TÜBİTAK PRIMA Programı 2021 yılı Bölüm 2 (Section 2) çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulunan 28 projeden 11 tanesinde Türkiye’den ortaklar yer almıştır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Elmaz ve ekibi tarafından hazırlanarak Avrupa Birliği’nin Araştırma ve Yenilik Çerçeve Programı olan “Horizon 2020” tarafından desteklenen PRIMA (Partnership for Research and Innovation in the Mediterranean Area- Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve Yenilik için Ortaklık) programı kapsamında “Akdeniz kıyı bölgelerinin tuzlu alanlarının halofitlerinin değerlendirilmesine dayanan agro ekolojik bir koyun / keçi yetiştirme sistemi -HaloSheep” başlıklı projesi desteklenmeye hak kazandı. Bu proje MAKÜ’nün “Horizon 2020” tarafından desteklenen ilk projesi oldu.

PRIMA Programı 2021 yılı Bölüm 2 (Section 2) (Tarım Sistemleri: Ekosistem hizmetlerini ve biyoçeşitliliği artırmak, küçük tarım sistemlerini iklim değişikliğine adapte etmek ve çiftçilerin gelirlerini artırmak için agro ekolojik uygulamalara dayalı saha uygulamalarının geliştirilmesi) çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulunan 28 proje içerisinde Türkiye’den ortak olarak MAKÜ de yer aldı. Proje ortakları arasında Tunus, İspanya, Fransa, Yunanistan ve İtalya’dan çalışma alanlarında uzman bilim insanlarının yer aldığı projenin yürütücülüğünü MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özkan Elmaz yürütecek olup, projede Prof. Dr. İskender Gülle, Prof. Dr. Nuri Mamak, Prof. Dr. Ramazan Adanır, Doç. Dr. Neslihan Balpınar, Doç. Dr. Aykut Asım Akbaş, Doç. Dr. Yahya Öztürk ve Dr. Öğr. Üyesi Cevat Sipahi de araştırmacı olarak görev alacaklar. Proje kapsamında yüksek lisans ve doktora öğrencileri de bursiyer olarak destek alacaklar.

Projenin amacının, iklim değişikliğine bağlı olarak adaptasyon yeteneği en yüksek türler olarak bilinen çiftlik hayvanlarından koyun ve keçi yetiştiriciliğinde oluşan su kıtlığı ile tuzlu topraklarda yetişen halofitlerin değerlendirilmesi ve bu hayvanların verim özellikleri gibi et kalitesi ve süt verimi ile hastalıklara yakalanma ve refaha etkileri gibi pek çok parametrenin inceleneceğini söyleyen Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Özkan Elmaz, “Proje kapsamında, Türkiye Burdur ve Yarışlı gölü havzaları, Tunus ve Yunanistan’da koyun-keçi sürüleri üzerinde pilot çalışmalar yapılacaktır. Proje ortakları arasında yer alan değerli araştırmacılar bu gibi ortamlarda üretim yapan çobanların sosyo-ekonomik açıdan sürdürülebilir üretim yapmalarını sağlayacak modeller üzerinde çalışmalar yapacaklardır. Türkiye’de ilk defa bu projeden elde edilecek bütün veriler değerlendirildikten sonra koyun-keçilerde karbon ayak izinin hesaplanması hedeflenmektedir. Proje bütçesi 1 milyon Türk lirası olarak belirlenmiş olup, 3 yıl sürmesi planlanmaktadır. Proje kapsamında proje ortaklarımızın ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Burdur’da 2 farklı toplantı düzenlemeyi planlamaktayız. Proje yürütücüsü olarak projenin hazırlık aşamasında verdiği destekten dolayı Burdur İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Vet. Hekim Mustafa Yıldız’a teşekkür ediyorum. Daha önce Burdur ilinde küçükbaş hayvancılıkla ilgili yürüttüğümüz pek çok projede beraber çalıştığımız başkan ve ekibi ile bu projeyi de beraber yürüteceğiz. Projenin ulusal ve uluslararası başvurusunun her aşamasında desteklerinden dolayı TÜBİTAK Uluslararası İş birliği Daire Başkanlığı (UİDB) yetkililerine de teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.