Burdur İHH İnsani Yardım Derneği, düzenlediği iftar programının ardından İslam coğrafyasında yaşanan savaşlar ve çocuk ölümlerine dikkat çeken bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, dünyanın birçok bölgesinde yaşanan çatışmaların en büyük mağdurlarının çocuklar, kadınlar ve siviller olduğu vurgulandı.
“Masum Çocuklar Savaşların Hedefi Oluyor”
İHH tarafından yapılan açıklamada, Bosna’dan Çeçenistan’a, Afganistan’dan Arakan’a, Suriye ve Irak’tan Gazze’ye kadar birçok bölgede yıllardır süren çatışmaların en ağır bedelini sivillerin ödediği ifade edildi. Açıklamada, “Coğrafyalar ve takvimler değişse de ölenler hep aynı: masum çocuklar, kadınlar ve siviller” denildi.
“İslam Dünyasının En Büyük Sorunu Dağınıklık”
Basın açıklamasında, İslam dünyasının parçalanmış yapısına dikkat çekilerek mezhep ve etnik tartışmaların birlik ve dayanışmayı zayıflattığı belirtildi.
“57 İslam ülkesi ve 1,8 milyar Müslüman nüfus, Gazze’de çocukların hayatını kurtaracak ortak bir irade ortaya koyamıyorsa bu güçsüzlük değil, dağınıklıktır” ifadeleri kullanıldı.
Gazze’de Binlerce Çocuk Hayatını Kaybetti
Açıklamada Gazze’de yaşanan insanlık dramına da geniş yer verildi. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de 21 binden fazla çocuğun hayatını kaybettiği, 44 bin 500’den fazla çocuğun ise yaralandığı veya uzuv kaybı yaşadığı belirtildi. Ayrıca Batı Şeria, Kudüs ve Lübnan’da da yaklaşık bin çocuğun yaşamını yitirdiği ifade edildi.
Diğer Coğrafyalardaki Çocuk Dramına Dikkat Çekildi
İHH’nın açıklamasında dünyanın farklı bölgelerindeki çocuk ölümlerine de değinildi. Buna göre İran’da İsrail ve ABD saldırılarında 200’den fazla çocuğun hayatını kaybettiği, Sudan’da iç savaş ve kıtlık nedeniyle yüz binlerce çocuğun yaşamını yitirdiği ifade edildi. Doğu Türkistan’da yaklaşık 1 milyon çocuğun ailelerinden koparıldığı, Myanmar’da yüzlerce çocuğun hayatını kaybettiği ve Ukrayna’da 2022’den bu yana binlerce çocuğun saldırılarda öldüğü bilgisi paylaşıldı.
“Uluslararası Toplum Harekete Geçmeli”
İHH, açıklamasında uluslararası topluma ve kuruluşlara da çağrıda bulundu. ABD ve İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayan saldırılarına karşı başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm uluslararası kurumların acilen harekete geçmesi gerektiği belirtildi.
Açıklamanın sonunda, İslam dünyasının birlik içinde hareket etmesi gerektiği vurgulanarak, yaşanan insanlık dramına karşı tüm dünya halklarının daha güçlü tepki göstermesi çağrısında bulunuldu.





