Burdur Aile Hekimleri Derneği Y.K Başkanı Dr.Osman GENÇER Aşı ile ilgili bir basın açıklamasında bulundu. Yaptığı açıklamada Aşının faydalarına da değinen Gençer''

Aşı karşıtlığı ile ilgili haber ve tartışmaların son günlerde ulusal basın ve sosyal medya da tekrar gündem olması nedeniyle bu açıklama kaçınılmaz olmuştur.

Aşı ile önlenebilir hastalıklardan ölü ve sakat kalım oranlarının giderek azaldığı bazı hastalıkların tamamen ortadan kalktığı günümüz koşullarında, aşı karşıtlığını destekleyen, toplumun sağlığını tehlikeye atan açıklamaları üzelerek takip etmekteyiz.

Aşılamanın faydaları nelerdir?

Aşılama, hastalıklara karşı bağışıklık oluşturarak sağlığı geliştiren ve hastalıların yükünü azaltan en önemli silahtır. Bu sebepledir ki aşılama; tüm dünyada başta bebek ve çocuklarda olmak üzere hastalıklara yakalanma ve ölüm oranlarında büyük düşüşler sağlamıştır. Her yıl dünyada üç milyon hayat kurtarmış, salgınları önlemiş, hastane yatışı oranlarını aşağı çekmiştir. Aşılar hem birey hem de toplum düzeyin de etki gösterir. Ancak, hiçbir aşı %100 etkili değildir. Buna karşın toplumda yaygın şekilde uygulandığında aşı ile önlenebilir hastalıklar azaltarak elimine etmek ve hatta görülmemesini sağlamak mümkündür.

Aşı ile hangi hastalıklar önlenebilir?

Aşı ile önlenebilir hastalıklar arasında; kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, çocuk felci,hapatit A,B ve grip gibi viral hastalıklar, difteri, boğmaca, tetanoz, menenjit gibi bakteriyel hastalıklar bulunmaktadır. Halkımız bu hastalıkların bir çoğunun yalnız adını bilmekte hastalık ile karşılaşmamaktadır. Bunun en önemli sebebi aşılama oranlarının ilimiz de ve ülkemizde çok yüksek seviyelere getirilmiş olmasıdır.

Aşılama oranı düşerse, aşı reddi artarsa ne olur?

Bağışıklamanın başarısı aşılama hızıyla doğrudan bağlantılıdır. Aşı kararsızlığı veya reddi aşılama oranlarını düşürerek aşı ile önlenebilir hastalıkların kontrolünü zorlaştırır. Ebeveynlerin çocuklarını aşılatmaması görülme sıklığı çok aşağılara çekilmiş hastalıkların tekrar ortaya çıkmasına ve salgınlar oluşturmasına yol açabilir. Çocuğunu aşılatmamak başkalarının çocuklarını da risk altına atmaktır.

Çocuklarınızı aşılatmaktan endişe duymayınız, çünkü;

Aşılar da aşı etkinliğini arttırma için kullanılan adjuvan adı verilen bileşenlerin önemli bir advers(iatenmeyen) etki yaratmadığı bir çok bilimsel araştırma ile kanıtlanmıştır. Örnek verirsek: adjuvan olarak kullanılan alüminyum tuzları yetmiş yıldır aşılarda bulunmakta ve aşı bölgesi irritasyonu(kızarıklık , şişlik) dışında yan etkisi tespit edilmemiştir.Aşılarda bulunan alüminyum miktarı;hazır mamalardan ve anne sütünde bulunan miktardan çok daha azdır. Diğer bir örnek civa bileşeni thimerasal, kontakt lens solüsyonları ve göz damlalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğada pek çok besinde bulunur, tek doz aşılarda bulunmamaktadır, çok dozlu flakonlarda vardır ama vücutta birikim yapmadığı gösterilmiştir.

KKK(MMR) aşısı ile otizm arasında herhangi bir ilişki olmadığı da ortaya konulmuştur.

Son yıllarda ülkemize kontrolsüz olarak giren göçmenlerin varlığı düşünüldüğünde aşılamanın önemi bir kat daha artmıştır. Olası riskler izlenerek İlimiz de ve ülkemizde bulaşıcı hastalıklar açısından zaman zaman aşı kampanyaları düzenlenmektedir.

Ne yazık ki; bilim dışı spekülatif bilgi ve haberler, risk olmadığı bilgilerine karşı daha popüler ve ilgi çekici olmaktadır. Ülkemiz de yaşayanların olumsuz etkileyecek, telafisi imkansız zararlara yol açabilecek bilim dışı yönlendirme ve bilgilendirmelere itibar etmeyiniz.

Sağlıkla yaşayan sağlıkla yaşlanan Türkiye için..''dedi.