İnternetin geleceği olarak görülen Metaverse günümüzün en çok konuşulan teknolojilerinden. Bireyler, toplumlar, özel ya da kamu kurum ve kuruluşları bu dünyada yerlerini almak için planlamalar yapıyor. Henüz yeni ve gelişen bir teknoloji olan Metaverse'ü toplumun büyük kesimi duymuş olsa da bu teknolojinin gerçek anlamda ne olduğu ve uygulamaları konusunda çoğunluğunun bilgisi son derece sınırlı ya da yok. Bunun en büyük sebebi Meteverse'ün gerçek hayata yansımaları konusunda henüz yeterli uygulama bulunmaması.

MAKÜ'nün yenilikçi teknolojilerde öncü birimi, "Bilgi Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi", ülkemizdeki ilklerden birine daha imza atarak Metaverse evreninde üniversitemizin ilk toplantısını, ilk görsel sergisini ve ilk dersini gerçekleştirdi. Her üç etkinlik ayrı ayrı tasarlanan üç farklı sanal ortamda gerçekleştirildi. Katılımcılar etkinliklere oluşturdukları avatarlar ile katıldılar.

MAKÜ BT'nin rutin değerlendirme toplantısı Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Onur SEVLİ ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Osman EROL moderatörlüğünde MAKÜ Enformatik Bölümü Başkanı Vesile Gül BAŞER ve Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim elemanlarının katılımı ile gerçekleştirildi. Katılımcılara merkez yöneticiler tarafından stratejik planlarımızdan söz edilerek, yenilikçi teknolojiler konusunda gerçekleştirilebilecek faaliyetler konusunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantının ana gündem maddesi Metaverse teknolojileri oldu. Toplantıda Web 3.0, Merkeziyetsiz Web, Blok Zincir başta olmak üzere Metaverse'e öncülük eden teknolojilerden söz edildi.Merkez Müdürüm Dr. Öğr. Üyesi Onur SEVLİ Metaverse'ün "yeni bir gerçeklik; yeni iş birliği fırsatları; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için yeni bir alt yapı; farklı gelişmiş teknolojilerin eş zamanlı ve entegre bir biçimde kullanıldığı siber toplumsal bir düzlem" olduğunu ifade etti. Dr. SEVLİ sözlerine "Metaverse, sanal bir kamusal alan oluşturmayı vadeder. Bu evrende, insanlar sanal gerçeklik cihazları ile alışveriş yapma, konser, sinema gibi etkinliklere gitme, kafe, park gibi sanal sosyal alanlarda vakit geçirme gibi pek çok aktiviteyi fiziksel bir çaba gerekmeksizin yapma fırsatına erişmektedir" şeklinde devam etti.

Toplantının ardından sanal oditoryuma geçilerek katılımcı öğrenci ve eşlik eden öğretim elemanları ile birlikte Meta evrendeki ilk ders etkinliği gerçekleştirildi. Merkez Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Onur SEVLİ'nin sunumu ile başlayan derste Web 3.0, Blok Zincir ve Metaverse teknolojileri konusunda bir bilişim teknolojileri dersi verildi. Metaverse teknolojisinin Metaverse ortamında anlatımı ile katılımcılar, anlatılanları bizzat yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenme fırsatı buldu. Ders soru-cevap etkinliği ile son buldu. Dersin ardından katılımcılara Metaverse ortamındaki bu etkinlik hakkındaki fikirleri soruldu. Fiziksel olarak farklı mekanlarda bulunmalarına rağmen, avatarları ile katıldıkları bu etkileşimli ortamın gerçek hayata çok benzer olduğunu ve klasik telekonferans uygulamalarından çok daha verimli olduğunu bildirdiler.

Dersin ardından MAKÜ BT'nin gerçekleştirmiş olduğu etkinliklerin görsellerinden oluşan sergi için, oluşturulan sanal galeriye geçildi. Sergiye, öğretim elemanları yanında çok sayıda öğrenci katıldı.Sergide daha önce gerçekleştirilen etkinlikler değerlendirilirken, ileride gerçekleştirilebilecek etkinlikler ile ilgili öğrenciler ve öğretim elemanlarıyla fikir alışverişinde bulunuldu.

Üniversitemizin Metaverse evrenine atmış olduğu bu adımları yakın zamanda yenileri takip edecektir. MAKÜ, yeni etkileşimlerin, iş ve işbirliği fırsatlarının, yeni toplumsal düzenin dinamiği olan Metaverse'te yeniliklere öncülük eden çalışmalara imza atmaya devam edecek.