORUYUCU EKİPMAN VE ARAÇLAR HAZIR BULUNDURULACAK

Belediyeler, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama ve depolama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak, yangına karşı gerekli tedbirleri alacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklar.

 

RİSKLİ ALANLARDA DEVRİYELER GEZECEK

          Özellikle Ağlasun ve Bucak ilçeleri arasında bulunan Isparta-Antalya karayolu (Dereboğazı Havzası) bölgesi başta olmak üzere orman yangınları açısından riskli bölge olarak değerlendirilen bölgeler resmi/sivil devriyeler ve drone vasıtasıyla sık sık kontrol edilecek.           

Valilik, Kaymakamlıklar ve Orman Bölge Müdürlüğü(Orman İşletme Müdürlükleri) koordinasyonunda genel/özel kolluk görevlileri ile Milli Parklar görevlilerince yangın çıkma riski olan bölgelerdeki devriye faaliyetlerine ağırlık verilecek, ormanlık bölgeler gece/gündüz kontrol edilecek, yangına hassas ve vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılan yerlerin giriş/çıkış ve çevresini görebilecek şekilde fotokapanlar yerleştirilecek, drone , Plaka Tanıma Sistemi (PTS) ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) vasıtasıyla izleme ve gözlem faaliyetleri artırılarak etkin bir şekilde gözetim ve denetim faaliyetleri yapılacaktır.

GÜNÜBİRLİK PİKNİK YAPILABİLECEK ORMAN, TABİAT PARKLARI VE MESİRE ALANLARI

1-  Burdur Belediyesi Alyazmalım Mesire Alanı

2-  Ağlasun Ateşgül Konaklamasız Orman Parkı

 3-  Kemer Asarcık Konaklamasız Orman Parkı

 4-  Yeşilova Salda Gölü Tabiat Parkı

 5-  Burdur Serenler Tepesi Tabiat Parkı

6-  Karamanlı Sarımsaklıoluk Konaklamasız Orman Parkı

 7-  Altınyayla 15 Temmuz Şehitleri ve Gazileri Konaklamasız Orman Parkı

 8-  Gölhisar Kibriya Konaklamasız Orman Parkı

9-  Gölhisar Böğrüdelik Konaklamasız Orman Parkı

10- Bucak Oğuzhan Konaklamasız Orman Parkı

11- Bucak Millet Ormanı Konaklamasız Orman Parkı

12- Bucak Kocaaliler Çınar Kontrollü Piknik Alanı

Editör: SELÇUK ÖÇAL