TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, TBMM Genel Kurulunda tarım ve hayvancılık sorunlarını dile getiren bir konuşma gerçekleştirdi. Kürsüde konuşan Milletvekili Göker, üretici, yetiştirici ve Burdur esnafının tarım sektöründe yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Milletvekili Göker, tarım sektörüne yönelik yaptığı konuşmada, “Ülkemizde maalesef tarım ve hayvancılık sektörleri bir varoluş mücadelesi vermekte, yaklaşık on dokuz yıllık AKP iktidarı sonucunda yerel ve bölgesel olarak direkt anlamda tarımsal ve hayvansal üretimde bir çöküş dönemi yaşamakta. Üretici girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı ürününü satamamakta, tüketicisi ise fiyat pahalılığından dolayı satılan ürüne yetişememekte. Bu durum da tarım istihdamında -kendisini- çok büyük sorunlara yol açmakta. 2003 yılından bu yana tarım sektöründe yaklaşık 654 bin çiftçi üretimden koptu ve 2 Trakya büyüklüğündeki alanımızda ekim dikim yapılamamakta. Buna ne mi sebep oldu? Büyükbaş hayvan ithalatına 7 milyar 365 milyon dolar, küçükbaş hayvan ithalatına 373 milyon 215 bin dolar, kırmızı et yani karkas et ithalatına 1 milyar 433 milyon dolar para ödedik; bununla mı kaldık? Hayır. Kendi çiftçimizin ürettiği buğdayımıza ton başına 2.250 lira öderken, alım yaparken dışarıdan ithal ettiğimiz buğdaya 3.343 lira fiyat ödedik. Sadece bu değil, nohutu kendi çiftçimizden 4.050 liradan aldık, oysa dışarıdan ithal ettiğimiz nohuta 9 bin lira para ödedik. Bununla mı… Hayır, yeşil mercimek; bu memleketin topraklarında anavatanını bulmuş bir ürün, 4.150 liradan üreticiden aldık, dışarıdan aldığımız üreticiye yani yabancı çiftçiye ise 12.160 lira ödedik. Şimdi, bu durumda bizim çiftçimize destek mi veriliyor, köstek mi olunuyor?” diye konuştu.

16 AYDA 31 KEZ ZAM YAPILMIŞKEN BU ÇİFTÇİ NASIL ÜRETİM YAPACAK?

On altı ay içinde 31 kez zam yapıldığına işaret eden Milletvekili Göker, bu şartlarda nasıl üretim yapılabileceğini sordu. Milletvekili Göker, “Aynı dönem içerisinde, 2020 yılından bu yana elektrik faturalarına bugüne kadar 3 kez, akaryakıt fiyatlarına 27 kez, doğal gaz fiyatlarına 9 kez, yem fiyatlarına 16 kez, gübre fiyatlarına on altı ayda 31 kez zam yapılmışken bu çiftçi nasıl üretim yapacak? Dahası anayasal hakkı olan desteklemelerin yarısını alabilmişken çiftçimizin üretim yapabilmesi mümkün gözükmemekte. Sürem az kaldı, bununla ilgili bugün sabah ve hafta sonu gezdiğim yerlerde bana iletilen bir sorunu sizlerle paylaşmak istiyorum: Biliyorsunuz, özelleştirmeden son anda kurtulan bir Burdur Şeker Fabrikamız var, onda da 1’inci, 2’nci ve 3’üncü teklifi veren firma aynı firma olduğu için biz bu şanstan yararlanabildik, yoksa şeker fabrikamızda özelleşip gitmişti” ifadelerini kullandı.

YERLİ ÜRETİCİYE HAFTALIK 60 ÇUVAL VERİLİYOR

Burdur Şeker Fabrikasındaki üretimden yerli üreticiye ve toptancıya haftada 60 çuval verildiğini işaret eden Milletvekili Göker, “Şimdi, şeker fabrikalarımızın 12 tanesi Türkiye genelinde özelleştiği için üretim az ve dolayısıyla Burdur Şeker Fabrikasından Konya, İstanbul, İzmir gibi yerlere üretim sevkiyatı da yapılmakta ama kendi yerli üreticimize ya da kendi toptancımıza haftalık 60 çuval verilmekte. Bu da otomatikman arz-talep dengesiyle fiyatları yükseltmekte. Eskiden 212 liraya alınıp 230 liradan alıcı bulan şeker, şu anda 250-260 liralara çıkmış vaziyette. Satıcı, ürününü bulamıyor; alıcı, pahalıdan almak durumunda. Dolayısıyla, Burdur esnafı mağdur ediliyor, yetkilileri de bu konuda duyarlılığa davet ediyorum. Sorunun çözülmesini bir an önce bekliyoruz. İYİ Parti Grubu önerisine destek veriyoruz” şeklinde konuştu. Milletvekili Göker’in konuşması CHP ve İYİ Parti Grubu tarafından alkışlandı.

Hayal GİRİŞİM