YARGI KAPINIZI ÇALABİLİR !

Yerel seçimlerin yaklaştığı şu günlerde Belediye Meclislerine aday olmak isteyenler mutlaka vardır.

MECLİS NEDİR?

Belediye Meclisi, Belediyelerin en büyük karar alma organıdır. Kısaca şu görevleri yapar. Belediyenin yatırım ve çalışma faaliyetlerini programlar ve görüşür. Bütçeyi hazırlar ve kabul eder. İmar Planlarını, İl Çevre Düzeni Planını, İmar Planlarına uygun şekilde hazırlanmış Belediye İmar Programlarını görüşür, kabul eder.

Borçlanmaya, mal alımına, satımına kiralanmasına karar verir, su – çöp - temizlik bedelleri, vergi ve harçları belirler, şartlı bağışları kabul eder, belediye tarafından çıkarılan yönetmelikleri onaylar, bazı uyuşmazlıkları çözer.Cadde, park ve sokaklara isim verir, şirket kurar veya özelleştirir, fahri hemşehrilik beratı verir, mücavir alanlara belediye hizmetlerinin götürülmesine karar verir.

SORGULAMALI, İLİNİ SEVMELİ

Aday olmak isteyenler için acizane tavsiyelerim de şunlardır. Birinci önceliği Şehrinive Halkını sevmelidir. Tabi ki kuru sevgi yetmiyor. Kentin gelişmesi, kalkınması, daha yaşanabilir ferah bir il olması için, Araştırmacı,Sorgulayıcı,Dürüst, Özgür, Çağdaş, Yenilikçi, Bilinçli, Tarihine ve Engellisine Sahip Çıkan, Teknik, Vizyon Sahibikişiliğe sahip olmalıdır. Yoksa Belediye Meclisleri Emme-Basma Tulumba gibi oy kullanma yerleri değildir.Halkın ihtiyaçlarını karşılayan kararlar önerebilecek, yalnız bile olsa baskılara boyun eğmeyecek, paraya selam durmayıp,kanunlarda yazan görevlerini yerine getirebilecek, biraz da hukuk bilgisine sahip olmalıdır. Belediye Meclisi koltuğuna kuvvet vermelidir. Meclisten aldığı gücü kullanıp, bireysel çıkarları için kullanması doğru değildir. Akçeli işlerde gözü olmamalıdır. Halk tabiri ile kayırmacı ve yandaş olmamalıdır.

ŞEFFAF, PAYLAŞIM VE KATILIM

Şirketlerin yönetim kurulu ve müdürleri olur. Nasıl şirketler karar alırlarken piyasayı iyi takip edip, güçlü ve zayıf ve yönlerini test edip, fırsatları ve tehditleri değerlendirerek ortaklarına karşı şeffaf, paylaşımcı, doğru aldığı kararlarla başarıya ulaşıyorlarsa Belediyeler de bu şekilde paylaşımcı, ortak kararlar alarak, Belediye kadrolu Başkan Yardımcıları ve Meclis Üyeleri ile birlikte başarılı olurlar.Aksi takdirde Belediye Başkanı yalnız kalır ve 2-3 kişi ile yönetilen başarısız pasif bir tabela Derneği görüntüsü verebilir.

BAŞKANLAR SEVMEYEBİLİR

İmar kararlarında grup kararı alınamaz. Hatta gizli oylama yapılması daha doğru olacaktır. Gizli oylamalarda kimin nereye oy verdiği ise sorgulanamaz.Her Meclis Üyesi, Meclis Başkanlığına görüş ve önerilerini toplantı öncesi, önerge olarak verebilir, soru sorabilir. Katılımcı Belediyecilik anlayışının olmazsa olmazıdır. Başarıya ulaşmak için eleştiri ve öneriler mutlaka olmalıdır. Başkanlar bu eleştiri ve önergeler ile hatalarını ya da iyi yönlerini görme fırsatını yakalarlar ama sorgulanmayı da sevmeyebilirler. Meclis Başkanlığının görevi ise verilen önergeleriMeclis Üyelerine okur ve gündeme alınıp alınmayacağı oylatır. Meclis Başkanı oylama yaptırmadan karar verir ise görevini yapmamış olur. Bazı durumlarda parti grup kararı mutlaka olabilir.

YARGI KAPINIZI ÇALABİLİR

Encümen Üyeliği çok farklı bir görevdir. Encümen Üyeliği o koltuktan nemalanma değil, o koltuğa güç verme makamı olarak görülmelidir. Yasalara uymak gerekir. Böyle gelmiş böyle gider anlayışı ile yapılmamalıdır. Tecrübeli kuyumcu olsanda nasıl ki o hassas teraziye muhtaç isen tabi ki başarının sırrı alt kadrolardadır. Onlar işlerine sahip çıkar ve kendilerini geliştirirlerse doğru orantılı olarak başarı gelir.

Her Meclis aylık katıldığı toplantı için 100 TL. nin birazcık üzerinde hakkı huzur parası alır. Oy şekli kabul, ret veya çekimser olabilir. Çekimser oyun anlamı ise gündeme gelen bir madde, yeterince mecliste tartışılmamış, anlaşılmamış ya da bilgiye ihtiyaç vardır anlamına gelir.Meclis Üyesi, kullandığı oyda, kendi verdiği karar ile yasal sorumluluk taşır.Gün gelir bir gün İç İşleri Bakanlığı Müfettişleri kapınızı çalıp, aldığınız kararlar ile ilgili olarak sizi yüce yargı önüne çıkarabilir !