YKS VE LGS BAŞARISINI ARTIRACAK İPUÇLARI

Öğrencilerin geleceklerine yön verecekleri üniversite ve Liselere geçiş sınavına kısa bir zaman kaldı. Başarı yolunda ders çalışmanın yanı sıra doğru stratejiler geliştirmek de önemli. Her testte adayın bilgi düzeyinin altında ve üstünde sorular olabilir. Çeldirici soruları doğru okuyan, anahtar sözcüklere dikkat eden ve farklı kaynaklardan çalışan öğrenciler hedefine daha yakın.

. Deneme sınavlarının gerçek sınavın bir provası olduğunu ve eksikleri giderme konusunda en doğru geri bildirimin alındığını söyleyeleyebiliriz.

SORULAR HER ZAMAN ZOR OLMAZ: Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorular bulunabilir. Testin genelini standart bilgi birikimi ve yorum gücü ile çözülebilecek sorular oluşturur. Çoktan seçmeli sınavların birçoğunda olduğu gibi YKS gibi sınavlarda soruların yüzde 10'u çok zor/çok kolay, yüzde 20'si zor/kolay ve yüzde 40’ı normal bilgi düzeyindedir. Bir soruya takılıp kalırsanız zamanı iyi kullanamazsınız. Örneğin “Bu kadar da kolay olabilir mi!” diye düşünmeyin. Tüm soruları da aynı dikkatle çözün.

TÜM SEÇENEKLER ÖNEMLİDİR: Bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretlemeyin, özellikle seçeneklerde anlamını bilmediğiniz sözcük varsa daha da dikkat etmelisiniz. Sade biçimde soruda istenen ne ise ona odaklanın. Her soruyu çözemeyebilirsiniz ama çözebileceğiniz yeterli sayıda soruya ulaşabilirsiniz. Çözemeyeceğiniz soruların olabileceğini de asla unutmayın, sınavdaki soru dağılımının içinde sizin çözebileceğiniz ortalama bir soru sayısını mutlaka yakalayabileceğinizi düşünün.

ANAHTAR SÖZCÜKLERE DİKKAT EDİN: Sınavda mutlaka turlama tekniğini kullanmaya çalışın. Yapamadığınız sorularda çok fazla zaman kaybetmeden, işaretleyin, sonraya bırakın. Birinci turdan sonra tekrar kontrol edebilirsiniz. Anahtar sözcüklerin altını çizerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Soruyu çözerken anahtar sözcükler üzerinde yoğunlaşıp kısa zamanda alternatifler üretebilirsiniz. Sınavda tüm metnin altını çizmeyin. Ayrıca soru köklerindeki "değildir, olamaz" gibi olumsuz sözcüklerin altının çizili olduğunu göreceksiniz bu durumu göz ardı etmeyin.

KUVVETLİ ÇELDİRİCİLER OLABİLİR: İki seçenek birbirine çok benziyorsa, büyük bir ihtimalle ikisi de doğru cevap olmayabilir. Diğer seçenekleri iyi okuyarak aradaki ayrıntıyı yakalamalısınız. Bunun yanı sıra iki seçenek birbirinin zıttıysa, bunlardan birinin doğru cevap olma ihtimali de çok yüksektir. Verdiğiniz cevabın yanlış olduğundan emin olmadıkça ilk tahminde bulunduğunuz yanıtı değiştirmeyin.

UZUN METİNLER SADECE PSİKOLOJİK OLARAK ZORDUR: Sınavda uzun sorular sizi yıldırmasın, metinler sadece psikolojik zorluk yaratır, gerçekte soru kolay olabilir. Hızlı okuyarak öz olarak verilen mesajı anlamayı hedefleyin.

ANLAMADIĞINIZDA DERİN BİR NEFES ALIN: Belirli periyotlarla derin nefes alarak, birkaç saniye tutup ve yavaş yavaş verin, beyninize daha çok oksijen yollayın. Sınavda dikkatiniz dağıldığında soruyu tekrar okumak yerine 10-15 sn. dinlendikten sonra tekrar bakın. Bu dinlenme sırasında derin derin nefes alıp verin.

İZİN VERMEDİKÇE ÇEVRE SİZİ ETKİLEYEMEZ: Sınav sırasında, değiştiremeyeceğiniz dış etkenlerden dolayı, dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin, moralinizi bozmadan, sadece sınavınızla, çözeceğiniz soruyla ilgilenin.

KAYGI BULAŞICIDIR: Olumlu yaklaşımlar sergileyen insanlarla birlikte olmaya çalışarak kendiniz de olumlu düşünen biri olmalısınız. Negatif bakış açılarının insanları olumsuz etkilediğini, insanın psikolojisini bozduğunu dikkate alın.

OKUMA HATALARI İÇİN ÖZEL ÇALIŞMALAR YAPIN: Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşünmenize neden olabilir. İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir. Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okuyun. Soru içinde geçen ipuçlarından yararlanın.

SINAV KAYGISI VE SINAVLA BAŞ ETME YOLLARI

DUYGULARINI KONTROL ALTINA AL

Sınav kaygısı hiç olmaması gereken bir durum değildir. Aksine belli düzeydeki sınav kaygısı öğrenciyi motive eder, ders çalışması için teşvik eder. Eğer herhangi bir sınavla ilgili hiç kaygı yaşanmazsa ders çalışma gereği de hissedilmez. Dolayısıyla normal düzeydeki kaygı doğaldır ve yaşanması gerekir.

✔ Sınavda başarısızlığı getiren ve performansın tam olarak sergilenmesinin önüne geçen ise aşırı kaygının olmasıdır. Aşırı kaygının yaşanması öğrenmenin ve öğrenilen bilginin kullanılabilmesinin de önüne geçen bir durum olabilir. Olması gereken, kaygıyı görmezden gelmek yerine onu kabul etmeyi ve baş etmeyi öğrenmektir.

FİZİKSEL OLARAK İYİ HİSSETMEK İÇİN NE YAPMALI?

• Fiziksel

✔ Yeterli ve dengeli beslenmek, bol su içmek, kafein ve şeker tüketimini azaltarak sağlıklı beslenmeye dikkat edebilirsiniz. Her zaman olduğu gibi sınavın olduğu gün de kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin.

✔Her gün 30’ar dakika egzersiz yapmak.

✔ Sınavda başarıyı artırmak için uyku ve dinlemenin gerekli olduğunu unutmayın.

✔ Sınav günü kendinizi rahat hissettiğiniz kıyafetler giymeniz fiziksel olarak kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

PSİKOLOJİK OLARAK İYİ HİSSETMEK İÇİN NE YAPMALI?

• Psikolojik

✔ Duygularınızı konuşarak, yazarak ya da resmederek ifade etmek kaygınızın azalmasına yardımcı olur.

Örneğin: Kaygınızı denizdeki bir gemi ya da karanlık bir tünel gibi bir metaforla tanımlayıp resmini çizebilirsiniz.

✔ Sınav sürecine ilişkin günlük tutabilirsiniz.

✔ Sınava ilişkin duygularınızı ailenizle paylaşabilirsiniz.

✔ Olumlu bir şey düşünmek veya hayal etmek kaygınızı azaltmaya yardımcı olacaktır.

✔ Sınavlarda her öğrenci bir miktar kaygı yaşar. Bu kaygı normal bir duygudur. Bununla savaşmak yerine kabul edebilirsiniz.

✔ Kendinizi daha iyi hissetmek için nefes ve gevşeme egzersizleri uygulayın.

Daha iyi hissetmek için ne yapmalı?

✔ Geçmiş ya da geleceği düşünmek yerine şu an yaşadıklarınıza odaklanmak sınav sürecinde kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Sınav sırasında, sınav öncesi yaşadıklarınızı veya sınavdan sonra olacakları düşünmek yerine bedenen ve ruhen sınavda olmanız daha iyi performans göstermenize yardımcı olacaktır. Bunun için nefes egzersizlerinin faydası olacaktır.

NEFES VE GEVŞEME EGZERSİZİ

Nefes Egzersizi

✔ Şimdi kendinizi mutlu ve huzurlu hissettiğiniz bir yerde hayal edin. Daha sonra dik ve rahat bir şekilde oturun, sizin için uygunsa gözlerinizi hafifçe kapatın ve nefesinize odaklanın. Nefes alışverişlerinizi, nefes alırken bir ve verirken iki şeklinde içinizden ona kadar sayın.

✔ Burnunuzdan 4-5 saniye süreyle nefes alın. Nefesinizi alırken göğsünüzü şişirmek yerine karın boşluğunuzu şişirmeyi deneyin. Nefesinizi 3-4 saniye tutun ve ağzınızdan yavaşça (6-8 saniyelik bir sürede) nefesinizi üfleyerek verin.

( Dudaklarınıza hafifçe mum üfler gibi şekil verin.) Önemli olan nefes aldığınız süreden biraz daha uzun süreyle nefes vermenizdir, ciğerlerinizdeki tüm havayı boşaltın. Egzersizi yaparken nefes sesinize odaklanın

Beden Gevşetme Egzersizi

✔ Beden egzersizlerini nefesle birlikte uygulayabilirsiniz. Bedeni gevşetmek için önce kasmak gerekiyor. Nefes alıp tuttuğunuz 3-4 saniyelik sürede bütün kaslarınızı kuvvetle kasın. ( Yumruklarınızı sıkın; çenenizi, boynuzu kasın, bacaklarınızı sıkın, bedenininizi neredeyse yay gibi gerilmiş hale getirin) Nefes verirken hepsini birden bırakın. Nefes verme süresi devam ettikçe kasları daha da gevşetmeye devam edin. Bedeninizin balon gibi söndüğünü hissedin. Yaklaşık 10 kez art arda bu egzersizi nefesle birlikte uygulamaya devam edin. Yeterince gevşememişseniz bir ‘10 kez’ daha uygulama yapın. Kendinizi daha sakin hissedene kadar tekrarlayabilirsiniz.

Sizlere Uğur Kurs Psikolojik Danışma ve Rehberlik birimi,öğretmenleri,yöneticileri olarak sınavınızda başarılar diliyoruz.Sizlerin her zaman yanınızdayız.Umudunuz ve hayalleriniz hep sizinle olsun.

Bomba15 / Faik Güven Yılmaz