Durgun, 2 yaş sendromunun çocuğun kendisini bir birey olarak kabul ettirmeye çalıştığı ilk dönem olduğunu söyledi. Bu dönemde çocuğun hırçın, duygusal ve öfkeli olabileceğini belirten Durgun, şu şekilde devam etti; “2 yaş sendromu, genellikle bir buçuk ile üç yaş arasındaki çocukların inatçı bir tutum sergiledikleri, duygusal dalgalanmalar yaşadığı ve bununla birlikte öfke nöbetleri görülen bir dönemdir.

Bebeklik döneminden çocukluk dönemine geçen, anneden bağımsızlaşan çocuğun kendisini birey olarak kabul ettirmeye çalıştıkları ilk dönemdir. Bu dönem gelişimin bir parçasıdır. Büyüyen çocuk kazandığı bu gelişme özellikleriyle kendisinin ayrı bir birey olduğunu fark eder. Bu farkındalıkla çocuk varlığı tüm çevresine kanıtlamaya çalışır. Kendisinin de fikirleri olduğunu, bu fikirlerin uygulanabilir olduğunu ispat etmeye çalışır. Kararlarını belirtirken de “hayır” ve “ben” gibi kelimeleri sık kullanır. Çocuk, inatlaşma, ısrarcı davranma agresif tavırlar sergilerken “ben de varım ve bir bireyim” mesajını vermeye çalışır” dedi. 


Durgun, “2 yaş sendromu fırtınalı bir dönem olarak adlandırılırsa, aile de çocuğun dinlenebileceği bir liman olmalıdır” diyerek, bu dönemde ebeveynlerin neler yapabileceğini anlattı. Durgun, açıklamalarında; “Bu dönemde olan çocuğumuza karşı yaklaşım sergilerken dikkatli yaklaşmalıyız. Öncelikle çocuğun bu davranışlarının gelişimin bir parçası ve normal bir süreç olduğunu unutmamalıyız. Bu dönemde çocuğunuzla inatlaşma içerisine girmeyin ve kendi başına yapabileceği şeylerde çocuğa izin verin ve ona bir alan yaratın. Bu alanda çocuğa seçim hakkı sunulmalıdır.

Çocuğun adına karar vermek yerine artık kendi seçimlerini yapabileceği konularda tercih çocuğa bırakılmalıdır. Öfkesini normal yollu ifade edemeyen çocuğun karşısında olumsuz tepki göstermek, çocuğun pasif agresif davranmasına neden olur. Bu demek değildir ki çocuk bir şey isterken hırçınlaşarak, bu konuda ısrarla ağlaması ve sırf susması için istediğini çocuğa vermiyoruz. Çocuk sakinleşene kadar beklemek, sonrasında anlayacağı bir dille istediğinin neden olmayacağı çocuğa anlatmalıdır. Bunu yaparken aile tutarlı davranmalıdır. Her zaman olduğu gibi bu dönemde de ailenin çocuk için şefkatli ve güvenli bir liman olabilmelidir. 2 yaş sendromu fırtınalı bir dönem olarak adlandırılırsa, aile de çocuğun dinlenebileceği bir liman olmalıdır” şeklinde konuştu.

Editör: Güven Yılmaz