Burdur Veteriner Hekimleri Odası tarafından açılan, 2021 Yılı Suni Tohumlama Kursu başladı. Farklı şehirlerden kursiyerlerin katılımıyla gerçekleştirilen suni tohumlama kursu, dün başladı. Genç veteriner hekimlerin, sertifikalandırılmak üzere katıldığı eğitimler Cuma günü sona erecek. Edinilen bilgiye göre, Burdur Veteriner Hekimleri Odası tarafından açılan Suni Tohumlama Kursu'nda bu dönem 20 katılımcı eğitim alıyor. Gerçekleştirilen kursun ardından ikinci bir suni tohumlama kursunun açılmasının da öngörüldüğü bildirildi.

YILIN İLK KURSU BURDUR'DA
Burdur Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Kazım Üstüner 2021 yılı kurs dönemi açılışında yaptığı konuşmada, '2021 yılının ilk suni tohumlama kursunu gene Burdur Veteriner Hekimleri Odası olarak açmaktan mutluyuz. Bu kurs 20 genç veteriner hekimden oluşuyor. Bu kursiyerlerin en önemli özelliği Burdur dışından gelenlerin ağırlıklı olması. Tabi genç meslektaşlarımızı Burdur'da kurs nedeniyle ağırlamaktan ayrıca onur duyuyoruz. Muğla'dan, İzmir'den, Aksaray, Afyon, Kocaeli, Mersin, Zonguldak, Isparta, Denizli, Bilecik, Antalya gibi illerden meslektaşlarımızla beraberiz. Burdur bildiğiniz gibi hayvancılığın önemli kalelerinden birisi. Burdur Veteriner Hekimleri Odası olarak, bu kursları açmaktan çok mutluyuz. Bize her zaman destek olan üniversitemizin değerli hocaları; Prof. Dr. Ayhan Ata hocamıza, Doç. Dr. Şükrü Güngör hocamıza, Doç. Dr. Muhammet Enes İnanç hocamıza, Tarım İl Müdürlüğü'nden Ömer Kaya meslektaşımıza huzurunuzda teşekkür ediyorum. Başarılı bir kurs geçmesini diliyorum.

İKİNCİ KURS AÇILABİLİR
İkinci bir kurs daha açılmasını planlıyoruz. Burdur, odamızın gayretleriyle o anlamda ev sahibi olmaya (bu güzel ve başarılı iş birliğimizden dolayı) devam eden bir il özelliğini de kazanmış oluyor' açıklaması yaptı.

BURDUR ZAMANLAMADA BAŞARILI
Genç veteriner hekimlerin, diğer illerden Burdur'a suni tohumlama eğitimi almak üzere gelmesinin Burdur için bir başarı göstergesi olduğuna değinen Başkan Üstüner; 'Zamanlama açısından sanıyorum isabetli davranıyoruz. Bir de her zaman kurs açacak il olmayabiliyor. Biz zamanlamayı bugüne kadar başarılı yaptık. Bu tabloda da görüldüğü gibi çok muhtelif illerden gelen genç veteriner hekim meslektaşlarımız demek ki zamanlama açısından Burdur'u, bizim kürsümüzü daha uygun gördüler' dedi.

BURDUR TÜRKİYE'DE ÖRNEK
Burdur Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Başkanı Prof. Dr. Ayhan Ata ise yaptığı konuşmada, 'Burdur veteriner fakültesi olarak 2000 yılından itibaren devam eden suni tohumlama kurslarını 2021 yılında da yaklaşık olarak 20 yıllık süreç içerisinde meslektaşlarımız, odamız ve Tarım Orman Bakanlığı'nın işbirliği ile hizmet içi suni tohumlama kurslarının bir yenisini de bu hafta içerisinde başlamış bulunuyoruz. Burdur'un Türkiye'de örnek serbest suni tohumlama hizmetinin yapılmasına önemli katkıları olan kurslardan birisi veteriner hekimleri odası tarafından böylece gerçekleştirilmiş olacak. Bu alanda ülkemize, mesleğimize öncülük ettiğimiz için de ayrıca mutluyuz.

BURDUR'DA HAYVANCILIK NASIL GELİŞTİ?
Burdur'un tarihsel olarak şöyle bir özelliği var; eski 1970 li yıllardaki kalkınma planlarında Burdur mezbahası et kombinası yapılırken şu hedeflenmiş, Antalya, Isparta, Burdur, Denizli ve hatta İzmir, Muğla bölgesinin kırmızı et ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla kurulmuş o mezbaha o yıllarda. Mezbaha kurulunca onun dolaylı etkisinden dolayı ve Burdur Şeker Fabrikası'nın katkısıyla büyükbaş hayvan yetiştiriciliği artmış.

KURSLAR ARACILIK EDİYOR
Burdur'un korunması gereken değerlerinden birisi aile işletme sığır yetiştiriciliğinde örnek bir il durumunda ve bu yapının korunabilmesi için suni tohumlama hizmetlerinin yerine getirilmesinde hem kurulan Burdur Veteriner Fakültesi hem de Burdur Veteriner Odası kombine olarak Tarım Orman Köy İşleri Bakanlığıyla bu hizmetleri yerine getirmeye çalışmakta. Bu kurslar da bu işlere aracılık etmektedir.

DOKTORA ÖĞRENCİLERİ BAŞLADI
Kısmetse, asıl bilimsel faaliyetlerimiz bundan sonra başlayacak. Dölerme Suni Tohumlama doktora pogramını açtık. Öğrenci almaya başladık. Bu doktora öğrencilerine demin anlattığım eski kalkınma planlarının doğrultusunda yeni projeler; hayvan ırklarının geliştirilmesi, yetiştirilmesi suni tohumlama hizmetlerinin yapılması, sperm üretimi, embriyo üretimi, embriyo transferi konularında projelerimiz bundan sonra devam edecek' bilgilerini verdi.

Çağdaş Burdur Gazetesi-Mine KAYA