Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bugün Burdur İl Özel İdare Toplantı Salonu'nda düzenlenen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) Projeleri İmza ve Coğrafi İşaret Tescil Belgeleri Teslim Törenine katıldı. Burdur’da yapılan desteklemeler hakkında bilgi veren Bakan Varank, BAKA Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı aracılığıyla 139 projeye 103 milyon destek verildiğini ifade ederek ilçeler dahil 155 milyonluk yatırımın önünün açıldığının altını çizdi. Burdur ve bölgede katma değeri artıracak bir takım projelerin hayata geçirileceğini de söyleyen Bakan Varank, bu yönde yapılacak destekler ve rakamları katılımcılarla paylaştı.

Burdur Sürekli Gelişen Bir Şehir

Burdur sanayi ve gelişimi adına ümit verici açıklamalarda bulunan Bakan Varank, Burdur’a hizmet ve projelerle geldik ve yakın bir zaman içinde BAKA aracılığı ile Burdur’a kazandırılacak projelerin de imza törenini gerçekleştireceklerinin müjdesini verdi. Burdur’un sürekli gelişyor olmasının ümit verici olduğunu söyleyen Bakan Varank, “ Burdur'un her şehir gibi kendi ölçeğinde ülke ekonomisine değerli katkılar sağlıyor. Burdur 2021'de 291 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve bir önceki yıla göre yüzde 36'lık bir artış yaşandı” dedi.

Burdur OSB’de Boş Yer Kalmadı

Burdur’un gelişim adına ellerinden gelen gayreti gösterdiklerinin altını çizen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Burdur OSB’de boş yerin kalmadığını hatırlatarak, “Son dönemde Burdur ikinci OSB'ye de önemli firmalar yatırım yapmaya başladı. Son 2 yıldaki taleplerle şu anda Burdur'daki OSB'lerimizde hiç boş parsel kalmadı. Bu noktada Burdur ikinci OSB ile Bucak OSB'nin genişlemesiyle ilgili taleplerin farkındayız. Bunları da en kısa sürede yerine getirmek için yereldeki paydaşlarımızla çalışmaya devam ediyoruz. Yeni üreteceğimiz parsellerle Burdur'a olan sanayici talebini hızlıca karşılamak istiyoruz."

139 Proje, 103 Milyon Destek ve 155 Milyonluk Yatarım

Yaptığı konuşmada sanayileşme yönünde yapmak istedikleri hedefleri de sıralayan Bakan Varank, “Burdur'da farklı kümelenme anlayışlarıyla katma değerli sanayinin de önünü açmak istiyoruz” dedi. Mermer başta olmak üzere tarım makinaları ve silah sanayindeki gelişmelerin önemli olduğunu söyleyen Bakan Varank bu alanlarda Burdur’un oldukça tecrübeli olduğunun da altını çizerek bu yönde projeleri geliştirmeye de devam edeceklerini ifade etti.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ve BAKA’nın teknoloji ve gelişimi açısından Burdur’a önemli kazanımlar kattığını söyleyen Bakan Varank, “BAKA aracılığıyla bugüne kadar Burdur'da 139 projeye cari fiyatlarla 103 milyon lira destek sağladık. Böylece şehrimizde ve ilçelerimizde 155 milyon liralık yatırımın önünü açtık. 2019'dan beri yürüttüğümüz SOGEB projelerine artık bütün illerimiz aşina. Bu programla kadınların, gençlerin, dezavantajlı bireylerin kişisel kapasitelerini artırıyor, onları sosyo ekonomik hayata entegre etme yönünde adımlar atıyoruz. Burdur'da bugüne kadar 7 SOGEB projesine yaklaşık 11 milyon lira destek sağladık. Bugün ise yine SOGEB kapsamında önümüzdeki dönemde destekleyeceğimiz 3 projenin imza törenini gerçekleştireceğiz. Projelerimiz sayesinde gıda, tarım ve hayvancılık alanında katma değer artışı yakalayacağız” dedi.

Katma Değer Kazandıracak Projelere Destek

Katma değer kazandıracak ürünlere örnek olarak Kazılkaya beldesinde üretimi yapılan çörek otu yağını örnek gösteren Bakan Varank, “Kızılkaya Belediyesi ile 1500 metrekare alanda çörek otunun elenmesi, paketlenmesi ve şişelenmesi yönünde de bir çalışma yaptık. Bu proje katma değerli üretime yönelik önemli bir çalışma olacak. Çörek otunun ham madde olarak satıldığında kilogramı 22 lira, elenerek satıldığında 30 lira. Ancak standartlara uygun şekilde ambalajlanıp paketlenip satılırsa 100 gramın ortalama 20 lira olacak. Böylelile 20 liralık bir ham maddeyi 200 liralık bir ürüne dönüştürebileceğiz” dedi.

Şehirler ve bölgelerde yapmak istedikleri asıl çalışmanın bu olduğunun altını çizen Bakan Varank, “Bizim aslında şehirlerimizde, bölgelerimizde yapmamız gereken bu. İlçelerimizin potansiyellerine bakıp nerelerde yatırım yaparsak katma değer oluşturabiliriz, bununla ilgili çalışmamız lazım. İşte biz bu manada bakanlığımızla, kalkınma ajansları vasıtasıyla bunu yapmak için gayret gösteriyoruz. İşte bu da bizim katma değer oluşturacağımız proje olacak. Bu 3 projeye yaklaşık 6,5 milyon lira destek sağlayacağız" dedi.

Coğrafi İşarete Burdur’un Katkısı Büyük

Coğrafi işaretler her memleketin kendine has değerlerini temsil ediyor” diyen Bakan Varank, Burdur’un da yöreye özgü birçok ürüne ev sahipliği yaptığını ifade ederek onları da şu şekilde sıraladı, “Son 2 yılda Burdur'umuz Karamanlı Cevizi, Karamanlı Kişnişi, Dirmil Sipsisi, Karamanlı Rezenesi, Bucak Salebi ve Tefenni Rezenesi olmak üzere 6 coğrafi işareti tescil edildi” dedi.

Bakan Varank sonrasında Burdurlu iş adamları ile bir araya geldi. Burada Burdur sanayicileri ile iş dünyasının önü açacak fikirler, istihdamın artırılması gibi konuları konuşacaklarını söyleyerek iş adamlarının önerilerini dinleyeceklerini söyledi.