Ekim ayında yapılan Ulusal Süt Konseyi’nin toplantısından çıkan kararın hayal kırıklığı olduğunu söyleyen Başkan Kubilay, süt konseyinin maliyet hesabını bilmediğini söyledi. Girdi maliyetleri her geçen gün artarken, çiğ süt fiyatının değişmemesinin “üreticiye bu işi yapma” demek olduğunu söyleyen Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay “üzülerek söylüyorum ama bu işin sonuna geliyoruz, artık süt hayvancılığında sürdürebilirlik kalmadı” dedi.

HAYVANLAR KESİME GİDİYOR

Tavsiye fiyatının bir anlamda satış fiyatı olduğunu söyleyen Başkan Kubilay, çiğ süt fiyatı olarak belirlenen 7,5 TL’nin üreticiyi üretimden uzaklaştırdığını ifade ederek, “Süt üreticilerimiz durmadan artan yem, mazot ve gübre fiyatları yüzünden zarar eder hale geldi. Zaten 7,5 TL fiyatla üreticimiz işin içinden çıkamazken, 1 Ekim’de tavsiye fiyatını sabit bırakarak üreticiye ‘siz bu işi bırakın’ dediler” dedi.

Küçük üretici başta olmak üzere büyük üreticilerde sağımlık ineklerini kesim hanelere göndermeye başladığını söyleyen Başkan Kubilay, “Sağlam inekler ne yazık ki kesimhanelere gidiyor. Geçimini sağlamanın peşindeki süt üreticimiz işin içinden çıkmak için son çare olarak soluğu kesim hanelerde alıyor. Bu da yakında büyük krizi de beraberinde getirecek” dedi.

ÇOK GEÇ OLMADAN ACİL ÖNLEM ALINMALI

Gıda enflasyonu çiğ süt fiyatı baskılanarak durdurulamaz diyen Başkan Kubilay, üreticinin önünü açacak acil önlemlerin alınması gerektiğine vurgu yaptı. Yanlış kararların daha büyük yanlışları beraberinde getireceğinin altını çizen Başkan Kubilay, konunun muhataplarının bir an önce bir araya gelerek kötü gidişe dur demeleri gerektiğini söyledi.

Kubilay çevre şehirlerde bazı birlik ve firmaların 7,5 TL’nin üzerinde çiğ süt satın aldığı bilgilerinin de kendilerine geldiğini sözlerine ekleyerek, en azından Burdur’da bununla ilgili acil adımların atılabileceğini söyledi. Kubilay, Burdur’un bu konuda gereken adımı atması için Burdur Ziraat Odası olarakta gereken desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.