Burdur Gölünü çevreleyen dağlarda göl yönetim planı hükümleri değişir de maden sahalarının kullanımına açılır ise, suyu yok olan gölün çevresinde ki tabiata yok olacak.

Burdur Gölü Yönetim Planının hükümlerinin refüze edileceği ve Gölü çevreleyen dağlarda maden sahalarının işletmesine izin verileceği dedikoduları gündeme bomba gibi düştü. Her beş yılda bir günün şartlarına göre yenilenen Göl Yönetim Planı toplantılarının başlaması ile planda yer alan ve bölge için hayati önem taşıyan 3. maddenin değişeceği duyumları çevrecileri harekete geçirdi.

Planda yer alan 3. maddeye göre gölü çevreleyen dağlarda tabiatı tahrip edici hiçbir maden çalışmasına izin verilmiyordu. Milli Parkların sekretaryasında toplanan Göl Yönetim Planı komisyonu toplantılara başladı. Taslak çalışmasının devam ettiği şu günlerde planda günün şartlarına göre değiştirilmesi gündeme gelen 3. maddeyle suyu çekilen gölün şimdi de dağlarına göz dikildi.

Haber merkezimize gelen istihbaratta Burdur Gölü Yönetim Planı için yapılan çalışmalarda komisyon üyelerine baskı yapıldığı ve gölü çevreleyen Burdur'un güneyinden başlayarak Yarıköy, Kumluca hattından Havalimanına kadar olan bölgede Gölün Peyzaj bütünlüğünün bozulmaması için planda 3. maddede yer alan bu bölgede hiçbir madencilik çalışmasına izin verilmiyordu. İddialara göre süresi dolan ve planı güncellemek için toplanan komisyonun 3. maddede değişikliğe gideceği.

DEĞİŞİRSE NE OLUR?

Şuanda komisyon üyelerinin taslak çalışması yaptığı yapılan taslak çalışmasının Ankara'nın onayına sunulacağı ve ardından Planın uygulamaya gireceği belirtilirken; planda yer alan 3. madde eğer değişirse Gölü çevreleyen dağlarda maden çalışmalarına izin verilecek. İzin verilmesi ile birlikte tabi doğa bozulacak ve karşıki dağlar yeşilden beyaza bürünecek.

İŞTE MEVCUT 3. MADDE

Burdur gölünün güneyinde Burdur İli Özel Hüküm maddesi sınırından itibaren Yarıköy, Yazıköy, Kumluca, Aşağımüslimler, Karakent, İlyas hattından Isparta Havaalanı arasında kalan hat boyunca tampon bölge sınırları içindeki alanlarda yaban hayatının korunması, gölün peyzaj bütünlüğünü bozması nedeniyle daha önce izin alınmış tesislerin dışında madencilik faaliyetleri ile tesisleşmeye gidilemez. Aynı hatta kalan diğer faaliyetlerde Bakanlık iznine tabidir.

KOMİSYONDA KİMLER VAR?

Göl Yönetim Planı komisyonun burdur ayağında Özel İdare, Ziraat Odası, Belediye, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Üniversite, Milli Parklar Müd, D.S.İ., Kültür Turizm İl Müd. , ve bazı sivil toplum kuruluşları.