Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ), iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir gelecek hedefleri doğrultusunda önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. “COP31 Yolunda Yeşil Dönüşüm: Sıfır Atık, Gıda ve İklim Paneli” kapsamında çevre sorunlarından gıda güvenliğine, karbon ayak izinden su tasarrufuna kadar pek çok önemli konu masaya yatırıldı.

Üniversitenin COP31 süreci için 31 projeyle başvuruda bulunması ve 11 Kasım Millî Ağaçlandırma Günü kapsamında 35 bin ağacı toprakla buluşturmayı hedeflemesi, programın dikkat çeken gelişmeleri arasında yer aldı.

MAKÜ’DEN COP31’E 31 PROJELİK KATKI

MAKÜ Gıda Mühendisliği Araştırma ve Geliştirme Topluluğu tarafından, Gençlik ve Spor Bakanlığı ÜNİDES desteğiyle düzenlenen etkinlik, üniversitenin Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü ve Araştırma Geliştirme Koordinatörlüğü iş birliğiyle gerçekleştirildi.

Programda MAKÜ'nün COP31 kapsamında 31 projeyle başvuru yaptığı açıklanırken, üniversitenin çevre ve sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarının artırılarak devam ettirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

35 BİN AĞAÇ TOPRAKLA BULUŞTURULACAK

Etkinlikte açıklanan bir diğer önemli hedef ise ağaçlandırma çalışmaları oldu.

11 Kasım Millî Ağaçlandırma Günü kapsamında MAKÜ'de 35 bin ağacın toprakla buluşturulmasının hedeflendiği bildirildi.

Doğal kaynakların korunması, yeşil alanların artırılması ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakılması amacıyla gerçekleştirilecek çalışmaların, üniversitenin sürdürülebilirlik vizyonuna katkı sunması bekleniyor.

PROF. DR. GÜRSOY: “ARTIK HAREKETE GEÇME ZAMANI”

Panelin açılış konuşmasını MAKÜ Rektör Yardımcısı ve COP31 Üniversite Koordinatörü Prof. Dr. Oğuz Gürsoy gerçekleştirdi.

İklim değişikliğiyle mücadelenin yalnızca toplantılar ve alınan kararlarla sınırlı kalmaması gerektiğine dikkat çeken Gürsoy, somut adımlar atılmasının önemini vurguladı.

Gürsoy, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Artık harekete geçme zamanı. İklim değişikliğiyle mücadele yalnızca konuşarak değil, ortak sorumluluk üstlenerek ve uygulanabilir çözümler geliştirerek mümkün olacaktır.”

Burdur’da Yeni İl Müftüsü Göreve Başladı! Paşa Bektaş Kimdir, Nerelidir? İşte Hayatı ve Kariyeri
Burdur’da Yeni İl Müftüsü Göreve Başladı! Paşa Bektaş Kimdir, Nerelidir? İşte Hayatı ve Kariyeri
İçeriği Görüntüle

Türkiye'nin 9-20 Kasım tarihlerinde Antalya'da ev sahipliği yapacağı COP31 İklim Zirvesi'ne de değinen Gürsoy, doğal kaynakların korunması, atıkların yeniden değerlendirilmesi ve iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması konusunda toplumun bütün kesimlerine sorumluluk düştüğünü belirtti.

ÖĞRENCİLERİN PROJESİNE 75 BİN TL DESTEK

Programda üniversite öğrencilerinin çevre ve sürdürülebilirlik alanındaki projelerine verilen destekler de gündeme geldi.

Gıda Mühendisliği Araştırma ve Geliştirme Topluluğu Başkanı Tuğçe Çeküç ve topluluk yönetimi tarafından hazırlanan projenin, Gençlik ve Spor Bakanlığı ÜNİDES programı kapsamında 75 bin TL destek almaya hak kazandığı açıklandı.

Prof. Dr. Gürsoy, öğrencilere proje üretmekten çekinmemeleri çağrısında bulunarak gençlerin fikirlerinin hayata geçirilmesinin önemine dikkat çekti.

BİR FİNCAN KAHVE İÇİN 130 LİTRE SU!

Panelin en dikkat çekici başlıklarından biri ise günlük hayatta tüketilen ürünlerin su ayak izi oldu.

Uzmanlar, su tüketiminin yalnızca musluktan kullanılan suyla sınırlı olmadığını, ürünlerin üretiminden tüketiciye ulaşmasına kadar geçen süreçlerde de önemli miktarda su harcandığını anlattı.

Bir fincan kahvenin üretimden tüketime uzanan sürecinde yaklaşık 130 litre su kullanıldığı örneğiyle dolaylı su tüketiminin boyutlarına dikkat çekildi.

Panelde ayrıca karbon salınımının azaltılması, mavi, yeşil ve gri su ayak izi, sürdürülebilir tarım, gıda güvenliği ve uzay çöplüğü gibi konular değerlendirildi.

AKADEMİSYENLERDEN İKLİM VE GIDA GÜVENLİĞİ UYARISI

Prof. Dr. Oğuz Gürsoy'un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Prof. Dr. Zuhal Akyürek, Doç. Dr. İlker Ünal, Dr. Öğr. Üyesi Mesut Coşlu ve Öğr. Gör. İkramiye Değer konuşmacı olarak katıldı.

Uzmanlar, artan dünya nüfusu ve değişen tüketim alışkanlıkları karşısında gıda güvenliğinin giderek daha önemli hâle geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin tarımsal üretim potansiyelinin etkin değerlendirilmesi, dijital tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir üretim yöntemlerinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekildi.

GENÇLERİN FİKİRLERİ EYLEM PLANINA DÖNÜŞECEK

Etkinlik, MAKÜ Sürdürülebilirlik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Kübra Ertan Türe'nin “Yeşil Dönüşüm: Farkındalıktan Eyleme” başlıklı konferansıyla devam etti.

Ardından gerçekleştirilen Gıda Güvenliği, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Gençlik Çalıştayı'nda öğrenciler çevre sorunlarına yönelik görüşlerini ve çözüm önerilerini ortaya koydu.

Yuvarlak masa toplantılarında geliştirilen önerilerin raporlaştırılarak MAKÜ'nün resmî internet sitesinde yayımlanması ve üniversitenin sürdürülebilirlik çalışmalarına katkı sağlaması planlanıyor.

PANELİSTLER ADINA FİDAN DİKİLDİ

Program kapsamında çevre bilincini somut bir katkıyla desteklemek amacıyla panelistler adına TEMA Vakfı aracılığıyla fidan dikimi gerçekleştirildi.

Etkinlikte, iklim değişikliğiyle mücadelede bireysel farkındalığın yanı sıra ortak hareket etmenin de büyük önem taşıdığı vurgulandı.

MAKÜ, COP31 için hazırladığı 31 proje, 35 bin ağaç hedefi ve gençlerin geliştireceği çevre odaklı çözüm önerileriyle sürdürülebilir gelecek çalışmalarına katkı sunmayı amaçlıyor.