Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ihtisaslaştığı hayvancılık alanındaki çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Hayvancılık alanında yapılan çalışmalara bir yenisini daha ekleyen MAKÜ’lü bilim insanları bu kez de mezbahadaki kesim işleminden sonra hayvanlardan aldıkları yumurtaları laboratuvarlarda olgunlaştırarak sperma ile dölleme yaparak embriyo üretti.

MAKÜ Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ayhan Ata tarafından laboratuvar ortamında üretilen embriyolar sayesinde iyi ırk buzağıları elde ediliyor. Bu çalışmaları daha da geniş kitleye yaymak amacıyla kurs açılan MAKÜ’de veteriner hekimlere in-vitro fertilizasyon-tüp buzağı eğitimi veriliyor. Kurs hem konusu bakımından hemde yapılan çalışmalar bakımından Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.

Konu hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Ayhan Ata konuşmasında “Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalının bilimsel akademik uzmanlık alanı olarak üremeye yardımcı tekniklerin kullanılması konusunda çalışmaktayız. Dünyada en yaygın kullanılan biyolojik yöntem suni tohumlama uygulamalarıdır. Süt sığırlarında çok geniş ve yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemiz de bu teknolojiyi en iyi kullanan ülkelerdendir. Suni tohumlama uygulamalarının yanında ikinci teknik ise embriyo üretimidir. Anabilim dalımızda da embriyo üretimi özellikle in-vitro fertilizasyonla yani tüpte buzağı üretimi konusu ile ilgili kurs açtık. Kursumuza 6 meslektaşımız katıldı. MAKÜ Stratejik İş Birliği Proje Danışmanlık Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından açılan bu kursumuz konusu itibari ile ülkemizde açılan ilk kurstur.” ifadelerini kullandı.

5-9 Eylül tarihleri arasında toplam 37 saat süreli verilen kursta veteriner hekimlere mezbahada kesilen hayvanlardan alınan yumurtalardan laboratuvar ortamında sperma ile döllendirme eğitimi verildiğini aktaran Prof. Dr. Ata konuşmasına şöyle devam etti: “MAKÜ’de buzağılar-embriyolar sadece ahırda değil artık laboratuvarda da (in-vitro fertilizasyon-tüp buzağı) üretilebilmektedir. Suni tohumlama sayesinde hastalıklardan ari ve üstün genetik özelliklere sahip boğaların seçilerek spermalarının dünyada kullanılması sağlanmıştır. Anabilim dalımızda in-vitro inek embriyosu üretimi konusunda bilimsel çalışmalar yapmaktayız. Bu çalışmaları yaparken meslektaşlarımız ile bu konudaki bilgi ve gelişimleri paylaşarak yayılabilmesi için de “Uygulamalı İn-vitro Fertilizasyon (IVF) Yöntemi ile Sığırlarda Embriyo Üretimi ve Embriyonun Dondurulması Kursu’nu açtık. Konusu ve içeriği ile ülkemizde açılan ilk kurs özelliğine sahiptir. Talep oldukça bu ve benzeri kursları açmayı planlıyoruz. Diğer bir hedefimizde kurslarımıza yabancı ülkelerden, yurt dışından da yabancı kursiyerler katılmasını sağlamaktır. Üniversitemiz imkânları ve anabilim dalımız imkânları hedefimizi gerçekleştirmek için geliştirilmektedir. Öncelikle üniversitemiz, fakültemiz ve anabilim dalımız çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Bu tür çalışmalar ve kurslar bir ekip işi olarak yapılabilmektedir. Kursa katılan çok değerli meslektaşlarıma da özellikle çok teşekkür ediyorum. Kursun başlaması, etkin bir şekilde devam etmesi ve ihtiyaç duyulan özellikle mezbahadan ovaryum temini konusundaki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Daha önce anabilim dalımız hedefi olarak; dünya sığır sperma ihtiyacını karşılayacak üretim için çalışmalarımızın devam ettiğini açıklamıştık. Bunun yanında, bu kurs ile duyurduğumuz gibi IVF yani tüp buzağı üretimi uygulaması ile ilgili konularda da anabilim dalımız ülkemizin ihtiyacı olan IVF inek embriyo üretiminin gerçekleştirebilmesi için teknik ve bilimsel altyapı ve ekibe sahiptir. Bu kurs ile üniversitemizin alt yapısının sosyal tesisleri, yemekhanesi, oteli ile bu tür organizasyonlar için mükemmel olduğu görülmüştür. Bu organizasyonları uluslararası düzeyde yapabilmek için çalışmalarımız devam etmektedir.”