Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Ali Murat Alpaslan, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç, Genel Sekreter Ali Nihat Gündüzalp, akademisyenler ve basın mensupları katıldı.

27-31 Ekim 2021 tarihlerinde Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilecek olan sempozyuma 20 farklı ülke ve 60 farklı üniversiteden 150’ye yakın akademisyen katılım sağlayacak.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, sempozyum hakkında bilgi verdi. Korkmaz konuşmasında; “Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak farklı etkinliklerle bütün bir yıl boyunca planlarımızı gerçekleştirdik. Mart 2021’de siz değerli basın mensuplarıyla gerçekleştirmiş olduğumuz basın toplantımızda etkinlik programlarımızla ilgili bilgilendirmeleri yapmıştık. 100. Yıl kutlamalarının başladığı Mart 2021’den itibaren MAKÜ olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizden bahsetmek istiyorum.

100. yıl etkinlikleri kapsamında 10 Mart 2021 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi şeref holünde açılan, meclis başkanımız Prof. Dr. Mustafa Şentop’un ev sahipliğinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı “İstiklal Marşı 100 Yaşında” sergisinin ve programının paydaşlığını üstlendik.

3. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri Töreni’ni yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılı olan 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdik.

İstiklal Marşımızın Kabulünün 100. Yılı kapsamında 4. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Bilim ve Sanat Ödülleri 100. Yıl İstiklal Marşı Özel Ödülü Töreni Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla Burdur'da gerçekleştirildi. Öğr. Gör. Ozan Güvendi’nin küratörlüğünü üstlendiği “Renklendirilmiş Fotoğraflarıyla Mehmet Akif Ersoy Sergisi"nin açılışını, yine aynı programda gerçekleştirdik.

İstiklal Marşımızın Kabulünün 100. Yılı kapsamında, “Mehmet Akif Şiirleri Namelerle Buluşuyor” Projesi kapsamında öğretim üyelerimiz Prof. Dr. Zeki Nacakcı ve Prof. Dr. Seval Köse ile Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alaattin Canbay tarafından hazırlanan “Bana Sor”, “Uyan”, “Cenk Şarkısı” şiirlerinin bestelerini ve kliplerini hazırladığımız programda gerçekleştirdik.

Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezimizin düzenlediği “İstiklal Marşı’nın Kabul Edilişinin 100. Yılında, 10 Kıta 1 Vatan, İlelebet İstiklal Söyleşileri”ni gerçekleştirdik. Hazırlanan programda Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve eserleri gibi konularda toplam 16 ayrı söyleşi ile konusunda uzman kişileri ağırladık.

İstiklal Marşımızın Kabulünün 100. Yılı kapsamında, üniversitemiz ve Olgunlaşma Enstitüsü ortaklığında hazırlanan “İstiklal Marşı Bestelerinin İpek Mendiller Üzerine Hatıra Baskı Koleksiyonu”, o dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından, TBMM’de düzenlenen sergi sırasında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a İpek Mendiller Koleksiyonumuzun 1 numaralı mendili hediye edildi.

Yine İstiklal Marşı Bestelerinin Tıpkı Basımları hazırlanarak tekrar basılması mümkün olmayan matbu bestelerin aslına tamamen sadık kalınarak ve üzerinde hiçbir değişiklik yapılmaksızın orijinallerinin korunması ile gelecek nesillere aktarılması sağlanmış oldu.

İstiklal Marşımızın Kabulünün 100. Yılı kapsamında, “İstiklal Marşımızın Kabulünün 100. Yılı anısına Hatıra Pulu ve İlk Gün Zarfları” hazırlandı.

Üniversitemiz tarafından hazırlatılan Akif Salnamesi 1-2-3. kitapları ve diğer değerli çalışmalar yayın dünyasına kazandırıldı.” ifadelerini kullandı.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirmeyi yapan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz üniversitenin mevcut durumu hakkında da kısa bir açıklama yaptı. Geçtiğimiz hafta 2. yerleştirmelerin de tamamlandığını söyleyen Korkmaz; “Meslek Yüksekokullarımızda yüzde 98’lik doluluk seviyesine ulaştık. Fakültelerimizde ise tüm üniversitelerde yaşanılan sıkıntı gibi üniversitemizde de bazı programlarda doluluk oranımız düşük kaldı. Ama genel itibari ile fakültelerimizde yüzde 86 düzeyinde doluluk oranına ulaştık." dedi.

MAKÜ Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen sempozyum, eğitim, çalıştay gibi etkinliklerden de bahseden Rektör Korkmaz, “Lavanta Tepesi Otelimizde bugüne kadar araya küresel salgın girmesine rağmen 70’e yakın eğitim, çalıştay, kongre ve sempozyum gerçekleştirildi. Sporcu kafileleri dışında 2021 yılında 11 bin 873 münferit misafir ağırlandı. Bunun yanında Yeşilova Meslek Yüksekokulumuzu Turizm Uygulama Oteline dönüştürüp 60 odalı 4 yıldız standardında turizm tesisi yapmak için çalışmalarımız başladı. Gelecek yıl hizmet vermeyi planlamaktayız.” ifadelerini kullandı.

Sporcu ve Kamp Merkezi’nden de bahseden Rektör Korkmaz; “Sadece son 6 ay içerisinde 22 spor takımı kamp yaptı. Farklı ve eş zamanlarda toplam 300 gün kamp süresi gerçekleştirildi. Futbol, güreş, masa tenisi, basketbol, ragbi, judo, voleybol gibi 10 farklı branşta 794 sporcumuz kamplara katıldı.” dedi.

Toplumsal katkı çalışmalarına da değinen Rektör Korkmaz; “200 kadınımız top dikim atölyemizde top dikim ustası olarak yetiştirildi. Şu an top dikim atölyemizde haftada 1.000 top üretme kapasitesine ulaştık. Bugüne kadar 10 bin top satışını gerçekleştirdik. Bunun yanında Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında dezavantajlı gruplar için istihdam köprüsü ve girişimcilik projesinde 10 tane meslek edindirme atölyesi açıldı. Top dikimi ile başlandı, önümüzdeki hafta da aşçılık kurslarımızı başlatacağız. Proje sonunda da 750 dezavantajlı kişinin istihdam edilebilirliğini ve toplumsal entegrasyonunu sağlayacağız.” şeklinde konuştu.

SOGEP Projeleri kapsamında gerçekleştirilecek olan Burdur’da küçükbaş hayvancılık süt toplama ağı hakkında da bilgiler veren Rektör Korkmaz; “Yöremizden keçi sütlerini toplayarak süt işleme tesisimizde katma değerli ürünlere dönüştüreceğiz. Proje ile 100 çiftçiye düzenli gelir sağlamayı ve sürülerinin akreditasyonunu amaçlıyoruz. Bu projemiz Burdur’daki süt keçisi yetiştiriciliğinde ivme oluşturacak bir proje. Hayvancılıkta eğitimlerimiz devam ediyor. Büyükbaşta 62 köye, 2.741 çiftçiye ulaştık. 231 saat eğitim verdik. Küçükbaşta ise 38 köye, 432 çiftçiye ulaşarak, 42 saat eğitim verdik. Çiftçi kadınlarımıza yöresel ürün geliştirme eğitimleri verdik. Veteriner hekimlerimize, işletmelerimize eğitimler verdik. Televizyon kanallarında canlı yayınlarımız oldu. Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz köylerde tarama çalışmalarını yürütüyorlar. Hayvancılık alanında yapılan çalışmalarımız her geçen gün ivme kazanarak devam ediyor.” dedi.

Toplantı basın mensupları ile karşılıklı soru cevap sonrası sona erdi.