MAKÜ'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programı Düzenlendi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Programı düzenlendi.

Programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca başta olmak üzere fakülte dekanları, daire başkanları ile akademik ve idari personel katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan, Türkiye Geçilmez konulu film gösterimi ile devam etti.

Program açılış konuşması ile devam etti. Prof. Dr. Mehmet Karaca konuşmasında şunları söyledi: 'Aziz vatanımız ile ilgili bazı kişilerin bir takım hain planlarının olması ama vatansever herkesin bu planlara karşı çıkarak sokaklara çıkması ve millet olarak 7'den 70'e topyekün bu planlara karşı durması çok önemliydi ve bunu başardık. Hepimiz bir arada olursak birbirimize sımsıkı sarılırsak, bu vatanın, milletin, bayrağın, ezanın altında bir arada sokağa çıkan insanlar olarak çok şeyi başarabileceğimizin en önemli göstergesi olduğu bir gün. Bu önemli günde o günü tekrar anarak şunu söyleyebilirim, milli birlik ve beraberlikle bizler her şeyi başarabiliriz. 1980 darbesini görmüştüm, 15 Temmuz darbesi, o darbe gibi değildi. İnsanların sokaklardaki haykırışlarıyla, duruşuyla, tavrıyla geleceğine yön verdiğine şahit olduğumuz bir gündü. Birilerinin mahvoluşunun günüydü. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum.'

MAKÜ Kurumsal İletişim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KİMER) tarafından 15 Temmuz Şehidi Prof. Dr. İlhan Varank anısına hazırlanan belgesel film gösteriminin izlenmesinin ardından program, 15 Temmuz Şehitleri ve tüm şehitler için Kur'an Tilaveti ve Hatim Duasının okunması ile devam etti. Kur'an Tilaveti İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Furkan Ceylan verilirken Hatim Duası ise MAKÜ Cami İmamı Zekeriya Ersoy tarafından yapıldı.

Programda daha sonra 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Paneli gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sait Korkmaz'ın yaptığı panelde Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Sipahi ve Öğr. Gör. Uğur Tozkoparan sunum yaptılar.

'İhanete Karşı Sadakate, Cesarete ve Şehadete Şahidiz' konulu sunumunda Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Sipahi: 'Darbe girişiminin çok derin fikri tahlilleri yapılmalı ve insanlarımızın aklından, kalbinden, gönlünden bu derin yaralar yine İslam'ın hakikatleriyle doğru bir şekilde tamir edilmelidir. Çünkü doğrusu ne demedikçe yalanların sonu gelmez ve sureti, hak kabul etme gibi bir din psikolojisinin içine girilme tehlikesi her zaman mevcuttu.' ifadelerine yer verdi. Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray, FETÖ'nün hareket yöntemlerine de değindi ve yanlış bilgileri doğru bilgilerle harmanlayarak karıştırarak verdiğini, saptırıcı ifadelerini söz aralarına sıkıştırdığına vurgu yaptı.

Şark meselesinin ortaya çıkışı ile ilgili bilgiler vererek sunumuna başlayan Öğr. Gör. Uğur Tozkoparan ise sözlerine şöyle devam etti: 'Yaklaşık yüz yıl önce denizler aşarak Anadolu'nun kapısına hain elleriyle kimler dayanmışsa 15 Temmuz gecesi de yine okyanus ötesinden gelen hain bir irade ve yerli işbirlikçiler de o maksatla darbeye kalkışmışlardır. Dün Türkiye'yi teslim almak isteyen, olmadık yollara başvuranlara karşı aziz Mehmetçik boyun bükmemiş ve 15 Temmuz gecesinde de genci, yaşlısı, işçisi, memuru, ev hanımı, doktoru, öğretmeni ve öğrencisiyle topyekün bir millet dünkü Mehmetçik misali meydanları teslim etmemiştir.'

Panel moderatörü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sait Korkmaz ise bu memleketin sahipsiz olmadığını, milli mücadelede gösterdiği tavrı 15 Temmuz'da da gösterdiğine vurgu yaptı.

Sunumların ardında program, 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitler için helva dağıtımı yapılmasının ardından son buldu.