Almanya-İsviçre Teknik Ziyaret Organizasyonuna, Burdur Valiliği Çevre, Şehircilik Ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden sorumlu Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, MAKÜ Rektörü ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Burdur SGK İl Müdürü Bayram Balban, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Burdur 2. Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyeti Başkan Vekili Yusuf Keyik, Süleyman Demirel Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gençtürk, Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut, Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu Öz Maden İş Sendikası Genel Başkanı Fahrettin Kütükçü, Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Özer Sakarya, Burdur Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Hüseyin Genç, Bucak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Duran, Bucak Organize Sanayi Bölgesi Bölge Müdürü Binnur Çığrı, Burdur Organize Sanayi Bölgesi Mermer Fabrikası Sahibi Orhan Çiçek, MAKÜ’den Proje Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Çatal, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Öğr. Gör. Esra Elif Ceyhan ve Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Öğr. Gör. Sezai Zeybekoğlu katılım sağlamıştır.

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında ilk kez iş kazalarını önlemeyi amaçlayan ve bunun sağlanması adına ihtiyaç duyulan unsurların yer aldığı yasaları çıkaran ilk devlet olan Almanya’da ve komşu ülkesi İsviçre’deki iyi uygulamaların yerinde incelenerek ülkemizde yaygınlaştırılabilmesi amacıyla gerçekleştirilen teknik ziyaret süresince, Üniversite ve Organize Sanayi Bölgeleri yöneticileri, kamu kurumu temsilcileri, akademisyenler, işverenler, çalışanlar ve sendika üyeleri ile İş Salığı ve Güvenliği (İSG) konusunda farklı yaklaşımları ve en iyi uygulamaları değerlendirmek üzere ziyaretler yapılmıştır.

Teknik gezi programında ilk olarak doğal taş endüstrisi için uzun soluklu ve başarılı bir ticaret fuarı olan Stone+tec Nürnberg 2022 Mermer, Doğal taş ve Taş İşleme Makinaları Fuarı ziyaret edilmiştir. İki yılda bir gerçekleşen ve 540’tan fazla tanınmış şirketin ürünlerini ve çözümlerini sunduğu fuarda, iş sağlığı ve güvenliği alanında teknolojik çözümleri ve iş sağlığı ve güvenliğinin teknolojinin hangi ekipmanlar ile sağlandığına yönelik tüm ürünler ve çözümler yerinde incelenmiştir.

Madencilik alanındaki iyi uygulama örneklerini yerinde incelemek amacıyla sektörün önde gelen en büyük firmaları ziyaret edilmiştir. Bu kapsamda, ilk olarak İsviçre’de Bärlocher Steinbruch und Steinhauerei AG Mermer Ocağı ve İşleme Atölyesi ziyaret edilmiştir. 1890 yılından beri bir aile işletmesi olarak işletilen şirket, farklı mermer türleri çıkarmakta, işlemekte ve pazarlamaktadır. Yaklaşık 50 personelin çalıştığı şirket, İsviçre’nin en büyük mermer şirketlerinden biridir. Ziyaret edilen mermer ocağında Küfeki Taşı (Sandstein) çıkarılmaktadır. Blok şeklinde çıkarılan bu Küfeki Taşı, madencilik tekniği ve ürettiği iş güvenliği riskleri açısından Burdur ve Isparta bölgesindeki mermer ocaklarına benzemektedir. Şirketin beşinci kuşak temsilcisi ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarette, hem risklerin benzerliği hem de İsviçre’de uygulanan iş güvenliği tedbirlerini gözlemleme açısından teknik gezinin amacına uygun incelemelerde bulunulmuştur.

Teknik ziyaretlerin ikinci gününde, Almanya’da faaliyet gösteren Vereinigte Marmorwerke Kaldorf GmbH Şirketi Mermer Ocağı ve Mermer İşleme Atölyesi ziyaret edilmiştir. Bu şirket, kendisine ait mermer ocaklarında Jura Mermeri (Jura-Marmor) ve Solnhofen Mermeri (Solnhofener Natursteinplatten) olarak adlandırılan mermer türlerini çıkarmaktadır. Özellikle Jura Mermeri, madencilik tekniği açısından Burdur ve Isparta bölgesinde çıkarılan mermerlere benzemekte olup iş güvenliği riskleri açısından benzerlikler göstermektedir. 1971 yılında kurulmuş olan Vereinigte Marmorwerke Kaldorf Şirketi, kendi mermer ocaklarından çıkardığı mermerleri yine kendi atölyelerinde işleyip Almanya içinde ve dışında pazarlayan modern bir mermer işletmesidir. Bu ziyaret sürecinde hem işleme alanında hem de maden ocaklarında alınan iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları yerinde incelenmiş ve şirketin üst düzey yetkililerinden yasal mevzuat hakkında bilgi alınmıştır.

Daha sonra Franken-Schotter Şirketi Dietfurt Treuchtlingen Mermer Ocağı ziyaret edilmiştir. 1972 yılında 5 şirketin birleşmesiyle oluşan şirket, Nürnberg çevresinde çok sayıda mermer ocağında farklı mermer türleri çıkaran, işleyen ve pazarlayan bir mermer şirketidir. 100’ün üzerinde personele sahip olan şirket, Almanya’da faaliyet gösteren en büyük birkaç mermer şirketinden biridir. İşletmenin iş sağlığı ve güvenliği yetkilisi ile mermer ocağı sahasında gerçekleştirilen görüşmede, yapılan faaliyetlerde işçilerin yaşamsal risk ve sağlık risklerinin oluşturabileceği olumsuzlukların ortadan nasıl kaldırıldığı, işçinin çalışma koşulları ve oluşabilecek risklerden korunması için yapılan çalışmalar gibi birçok konu hakkında bilgi alınmıştır.

Teknik ziyaretlerin son durağında, Genossenschafts-Werke Solnhofener Plattenbau GmbH Şirketi Mermer Ocağı ziyaret edilmiştir. Şirket, Solnhofen Mermeri olarak bilinen bir mermer türünü çıkarmakta, işlemekte ve pazarlamaktadır. Solnhofen mermeri çıkarılan ocaklarda daha çok geleneksel yöntemler kullanılmaktadır. Doğal halinde ince katmanlar halinde bulunan bu mermer türü, emek yoğun bir şekilde çıkarılmaktadır. Emek yoğun çalışılan bir mermer ocağında ortaya çıkabilecek iş güvenliği risklerinin ve alınacak önlemlerin gözlemlendiği ziyarette, mermer işleme fabrikası ve mermer ocağında incelemelerde bulunulmuştur. Teknik ziyaretlerin yanı sıra, Münih Konsolosluğu da ziyaret edilmiştir. Samimi bir havada gerçekleşen ziyarette, proje hakkında bilgi verilerek, iki ülke arasında eğitim ve ekonomi alanlarında yapılabilecek iş birliği imkanları değerlendirilmiştir.