BURDUR-'da Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüğüne bağlı olan Gençlik Merkezi Burdur'a tarihi bir gün yaşattı. Marmara Üniversitesi Tarih Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Osmanlı Tarihini anlatan KAYI kitaplarının yazarı Ünlü tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil tarafından 'Sırlarla Dolu Sultan' başlığı ile II. Abdülhamit Han konuklara anlatıldı. II. Abdülhamit Han'ın 97. Seneyi devriyesinde düzenlenen programa halkın ve gençlerin yoğun ilgisi salonu hınca hınç doldurdu.

'KIZIL SULTAN MI? ULU HAKAN'MI?'

Ünlü tarihçi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil'in konuşmacı olarak katıldığı programda hakkında bir çok şey söylenen Osmanlı'nın 3 Kıtada ki son padişahı olan II. Abdülhamit Han'ın nasıl tahta geçtiği ve geçirdiği evreler ele alındı. Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri başkan ve temsilcileri ile çok sayıda davetlinin katıldığı programda Sultan II. Abdülhamid Han için Kuran'ı Kerim Tilaveti yapıldı. Üyesi Prof. Dr. Şimşirgil 'Kızıl sultan diye andık yıllarca bunu tartıştık. En övenleri dahi Kızıl Sultan mı Ulu Hakan mı? Aradan gidelim ortadan gidelim, En böyle övmek isteyenleri dahi bir ulu sultan dahi söyleyemiyorlardı. Kimisi kızıl sultan diyor. Kimisi de Ulu Hakan diyor. Ulu Hakan ise Ulu Hakan'dır. Nasıl bir anlayıştır. Bir işin ortadan gitmesi nedir? Ne ise bir insan o insan odur diyemedik. Söylemekte kolay değildi. Konuşabilmekte kolay değildi. Akademisyen olarak bunları çok iyi biliyorum' dedi. Bu yönde öğrencilik yıllarında anılarını anlattı. Konferansının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

SEVENLERİNİ KIRMADI KİTAPLARINI İMZALADI

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, kendi eserlerinden yazmış olduğu 'Kayı' adlı kitabını imzalayarak, hatıra fotoğrafı çektirdi. Burdur Gençlik Merkezi olarak Sultan II. Abdülhamid Han'ın Anma Programına gelen misafirler için konferans bitiminden sonra ceviz ezmesi, lokum ve gül suyu ikram edildi.

SULTAN II. ABDÜLHAMİD HAN KİMDİR?

Devlet adamlığı, kişiliği, maneviyatı ve dehasıyla Osmanlı Devleti'nin son dönemine damgasını vuran 34. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülhamid Han, 10 Şubat 1918 tarihinde vefat etti. Dış ve iç baskılara rağmen 33 yıl Osmanlı Devleti'ni yöneterek Osmanlı padişahları arasında en uzun süre tahtta kalan sultanlardan olan 2. Abdülhamid Han aynı zamanda hakkında en çok eser bulunan devlet adamlarından biri olmuştur. Necip Fazıl Kısakürek'in 'Abdülhamid'i anlamak her şeyi anlamak olacaktır' sözleriyle tanımladığı Sultan 2. Abdülhamid iç ve dış politikasının yanı sıra eğitim, ulaşım, sağlık, iletişim, ordunun modernleşmesi, sosyal yardımlaşma alanında gerçekleştirdiği projelerle de birçok ilkin yaşandığı bir döneme imzasını atmıştır. Sanayi-i Nefise Mektebi, Hendese-i Mülkiye, Darü'l-Muallimin ve Muallimat, Darülfünun, Dilsiz ve Sağırlar Mektebi, Beyazıt Umumi Kütüphanesi, Yıldız Arşivi ve Kütüphanesi, İstanbul Belediye Kanunu, , Kudüs-Yafa, Ankara-İstanbul ve Hicaz demiryollarının yapımı, Ziraat Bankası, Ticaret, Sanayi ve Ziraat odalarının açılması, Kadıköy Havagazı Fabrikası ve Beyrut Limanı Rıhtımı, Hicaz ve Basra'ya kadar telgraf hatlarının çekilmesi onun döneminde gerçekleştirilmiş hizmetlerden bazılarıdır.

HABER: Halil İbrahim Kara