Proje kapsamında 2022 yılı içerisinde Burdur genelinde toplam 21 su kaynağına 613.200 yavru sazan balığı bırakılacağını belirten Vali Arslantaş, balıkçılığın sürdürülebilir olmasının kurallara bağlı avcılık ile mümkün olduğunu belirterek, vatandaşlarımız tarafından avlanma zamanı, yasaklar ve kurallara uyma noktasında hassasiyet beklediklerini vurguladı.

Programın devamında Vali Arslantaş ve beraberindeki protokol üyeleri tekneyle Karacaören Barajında inceleme gezisi yaptı.

Programa başta Vali Arslantaş olmak üzere Burdur Milletvekilleri Sayın Bayram Özçelik, Sayın Yasin Uğur, Bucak Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, kurum yöneticileri ve muhtarlar katıldı.

Proje kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Kepez Üretim Tesisleri’nde üretilen yavru sazan balıklarından, 2021 yılı içerisinde Burdur'da 13 su kaynağına 712.000 yavru sazan balığı bırakılmış, 2022 yılı içerisinde ise 21 su kaynağına toplam 613.200 yavru sazan balığı bırakılacaktır.

Burdur’umuzda 5 adet üretim amacı ile kiralanmış göl ve baraj gölünde, 45 teknede 124 avcı ticari olarak balıkçılık faaliyetini sürdürmektedir. İlimizde son beş yıl icerisinde avlanan sazan miktarı 92 bin kg olup toplam 1 milyon 500 bin TL'lik katma değer üretilmiştir.

Devam eden bu proje ile ticari avcılığın geliştirilerek, halkımızın daha kolay ve kaliteli proteine ulaşmasını sağlamanın yanında, ayrıca göletlerin balıklandırılarak sportif amaçlı avcılığı geliştirmek, vatandaşlarımıza yeni ilgi alanları ile kaliteli bir protein kaynağını göl ve göletlerimizden ulaşılabilmesine imkân tanımak amaçlanmaktadır.

2022 yılı içerisinde İl genelinde bırakılacak ve yaklaşık 2 yıl içinde büyüyerek avlanabilir boya gelecek balıkların, yaşama ve büyüme oranları değerlendirildiğinde 8 milyon TL'lik katma değer sağlanacaktır.

Bütün bunların yanında Balıkçılığımızın sürdürülebilir olması kurallara bağlı avcılık ile mümkündür. Tüm balık türleri stoklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması ve en az bir kez üremelerine imkân tanınması sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir. Su ürünleri kaynaklarını korumak için yasak olan 15 mart-15 haziran arası avcılık yapılmaması, yasal boyların altında balıkları avlamaması, büyük önem taşımaktadır. Sazan için bu boy 40 cm'dir.