Uzay Çatı Pazar Alanına kurulan Burdur Teke Yöresi 7. Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı 12-15 Mayıs tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. Fuarda, tarımdaki son yenilikler ve teknolojik gelişmeler, büyük ve küçükbaş hayvanlar, çiftlik ekipmanları, genetik alanındaki son yenilikler görücüye çıktı.

Saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan fuarın açılış töreni protokol konuşmaları, ödül töreni ve plaket takdimi ile devam etti.

Açılışta Vali Ali Arslantaş, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, Milletvekili Bayram Özçelik, Milletvekili Mehmet Göker, Milletvekili Yasin Uğur, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik ve Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp tarafından konuşma yapıldı.
Yapılan konuşmalar sonrası Burdur Orman ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Tarımda Kadın Eli Bilgi Yarışmasında dereceye giren kadın çiftçilere ödülleri takdim edildi.

Programın son bölümünde Vali Arslantaş ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından kurdele kesilmesiyle fuarın resmi açılışı yapıldı ve fuar alanındaki stantlar gezildi.

Vali Arslantaş yaptığı konuşmada, “Prof. Dr. Rıdvan Karluk tarımı “…en genel anlamıyla insanların kullanımı için gerekli tüm bitkisel ürünleri yetiştirmek amacıyla toprak üzerinde yapılan faaliyetler” olarak tanımlamıştır. Cilalı Taş Devri, avcı-toplayıcı toplumdan tarım toplumuna geçişin başlangıcı kabul edilmektedir. Mezkûr çağdan itibaren önemini giderek arttıran tarımsal faaliyetler, insanlık tarihi boyunca sosyo-ekonomik örgütlenmenin en yaygın biçimini oluşturmuştur. İlk tarımsal üretimin, Anadolu topraklarının da içerisinde yer aldığı Bereketli Hilal ve çevresinde gerçekleştirildiği düşünülmektedir. Toplumsal etkileşimin bir sonucu olarak yayılımını sürdüren tarım faaliyetleri sayesinde insanoğlu yerleşik hayat tarzını benimseyerek örgütlenmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruluşundan itibaren tarıma büyük ehemmiyet vermiş, Gazi Mustafa Kemal çiftçilerimize “Milletin Efendisi” olma payesini layık görmüştür. İzmir İktisat kongresinde alınan kararlarla Türk tarımı yukarı yönlü bir ivme yakalamıştır.

Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarım alanında ciddi bir mesafe kat etmiş durumdadır. Bu başarıda mevcut mali yapısı, tesir alanı ve 145 bin çalışanıyla Türkiye'nin beşinci büyük bakanlığı olan Tarım ve Orman Bakanlığımızın rolü yadsınamaz. Sahada bilinçli çiftçi yetiştirme hususunda gösterdikleri özveri, girişimcilere sundukları kapsamlı teşvikler ve nihayet teknoloji üretimi ve transferi noktasındaki gayretleriyle ülke tarımının daha iyi yerlere gelmesinde gösterdikleri katkılardan ötürü kendilerine müteşekkiriz.

Tarımın temel öznesi insandır. 27 Şubat 1863 tarihinde İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda açılan Sergi-i Umumi-i Osmani, yakın tarihimizdeki ilk tarım fuarıdır.

Fuarlar üreticilerimizin ürün ve yöntemleri gözle görerek incelemesine, birinci ağızdan bilgi almasına fırsat vermesi cihetiyle faydası mutlak organizasyonlardır. Fuarlardan optimum verim alınabilmesinin ön koşulu, arzla mükellef katılımcıların ürün ve hizmetlerini her geçen yıl geliştirmelerinin yanı sıra, organizasyon kalitesinin her yıl üzerine koyarak bir üst mertebeye çıkartılmasıdır.

Bu bilinçle yedincisini düzenlediğimiz “Teke Yöresi Tarım, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı”nın temel gayesi, üreticilerimizin yeni teknolojilerle tanışarak kendilerini geliştirmelerine vesile olmak ve ilk elden temas etme imkânı buldukları yenilikleri uygulanabilir projelere dönüştürmelerine katkı sağlamaktır.

Valiliğimizin öncülüğünde Burdur Milletvekilleri, Burdur Belediyesi, TKDK, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Veteriner Hekimler Odası ve tarım, hayvancılıkla ilgili diğer oda, birlik ve derneklerden (Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, Kırmızı Et Üreticileri Birliği, Ziraat Mühendisleri Odası, Ağlasun-Çeltikçi-Bucak Süt Üreticileri Birliği, Gölhisar-Altınyayla Süt Üreticileri Birliği, Yeşilova Süt Üretici Birliği, Burdur Köy-Koop Birliği ) teşekkül ettirilmiş konsorsiyumun, ortak akıl ve destekleriyle gerçekleştirilen fuarımız, bölgemizde tarım alanında düzenlenen en büyük etkinliklerden biridir.
Ben paydaşlarımızın tamamına teşekkür ediyorum. Fuarımızın, İlimizin tarımına, çiftçisine ve memleketimize faydalı olmasını diliyorum” dedi.

Bakan Yardımcısı Dr. Pakdil yaptığı konuşmada, “Burası kültür acısından önemli bulduğumuz yörelerimizden biri, Teke Yöremizin Başkenti Burdur. Sadece bizim değil tüm dünyanın sıkıntıda olduğu bir süreç. Bizim gıdamızı temin etme noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Fedakarlıktan kaçınmayan çiftçilerimizi, üreticilerimizi saygıyla anıyorum. Bize üretmeye devam ettiler, ahırda, kümeste, bağda bahçede üretmeye devam ettiler ve sadece kendi insanımız için değil başka ülkeler için de üretim yaparak insanlığa da katkıda bulundular. Çiftçilerimize yönelik olarak, kendimize yönelik ne yapıyoruz? Çiftçilerimiz tüketiciler için faaliyette bulunuyorlar, emek sarf ediyorlar, üretim yapıyorlar. Bakanlık olarak biz sadece çiftçilerimizle ilgili değiliz. Ülkede yaşayan herkes için ve turistler için ve ülkemize iş maksadıyla gelen insanlar için sorumluluk taşıyoruz.

Turizmle ilgili ne yapıyorsunuz diye sordular. Kendi insanımız ve diğer insanlar için gayret içerisindeyiz. Herkes için çabalıyoruz. Çiftçilerimizde birincil üretimini yaparken bunu sanayi haline getiren gıda sektörümüz de sorumluluk alanımızda. Tüketicilerimize karşı sorumluluk bilinci içindeyiz.

Yaklaşımımız şu. Biz tek başımıza karar alma anlayışında değiliz. İlgili taraflar her kimse onlarla ziyaretlerde istişare ediyoruz, tartışıyoruz, ona göre hareket ediyoruz. Şuanda sorumlu olduğumuz sektörün daha iyi üretmek için neler yapmamız gerekiyor. Bunun çalışması içerisindeyiz. Tarımda dijitalleşmeyi nasıl sağlarız. Bilgisayar teknolojisini bizim alanımızda nasıl kullanırız, üretimi bu teknolojiyle nasıl planlarız, üretici ihtiyaçlarını nasıl belirler ve planlamamızı nasıl yaparız? Bunun çalışmasını yapıyoruz. Hangi ürünü nerede üreteceğiz, ne kadar üreteceğiz gayret içerisindeyiz. Pandemi süreci ve savaş gelişmeler bu şartlarda olumsuzlukların giderilmesi noktasında ne yapacağız. Bakanımızın bu konuyu en iyi bilen kişilerden biri. Tarım kanunumuz var. Hak ödemesi diye bir hüküm var. Onun üzerinde çalışıyoruz. Çiftçi ve maliyetleri ortaya konacak, ferah payı üzerine eklenecek, ön görülen fiyat bunun altında kalmışsa telafi edilmesi ve destek verilmesi çalışmasını başlattık. Kısa süre içinde faaliyete geçer. Siz üretin yeter. Devletimiz yanında olacak, zarar etmeyi bırakın refahınızı sağlayacak uygulamalar önümüzdeki sürede uygulamaya geçecektir. Stratejik bulduğumuz ürünler için ekim ve üretimi sağlayacağız. Sonra ürün çeşitliliğimiz çok, dört mevsimi yaşayan bir ülkeyiz diğer ürünlerde üretilecek. Hiçbir ürün göz ardı edilmeyecek. Sütle ilgili olarak dikkate alınarak sektörde olumlu karşılanmış bir rakamdır, bu yaklaşımlar devam edecek. STK ve tüketiciler ile birlikte kararlar alınacak. Konuşmalarınızla yol gösteriyorsunuz. Sorumluluklarımızın çalışmaları ile ilgili olmanız sevindirici. Fikirlerinizi bizimle paylaşın. Kapımız, telefonlarımız her an açık. Fuarın başarılı geçmesini diliyorum. Bilimin teknolojinin buluşmasına vesile olan bu fuar umarım amacına ulaşır” dedi.