Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası kapsamında il geneli birçok farkındalık çalışmaları yapılarak organ bağışına dikkat çekildi. İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, bir kişinin organ bağışında bulunmasının, birden fazla insana yaşam şansı verdiğini söyledi.
Her yıl ülkemizde 3-9 Kasım tarihleri arası organ bağışının hayati önemini vurgulamak ve toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla "Organ Bağışı Haftası" etkinlikleri düzenlenmektedir. Organ bağışı, bir kişinin kendi isteğiyle hayattayken veya ölümünden sonra organlarını başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere bağışlamasıdır. Denizli İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2019 yılında başlatılan "Her Bağış Yeni Bir Hayat" projesi, Denizli’de organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmaya ve vatandaşları bağışa teşvik etmeye devam ediyor. Organ Bağış Haftası kapsamında, Denizli genelinde merkez ve ilçelerde sağlık ekipleri tarafından stantlar kuruldu. Kamu kurumları, mahalleler, okullar ve pazar yerlerinde vatandaşlara yönelik organ bağışı bilgilendirme çalışmaları, eğitimler ve farkındalık etkinlikleri gerçekleştirildi.
Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Organ Bağışı Haftası kapsamında yaptığı açıklamasında organ bağışının önemine dikkat çekerek, vatandaşları bağış yapmaya davet etti. Uz. Dr. Berna Öztürk; "Günümüzde binlerce insan, organ yetmezliği nedeniyle yaşamını sürdürebilmek için uygun bir donör beklemektedir. Denizli’de bin 225 diyaliz hastamız bulunmaktadır. Denizli’de 2025 yılında 21 beyin ölümüne karşılık 10 organ bağışı gerçekleşti. Ülkemizde organ bağışı konusunda yürütülen tüm çalışmalara rağmen oranlar hâlâ istenilen seviyelerde değildir. Ne yazık ki, organ bekleyen hastaların önemli bir kısmı zamanında uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybetmektedir. Bu nedenle toplum olarak organ bağışına daha fazla sahip çıkmamız gerekiyor. Ülkemizde kalp, böbrek, karaciğer, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılabilmektedir. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilmekle birlikte kişinin yaşlı veya çok genç olması, süregelen sağlık sorunları olması organ bağışında bulunmasında bir engel değildir. Organ bağışı, yaşamdan yaşama uzanan en değerli armağandır. 2019 yılında başlattığımız Her Bağış Yeni Bir Hayat projemiz kapsamında Denizli’de bugüne kadar toplamda 32 bin 133 kişi organ bağışında bulundu ve 2025 yılı 10 aylık dönemde 2 bin 620 kişi organlarını bağışladı" diye konuştu.
E-Nabız Üzerinden Kolayca Organ Bağışı Yapılabiliyor
İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Türkiye’de organ bağışında yeni bir dönemin başladığını duyurarak vatandaşların artık e-Nabız uygulaması üzerinden elektronik ortamda organ bağışında bulunabileceğini açıkladı. Öztürk. "Denizlili vatandaşlarımız, İl Sağlık Müdürlüğümüze, kamu, üniversite ve özel hastanelerimize, ilçe sağlık müdürlüklerimize, toplum sağlığı merkezlerimize veya sağlık ekiplerimizce açılan organ bağışı stantlarına başvurarak organ bağışında bulunabilirler. Ayrıca artık e-Nabız üzerinden organ bağışı vasiyetinde bulunabilirler. Organ bağışı bireysel bir karardır, artık bu karar kişinin vasiyeti niteliğindedir. Yeni sistemde bağışçıların birinci derece yakınları da öncelikli konumda olacak, organları nakil için kullanılan kişilerin yakınları, acil organ bekleyenler hariç, listede öncelikli olacak. Her bağış, yeni bir hayat demektir. Bir kişinin organ bağışı, birden fazla insana yaşam şansı, bağışlanan her organ da bekleyen bir hastaya umut olabilir" dedi.




