Yerel seçimlerin ardından yeni düzenlemeler de duyurulmaya başlandı. kripto varlıklarına yeni düzenlemeler ve vergiler gelmesi gündeme geldi.

Kripto paralarla ilgili yeni düzenlemeler için çalışmalar hızla devam ediyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Ramazan Bayramı sonrasında kripto para piyasasında işlem vergisi alınmasını öngören yasa teklifini TBMM Başkanlığı'na sunacaklarını duyurdu.

Kripto

YÜZDE KAÇ VERGİ UYGULANACAK?

Meclis, 31 Mart yerel seçimleri nedeniyle ara vermiş olsa da seçim sonrası gündeme getirilmesi planlanan düzenlemeler için hazırlıklar titizlikle sürdürülüyor.

Güler, kripto varlıklara yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda yürütülen çalışmaların tamamlanmasının ardından yasa teklifi hazırlıklarına başladıklarını belirtti. AK Parti TBMM Grup Başkanlığı olarak bu konuda uzman milletvekilleriyle birlikte çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı.

Kripto varlıklarla ilgili düzenlemeyle, Türkiye'de kripto varlıklarla işlem yapanların risklerinin azaltılması hedefleniyor. Bu kapsamda, kripto varlıkların geniş bir tanımının yapılacağı ve kripto varlık alım satım platformlarına lisans verilmesi öngörülüyor. Ayrıca finansal kuruluşlara benzer şekilde asgari faaliyet şartları getirilmesi planlanıyor.

Düzenlemenin yasalaşması ve kripto varlık hizmet sağlayıcıların lisanslanmaya başlamasıyla birlikte, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) teknik standartlarına tam uyum sağlaması ve eleştirilere karşı koyması hedefleniyor.

Avrupa Parlamentosu'nun vergi alınmasına ilişkin kararının yanı sıra Almanya ve İsveç gibi ülkelerde kripto paralarla ilgili vergi uygulamaları da dikkat çekiyor. Almanya'da 600 euro üzerindeki değerler için kazanç vergisi uygulanırken, İsveç'te kripto vergisi %30'a varan oranda kesintiyle uygulanıyor. Türkiye'de de %30 - %40 civarlarında bir vergilendirme olacağı tahmin ediliyor.

Editör: Betül Ateş