İL EKONOMİSİNE CAN KATAR AMAAA!

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi büyük zorluklara ve özveriye rağmen İstiklal Yerleşkesinde eğitim-öğretim hayatını sürdürüyor. Üniversiteler bir ilin ekonomisine can katan unsurlardan bir tanesidir. Kurumların 2023 yılı tahmini bütçeleri kısa bir süre sonra açıklanacaktır. Rakamları incelediğimizde, MAKÜ bütçesi, hem Özel İdare hem de Belediye bütçesinin çok çok üzerinde dev bir rakamla karşımıza çıkacaktır. Bütçesi ile bir numaraya oturan Üniversitemiz, bünyesinde kurduğu Teknokent ile Üniversite-Sanayi işbirliğinin de öncüsü olmak için cılız da olsa çalışmalarını sürdürmektedir…

ARAŞTIRMA DA ÖNEMLİDİR

Pandemi sürecinden sonra yaşanan ekonomik krizden reel sektör olumsuz yönde etkilenmiştir. Üniversitemiz de etkilendi mi bilemeyiz ama öğrenciler ve aileleri mutlaka etkilenmiş olabileceğini düşünüyorum. Kurucu Üyeleri arasında yer aldığım Bur-Yöv üyesi olarak beklentim odur ki Üniversitemizin ilgili birimleri bu yönde bir bilimsel araştırmayı yapıp ortaya koymaları, Burdur Halkını aydınlatmaları sonrasında çözüm yollarını bilimsel olarak paylaşmalarıdır.

PAYLAŞILMALI AMA…

Üniversitemizde yaklaşık 34 Bin öğrenci kontenjanı bulunuyor. İyimser haberler vermek daima pozitif enerji sağlar. 2016 Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralamasında (DÜS), Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi, devlet üniversitelerine bağlı Eğitim Fakülteleri arasında 1. oldu. (O dönemde sınıf öğretmenliğinde 11 şube varken şube sayısının 2 ye düşmesi neden?) Değerlendirme raporu sonuçlarına göre Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tüm devlet üniversiteleri içerisinde 27. yiz. 2006 yılından sonra kurulan üniversiteler içerisinde 11. Fen-Edebiyat Fakülteleri ve Mühendislik-Mimarlık Fakülteleri içerisinde de 3. Oldu. Tabi ki futbol maçları için her hafta sosyal medya sırada iken şu anda 12-13 öğrenci ile eğitim verilmesinin nedeni nedir? BAŞARILAR DA SOSYAL MEDYADA HAFTALIK-AYLIK RAPOR olarak paylaşılırsa çok daha şık olacağını düşünüyorum. Mesela sıralamadaki yerimiz nerede?

GÖZBEBEĞİMİZ

Bu gün, Gözbebeğimiz MAKÜ ile ilgili vatandaşlardan aldığım bazı olumsuzluklardan bahsedip, çözüm önerilerini de ilgililerden bekleyeceğiz.

. İddia yaklaşık 3200 kişi kayıt yaptırmamış, sebebi nedir? Ekonomik imkansızlık mı, Üniversitenin fiziki yetersizliği mi, eğitim-öğretim kaynaklı mı? Araştırmaya ihtiyaç duyuldu mu?

. İlçelerde 10 bin öğrenci bulunuyor. İlçelerde bir sıkıntı var mı?

. Merkez ilçede 20.350 öğrencinin ne kadarı İstiklal Yerleşkesinde, ne kadarı şehir içerisinde öğretim görüyor? Burdur Nüfusuna kayıtlı öğrenci ve İl dışından okumaya gelen öğrenci sayısı nedir?

. İstiklal yerleşkesi ve Şehir merkezinde Kredi Yurtlar kurumunun kapasitesi nedir? Şehir merkezindeki yurtta kalan öğrencilerin kaçı daha Merkezden alınıp İstiklal Yerleşkesine gönderilecektir? Yap işlet devret modeli ile yapılan yurtların sahipleri Burdur vergi dairesine mi kayıtlıdır?

. Isparta ilinden ikametli öğrenci sayısı nedir?

. Derslere girmeyen öğrenci sayısı kaçtır (İDDİA 5 BİN KİŞİ), sebebi nedir?

. İlimizde kalacak yer yok, öğrencilerimizi apart ve ev sahiplerinin insafına bırakmayın yönünde geçmişte serzenişler vardı, şimdi apartçılar yarıyı bırakın 1/3 kapasite dolu olduklarını ve apartları dolduramadıklarından dert yakınıyor. Bu güne kadar Belediye-Üniversite-Ticaret ve Sanayi Odası- Apartçı bir planlama dahilinde çalışma yaptı mı?

. Burdur iş çevreleri Üniversiteden hak ettiği faydayı göremediğini iddia ederken, Üniversite Yerleşkesinde zincir süpermarketlerin, peş peşe açılması Burdur esnafına nasıl bir katkı sağlamaktadır?

. MAKÜ’nüm kuruluş kararı alındığında davullu zurnalı açılış ile Burdur’a çok çok katkı sağlayacağı, ilimiz bürokrasisi tarafından her fırsatta konuşulurken, ilimize katkısını Ticaret ve Sanayi Odası nasıl açıklayacak merak ediyorum.

.Pazartesi Salı günü dolmuşçular üniversiteye 8 bin öğrenci taşırken, diğer günler 4 bin kişi taşıyor? Dersler dışarıdan gelen öğretim görevlilerinin isteğine göre mi ayarlanıyor? İki güne sıkıştırılmış öğretimin öğrenciye verimi araştırıldı mı?

. Yaklaşık 2000 Üniversite personelinin kaç tanesi il dışında ikamet eden kişilerden oluştuğu iddialarını herkes gibi ben de merak ediyorum.

Rektörümüz bu konularda Halkı aydınlatıcı bilgiler verir ise Üniversitemizin Burdur iline ne kadar katkı koyduğunu herkes öğrenecektir.

Son Söz; Üniversiteler bilimsel veriler, araştırmalar ve makaleler ile dünya literatüründe yer alırken çiçeği burnunda Mehmet Akif Ersoy Üniversitemizin Türkiye ve Dünya sıralamasında derecelere girdiğini, kaliteli eğitim- öğretim imkanları ile adından bahsettirdiğini, imza atılan başarılarını görebilmek ve paylaşılması dileklerimle…