Aşırı sıcaklar nedeniyle yüzde 50'lere varan verim düşüklüğü yaşayan Burdur Kışlalı çiftçiler hasadına başladığı bal kabağının kilosunu 1 lira 10 kuruştan İstanbul'a sattı

Bal kabağı üretiminin ilimizdeki merkezi haline gelen Kışla Mahallesindeki bal kabağı hasadına başladılar. Önceki sabah erken saatlerde başlanılan kabaklar tırlara yüklenerek İstanbul Bayrampaşa meyve ve sebze haline nakledildiği bildirildi. Özgür Demir (43), Rasim Uysal (50) isimli Kışlalı çiftçiler hasadına başladıkları bal kabağının kilosunu 1 lira 10 kuruşa İstanbul'a sattıklarını söylediler. Bu yıl aşırı sıcaklardan dolayı yüzde 50'lere varan verim düşüklüğü yaşandığını belirten Kışlalı kabak üreticileri tarla fiyatı ile pazar fiyatları arasındaki uçurum fiyat farkının azaltmak, aracının değil, üreticinin hak ettiği parayı alabilmesi adına Tarım Kredi Kooperatifleri veya marketler zincirlerinin devreye girmesini talep ettiler.

SICAKLAR ARTTI, REKOLTE YARI YARIYA DÜŞTÜ

Hasadın yapıldığı bal kabağı tarlasında basın mensuplarına röportaj veren Burdur Kışlalı çiftçi Rasim Uysal; 'Aşırı sıcaklardan bu yılki kabak rekoltesinin geçmiş yıllara oranla yarı yarıya düştü. Normalde 1 dönüm araziden 4-5 ton alıyorduk. Bu yıl bu rakam 2-2,5 tona geriledi' dedi. Özgür Demir isimli çiftçi ise; 'Gün aşırı sondaj suyu ile sulanan kabakların açan çiçeklerinin yakıcı sıcaklardan dolayı döküme geçmeden buruşup düştüğünü dile getirdi. Yaklaşık 8 yıldır bal kabağı yetiştirdiğini sözlerine ekleyen Demir; 'Bal kabağı hasadına başladık. İstanbul, İzmir, Sivas ve Ankara'ya gönderilmek üzere kamyon ve tırlara bal kabağı sarmaya başladık. Kabağımız aroması ve renginden dolayı tercih ediliyor. Ortalama 1 kabak 6 – 30 kilo arasında değişiyor. Aşırı sıcaklardan dolayı yüzde 50'lere varan verim düşüklüğü yaşanıyor. Sıcaklar çok olunca çok verim kaybımız oldu' dedi.

EKİM ALANLARI DA AZALDI

Demir, elektrik, gübre ve işçi maliyetlerinin artmasından dolayı da mahallede bal kabağı ekiminin azaldığına dikkat çekti.

BURDUR'DA YETİŞİYOR, ANCAK BURDUR HALİNE GİRMİYOR

Aracılar vasıtası Burdur Kışla Mahallesi'nde yetişen tonlarca kabak Burdur haline girmediği için resmiyette Burdur'da böyle bir üründe yetişmiyor.

TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ DEVREYE GİRSİN

Yetiştirdikleri bal kabaklarını toptan alıcı olmadığı için genelde İstanbul Bayrampaşa'daki aracılara çok ucuza sattıklarını savunan Rasim Uysal; 'Tarım Kredi Kooperatifleri olsun, marketler zincirleri olsun birinci elden direk olarak tüketiciye ulaştırılmasını arzu ediyoruz. Tarla fiyatı ile pazar fiyatı arasındaki uçurumun kaldırılmasını istiyoruz. Böylece aracı değil, hem üretici hem de tüketici daha çok kazanmış olacak' sözlerine yer verdi.

Halil İbrahim Kara