Hepimizin malumudur, Burdur'da kalabalık davetli topluluğu var ise göl kenarındaki 8-9 düğün salonu yaz aylarında tercih edilir. Her bir düğüne ortalama 1000-1500 davetli katıldığını varsayarsak toplam 8-10 bin kişi akşam 7-9 saatlerinde Burdur - Denizli istikametine yol alırken, gece 11-12 den sonra da Denizli istikametinden Burdur istikametine geliyor. Düğün sebebi ile misafirler özel araçlarını tercih ettikleri için yaklaşık 6-7 bin araç normal trafik yüküne ilave olarak bu güzergahı kullanır.

BATIYA GÖZÜ DİKTİ

Burduryapılaşmada batıya gözü dikti. Her geçen gün göl yolu diye adlandırdığımız bu güzergahın trafik yükü hızlı bir şekilde artıyor. Örnek olarak Alpaslan Ali Can Okulu,Bahçeşehir Okulu, Adliye Binası, Sultandere Mezarlığı,SultandereBelediye Hizmet Binası, Belediye El Emeği Değerlendirme Merkezi ve yeni yapılması planlanan Hastane binası yanı sıra burada yapılmakta olanbinalardaki dikey yapılaşmaları verebiliriz.

DEVLET KONDU

Herkes merak ediyordur bu şehirde kamu binaları ve sosyal yaşam alanları neye göre belirlenir. Bir boş arsa var, bedel ödenmeyecek hemen buraya o devlet konduyu yapalım mantığı mı harekete geçer yoksa o şehrin imar planına göre yapılaşsınmantığı mı?

Vatandaş yaparsa gecekondu, kamu yaparsa Devlet kondu… Örnekleyelim. Acayip acil girişi bulunan Ek Devlet Hastanesi. Önceden duvarları yıkılmadığı için farkına varılmayan, bina bittikten sonra duvarın yıkılması ile çukurda kaldığı fark edilen hazırlık antremanlarınyapıldığı futbol sahasına konan Gençlik ve Spor Müdürlüğü. Çürük gerekçesi ile yerine yenisi yapılamayan kapalı spor salonumuz ve yerine konan tenis kordu. Teke yöresinde Halk Oyunları Yarışmasını yapacak bir kapalı salonumuz yok. Yapılmasını bekliyoruz. On-onbeş ilden ilkokullar, ortaokullar, liseler ve halk eğitim merkezleri adına katılan takımlar gelirdi… Esnafın cebi ısınıverirdi. Hediyelikler satılırdı. Caddeler şenlenirdi…

FUTBOL TURİZMİ

İç turizmde futbol da önemli bir gelir kaynağıdır. Burdur'un yöneticileri ne yapıyor? Hazır futbol sahası kullanılmıyor, çimleri sulamak ta zor geliyor ya ne yapalım, yıkılan Adliye binasının yerine futbol sahasındaki çimleri söküp konduralım. Peki futbol sahası ne olacak? Orası mı kulağa hoş geliyor sentetik çim yapalım. Peki burada resmi futbol turnuvaları düzenlenir mi? Sahi eskiden Fenerbahçe, Karşıyaka, Beylerbeyi vb. takımlar gelirdi. Ne oldu bunlara Eyüp Erman abim. AaahAaah. Senin de için yanıyordur. Burdur'u, Burdur'u seven, Burdur aşığı olan, idarecilerimiz yönetse ne iyi olurdu…O sorunun cevabını ilgili müdürlük verecektir. Ama çim sahası bulunmayan tek il olacağımızı ben Burdur halkının bilmesini isterim. Çim sahamız olsaydı U17- U19 veya gençler turnuvası, engelli olimpiyatları, Liseler arası turnuvalar düzenlenebilirdi. Amatör sporun futbol sorumlusu Nuri Yıldırım abim sen ne dersin? Türk Milli Takımını misafir eder miydik? Genç Milliler, Yıldız Milliler ve yabancı takımlar? Sen ne dersin Necdet İlgün Başkanım? Serenler otelinde takımların sezon hazırlıklarını yapabilir miydik? 6 takım katılsa 25*6= 150 sporcu. Çevre illerden gelen izleyiciler… Ne oldu sana Burdur'um son 20 yılda değerlerini mi kaybediyorsun? Diğer illerden gelen takımlarşu gariban Burdur'uma bir canlılık katmaz mı? Konaklama, yiyecek, hediyelik eşya, şekerleme vb.

İMAR PLANLARI ÖNEMLİ

Şehirler imar planları ile adından bahsettirir. Marka olacağım diye yasaların gözardı edilmesi doğru değildir. Yeni yapılan, girişi tam yol kavşağına cepheli Mili Eğitim Müdürlüğü Binası.Millete örnek olarak tüm kamu binalarında olması gereken ama maalesef göremediğimiz otopark alanları ihmal edilen İş Kurumu Müdürlüğü Binası gibi örnekleri artırabiliriz. İstasyon Caddemiz şu hali ile marka mı? Her gün akşam araç park etmek için 3-4 tur atmaktan mevlanaya döndük…

BURDUR GENÇLİĞİ ÖNEMLİ

Büyük düşünen Burdur böyle olmamalı olamazda ama oluyor. Biraz gayret göstermeliyiz. Hatayı kendimizde aramalıyız. Eyyamcılıkla, bir kenara çekilmekle olmuyor. Haydi Burdur silkelen kendine gel, ilinde neler oluyor şöyle bir bak. Burdur Gençliği sizler bu il için çok önemlisiniz, size büyük görevler düşüyor. Fikirlerinizi ilgililer ile paylaşmanız bu şehrin geleceğine ışık tutacaktır.

Çevre yolunun geçtiği yerde tam da yolu ortadan ikiye bölen ve 6 adet koruma kararı ile koruma altına alınan biralanda alelacele yeni Hastane Binası yeri olarak belirmekle demaalesef olmuyor.Kuyuya bir taş atılıyor çıkar çıkarabilirsen. İmar planlarında hastanelerin nerede, okulların nerede, alışveriş alanlarının nerede planlandığı belli değil midir? Ben söyleyeyim tabi ki bellidir. Neden değerlendirilmediğini ilgililer halkla paylaşmalıdır ki öğrenelim. Konularla ilgili olarak halkın, sivil toplum örgütlerinin görüşleri neden alınmaz ki?

Devamı bir sonraki yazımda…Saygılarımla…

Yavuz Mehmet KAYA, Bağımsız Bld. Mecl. Üyesi