Görev süresinin 3. Yılını geride bırakan Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz yaptığı değerlendirme toplantısında Burdur basını ile bir araya geldi. Yapılan çalışmaları anlatan Başkan Ercengiz aynı zamanda gelen sorulara da açık yüreklilikle cevap verdi.

Hizmet anlayışını farklı yorumlayan ve belediyeciliğe getirdiği yeni soluğu izah ederken, eleştirildiği ancak eleştirildiği hizmetlerinde de Türkiye gündeminde büyük ses getiren işlere imza atan Başkan Ercengiz, sosyal belediyeciliğini böyle anlattı, 'Yeni doğum yapmış bir annen yanında olabilmek, cenazesi olanın acısını paylaşabilmek, dar gelirli vatandaşımıza katkı koyabilmek, Ramazan'da her gün bir mahallede tüm mahalleliyi davet ettiğimiz sofralarda buluşabilmek, doğayı düşünen enerji projeleri üretebilmek, üreticinin yanında olduğumuzu gösteren projeler yapabilmek, fasulyeciye sahip çıkan projeleri gerçekleştirebilmek, farkındalık yaratabilmek için sokağa dökülecek narı alıp gelebilmek bizim sosyal belediyecilik projelerimizde ekonomik değeri çok yüksek olmayan, düşünce olarak bakıldığında, 'Bizi de düşünen bir belediyemiz var' dedirtebildiğimiz iyi projeler olduğunu düşünüyorum' dedi.

Hizmet Kampüsünü anlattı

Hizmet kampüsünü de basın mensupları ile paylaşan Başkan Ercengiz, binanın şehir içerisinde olmadığı için görünmediğini ancak yapının bölgenin en iyi projeleriden biri olduğunu ifade etti. Ercengiz, 'Üreten, kendi personeline değer veren, doğaya saygılı ve enerji anlamında da birçok belediyeye ve kamu kuruluşuna örnek olabilecek güneş enerji panelleriyle önemli bir bina yaptığımızı düşünüyorum. Maliyet açısından baktığımızda piyasa koşullarının hemen hemen en alt seviyesinde yaptırdığımız bir binadır' dedi.

İçme suyu müjdesi

İçme suyu isale hattı için yer tahsisi yaptıklarını müjdeleyen Başkan Ercengiz, 'Bu sadece kısa süreli bir çözümdür, uzun süreli çözüm arayışındayız devam etmektedir. DSİ'den gelen arkadaşımızla görüştüğümüzde, Sayın Bakan Veysel Eroğlu'nun Burdur'a geldiğinde 'pergeli ortaya koyun 60 kilometre çapında bir tarama yapın, Burdur'a kaynak içme suyu bulun, mutlaka yaratın' dedi. Bizim yüzey suyuna ihtiyacımız var, bu hem yüksek maliyetli bir iş, hem de su sertliğine baktığımız zaman, oldukça sert ve yumuşatmak için oldukça maliyetlidir.

Atık suda sona gelindi

Atık su arıtma tesisiyle ilgili bütün mükellefiyetlerimizi yerine getirdik. Şu anda Avrupa Yatırım Bankasıyla ile ortaklaşa yürütülen işte, kredi kullanmak üzere imza attık, sadece İller Bankası'ndaki tek bir maddede yaşanan sorunun sonuçlanmasını bekliyoruz 35 bin metrekare bir alanda arıtma tesisimizi yapıp, Burdur'u yaz aylarında kötü kokudan kurtulmaya çalışıyoruz. Yağmur drenaj sorununun Burdur'un zorunlu bir ihtiyacı olduğunu yola çıktıktan sonra farkettik. Ve ciddi bir yol kat etti. Bundan sonra da devam edeceğiz.

Kullanmadığımız suyun Faizli borcunu ödüyoruz!..

Göreve geldikten sonra ben İller Bankasından konunun araştırılması ile ilgili müfettiş istedim, müfettiş 5-6 kez geldi. Yerinde incelemeler yapıldı ve bir rapor düzenlediler. Bu raporun neticesinde bir proje, imalat ve uygulama hatası olduğuna kanaat getirildi. Burdur Belediyesinin burada sadece anahtar teslim proje üretilmesi konusundan başka bir isteği yok. Biz Burdur Belediyesi olarak yetkisini devretmişiz, biz sadece Senir'den gelecek yumuşak suyun iki terfi istasyonu ile depoya basılmasıyla mükellefiyetimiz var. Olay yargıya intikal etti, dava devam ediyor. İller Bankası Genel Müdüründen talepte bulunduk. Yaklaşık 15 milyon TL'lik bir projeydi, bugüne kadar da 6 milyon TL'sini ödemiş vaziyetteyiz. Biz mağduruz ve davaya da müdahil olduk ve dedik ki biz bu davada kesinlikle mağduruz, içme suyu alamadı ki faiziyle borç ödüyoruz, telafisini istiyoruz dedik. İller Bankasına bu talebimi ilettim. Önümüzdeki günlerde İller Bankasının yönetimi değişti, kendilerini ziyaret edeceğiz, konuyu tekrar gündeme getireceğim öyle olursa önümüzde belki de 8-10 milyon TL'lik borç stoğunu ileri bir tarihe ötelemiş olacağız. Yılda 4 milyon TL'yi geçen bir parayı, hiç kullanmadığımız bir hizmet bedeli olarak ödüyoruz. Bizim içme suyumuzun cazibeyle akıp gelmesi lazımdır, sonuçta tektonik hareketli bir bölgedeyiz, mühendisler yarın bölgede küçük bir sarsıntıda o suyun kaçabilme ihtimali olduğunu söylüyor. Biz davada, ödediğimiz paranın geri ödenmesini talep ediyoruz

Bedel ödemeden ev sahibi olacaklar

Öncelikle deprem evleri bölgesinin yenilenmesi lazım, oradaki 328 hak sahibi vatandaşımızın bedel ödemeden konut sahibi olacağı bir duruma getirdik. İlk toplu konut çalışması orada olacak, ikinci etap çalışmamızı Necati Bey Mahallesinde yapacağız ve orada daha hızlı yol alacağız.

Hastane bölgesini yeniden ele alacak

Hastane konusu ve yeri ile ilgili de düşüncelerini paylaşan Başkan Ercengiz, değişen yer yüzünden kafalarındaki düşüncelerin ve projelerin değiştiğini söyledi. Atatürk mahallesinde yapmayı düşündükleri toplu konut fikrinin, hastanenin yerinin oraya taşınması yüzünden den planlarının değiştiğini ifade eden Başkan Ercengiz, yeni hastane alanı ile ilgili de sil baştan bir yapılaşmaya gideceklerini belirtti. Hastanenin yapımı ile birlikte günlük 5 bin kişinin orada sirkülasyonunun söz konusu olduğunu söyleyen Ercengiz, ' 5 bin insanın ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal alanların market, medikal, eczane, restoran yapılması açısından yeni bir planlamayı gözden geçireceğiz' dedi.