Türkiye'de  nisan ayı yağışları, uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 24 azaldı. Bu durum, bölgedeki kuraklığın devam ettiğini gösteriyor.

İstanbul'un Avrupa Yakası, Kırklareli ve Çanakkale'de yağışlarda artışlar görülmesine rağmen, Bilecek ve Bursa'da yağışlar yüzde 80'in üzerinde düştü.

Yağışlardaki bu azalma, ülke genelinde de gözlemleniyor. Uzmanlar, Türkiye'nin meteorolojik kuraklık içinde olduğunu ve su kaynaklarının dikkatli kullanılması gerektiğini vurguluyor.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Deniz Demirhan, "Marmara Bölgesi'nde yağışlar yüzde 24 azaldı. Ancak son 7 aylık süreye baktığımızda yağışlarda yüzde 12'lik bir artış olduğunu görüyoruz." diyor.

Demirhan, kuraklığın önümüzdeki yıllarda da devam edebileceğini ve barajlardan gelen suyun 2030 yılından sonra yetmeyeceğini belirtiyor.

Yağmur suyunun biriktirilmesi ve suyun tasarruflu kullanımı konusunda uyarılarda bulunan Demirhan, "Global sıcaklık artışı nisan ayında 0,67 derece olmuş. Bu sadece nisan ayında değil, genel bir artış var zaten. 2023, son 70 yılın en sıcak yılıydı." ifadelerini kullanıyor.

Haziran ayından itibaren Türkiye'de nötr faza geçilmesi, yağışlarda ve sıcaklıklarda artışa neden olabilir.

Ancak uzmanlar, bu durumun geçici olabileceğini ve yaz aylarında genel olarak yağışlarda azalma, sıcaklarda artma beklendiğini belirtiyor.

BU YAZ KAVRULACAĞIZ

Türkiye genelinde geçtiğimiz sene son zamanların en yüksek hava sıcaklıklarını yaşamıştık. Uzmanlar bu sene de yeni rekor hava sıcaklıklarının olacağını tahmin ediyor. 

Editör: Betül Ateş