Su kirliliğine neden olan atık yağlar "kumbarada" toplanarak ekonomiye kazandırılıyor.

Bucak Belediyesi çöpe ve kanalizasyona dökülen atık yağlar nedeniyle suyun ve toprağın kirlenmesinin önüne geçmek için geçen yıl "Atık Yağ Kumbarası" projesini başlattı.

Belediye personeli başta olmak üzere merkezdeki çevre duyarlılığı olan vatandaşların biriktirdiği atık yağlar, çöpe ve kanalizasyona dökülmeden toplanıyor. Atık yağlar bir dizi işlemden geçirilerek biyodizel elde ediliyor, ekonomiye kazandırılıyor.

Yağ kumbarasıyla çevre kirliliğinin önüne geçiliyor

Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Sıfır Atık Projesi kapsamında bir dizi proje yürüttüklerini söyledi. “Çevreci belediye” motivasyonuyla sıfır atık ve geri dönüşümü oldukça önemsediklerini vurgulayan Ünal, ilçede site ve kamu kurumlarına atık yağ kumbarası teslim edildiğini dile getirdi.

Ünal, ilçe merkezinde hareketliliğin yoğun olduğu bölgelere atık getirme merkezinde de yağ toplama işleminin gerçekleştirildiğini kaydetti.

Geçen yıl 706 litre atık yağ toplandı

Sıfır Atık çalışmaları kapsamında bitkisel atık yağ toplama işleminin titizlikle yürütüldüğünü anlatan Ünal, “706 litre atık yağ toplayarak, çevre kirliliği oluşturmasının önüne geçildi. Atık 1 litre bitkisel yağ, 1 milyon litre suyu kirletebiliyor." dedi.

Ünal, bitkisel atık yağın lavaboya döküldüğünde kanalizasyon sistemini tıkayarak işletme maliyetlerini artırdığını da belirterek, şunları kaydetti:

"Ayrıca atık su arıtma tesisinin yükünü artırıyor ve arıtma verimini olumsuz etkiliyor. Toprağa döküldüğünde ise suda çözünebilen kirleticiler yağışlarla yer altı suyunun kirlenmesine sebep oluyor. Suda da kaynağı kirleterek canlı yaşamını olumsuz etkiliyor. Yüzeyi kaplayarak oksijen transferini önler ve sudaki canlıların yaşamını olumsuz etkiler. Bu projeyle atık yağların çevreye, doğaya zararını bertaraf etmekle kalmıyor, biyodizele dönüştürerek ekonomiye kazandırıyoruz."