Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı destekleri ile gerçekleştirilen “Burdur Küçükbaş Süt Toplama Ağı SOGEP Projesi” kapsamında üretilen “Burdur Keçi Tulum Peyniri Lansman Toplantısı” MAKÜ Lavanta Tepesi otelde gerçekleştirildi. Sağım sezonunda Burdurlu yetiştiricilerden toplanan keçi sütü MAKÜ işletmesinde işlenerek MAKÜ Çiftliği “Burdur Keçi Tulum Peyniri” markası oluşturuldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) çerçevesinde Burdur İl Özel İdaresi ve proje ortakları; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile yürütülen “Burdur Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı Projesi” kapsamında, İlimiz kırsalında Küçükbaş Hayvancılık Yetiştiriciliği ile uğraşan 52 yetiştiricimize ekipman desteği sağlanarak, yetiştiricilerimize Makü tarafından Bilinçli Hayvancılık ve İyi Sürü Eğitimleri verildi.

Ayrıca proje kapsamında 6 ilçemizde süt toplama ünitesi kurularak, peynir üretimi için ihtiyaç olan Süt Analiz Cihazı, Protein Tayin Sistemi, Pastarizasyon Tankı, Cidarlı Depo Tankı, Mobil Tanı Mikroskopları, vb. malzemeler ekipmanları tedarik edilerek MAKÜ'ye kazandırıldı.

MAKÜ Lavanta Tepesi Otelde bugün lansmanın yapıldığı programda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayarak Teke Yöresine ait Çobanın Rüyası adlı halkoyunu gösterisi sunuldu.

Burdur Keçi Tulum Peyniri Tanıtım Filmi gösterisi ile devam eden programda Dr. Öğr. Üyesi İlhan Gün ve Öğr. Gör. Aslı Albayrak Karaoğlu tarafından Burdur Keçi Tulum Peynirinin özellikleri ve yapım aşaması ile ilgili sunum yapıldı.

Programın bu bölümünde protokol konuşmaları gerçekleşti. Vali Ali Arslantaş, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul tarafından konuşma yapıldı.

Programın sonunda gurmeler tarafından Burdur Keçi Tulum Peyniri tadımı yapıldı. Kars Koçulu Peynircilik yetkilisi İlhan Koçulu, Erzincan Efendigil Peynircilik yetkilisi Süleyman Yıldırım, Çorum Kargı Döğen Ticaret yetkilisi Mustafa Döğen, Metro Gastro Dergi Editörü Nilhan Aras, İzmir Sidas Medya Şakir Sarıçay, Kristal Otelleri Mutfak Koordinatörü Yusuf Ziya Yılmaz, İzmir Sancak Süt Ürünleri yetkilisi Halim Ezgi, Ezine Peynirciler Derneği Başkanı Ali Atak tarafından tadım yapmaları sonrası görüşlerini aktardılar.

Peynirin Üretiminde Emeği Geçen Tüm Paydaşlara hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı ile program sona erdi.

Vali Arslantaş programda yaptığı konuşmada; “Az önce Burdur keçi tulum peynirinin üretimine dair videoyu izlerken ve kıymetli akademisyenlerimiz popüler söylemiyle peynir üretimine dair Know-How bilgisi verirlerken aklımdaki listeyi yokladım ve listenin ilk basamaklarının kusursuz tamamlandığı noktasında mutmain oldum.

2021 yılında gerçekleştirilen çalıştayda alınan kararlarda sebat edilerek hedef kazanımların inanmışlık ve azimle hayata geçirilmesi, üreticinin bilgilendirilmesi, gerekli hibe desteğinin sağlanması, meşakkatli bir üretim sürecinin neticesinde kendine has tadıyla muadillerinden ayrılan bir ürün elde edilerek lezzet standardının yakalanması azımsanacak başarılar değildir ve bu muvaffakiyetteki paye projede yer alan tüm paydaşlarımıza aittir” dedi.