Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından Türkiye'deki tüm veteriner hekimlerin hayvan hastalıklarının tanı, teşhis ve tedavisinde kullanabileceği, 'Hayvan Hastanesi Uzman Bilgi Yönetim Sistemi- HUBYS' projesi için çalışma başlatıldı.

Makü Veteriner Hekimlere Özel Yazılım Projesi Geliştirecek

Bizimle 17.500 TL ile Kendi İşini Kur, Geleceğini Garantile!

Müthiş Buluş! İngilizce Konuşmanın Sırrı Çözüldü. Nasıl mı?

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından Türkiye'deki tüm veteriner hekimlerin hayvan hastalıklarının tanı, teşhis ve tedavisinde kullanabileceği, 'Hayvan Hastanesi Uzman Bilgi Yönetim Sistemi- HUBYS' projesi için çalışma başlatıldı. Proje Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli yapılacak.

MAKÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Hakan Işık ile Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sinan Şirin tarafından hazırlanan HUBYS projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Yrd. Doç. Dr. Işık, projenin hayvan hastanesi çalışma şartları dikkate alınarak geliştirileceğinden, hayvan hastaneleri alanında süreçlerin tümünü kapsayan bir yazılım olacağını ve ülkedeki diğer özel ve üniversite hayvan hastaneleri tarafından kolaylıkla kullanılabileceğini söyledi.

Veterinerlik alanında Türkiye'de bir ilke imza atılacak proje sayesinde veteriner hekimin web tabanlı olarak sisteme ulaşabileceğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Ali Hakan Işık, "Böylece veteriner hekimler tanı, tedavi ve takip sürecinde hastalık özellik/belirtilerini web tabanlı seçecek, uzman sistem modülü de olası hastalık ve söz konusu hastalık özellik- belirtilerine bağlı olarak yapılması gerekenler konusunda hekime yardımcı olacak. Söz konusu özellikleri bakımından proje hayvan hastaneleri alanındaki ilk olacak" dedi.

ELEKTRONİK ORTAMDA TAKİP

MAKÜ bünyesinde kurulan Hayvan Hastanesi'ne tedaviye getirilen hayvanların geçirdiği süreçlerin elektronik ortamda takip edilebilmesi ihtiyacından dolayı böyle bir projeye başlama kararı aldıklarını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Işık, "Son teknoloji olan Hayvan Hastanesi Uzman Bilgi Yönetim Sistemi yazılımını TÜBİTAK'a önerdik ve projemiz onaylandı. Bu projeyle hayvan hastanesindeki tüm süreçler elektronik ortamda takip edilecek. Hastaneye gelen hayvanların hastalık belirtilerinin sisteme girilmesiyle hastalık belirtilerinden tanı, tedavi ve takip süreçlerinde veteriner hekimlere yardımcı olabilecek ve onlara tavsiyelerde bulunabilecek bir yazılım olacak" diye konuştu.

TABLET VE CEP TELEFONU UYUMLU

HUBYS yazılımının bilgisayar, tablet ve cep telefonlarına uyumlu da olacağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Işık, bu yazılım sayesinde hayvanların daha sağlıklı şekilde takip edilmesinin sağlanacağını vurguladı. Hazırlanacak yazılımın ticarileştirileceğini de aktaran Yrd. Doç. Dr. Işık, bu sayede üniversiteye gelir sağlamak istediklerini anlattı.

VERİLER DAHA DOĞRU KAYDEDİLECEK

Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yusuf Sinan Şirin de bu yazılım sayesinde hayvanlara daha iyi, daha kaliteli ve daha hızlı hizmet sunulacağının altını çizdi. Yrd. Doç. Dr. Şirin, şöyle dedi:

"Türkiye'de veteriner hekimlerin hemşire, teknisyen gibi yardımcı elemanları az olduğu için veteriner hekimler hastaya bakarken kayıt işlemleri, muayene ve verilerin kaydedilmesi sırasında zaman kaybı oluyor, hastaların iyi hizmet alması gecikebiliyordu. Bu yazılımla bu tür işlemlerin hızlanması sağlanacak. Veriler daha düzenli ve daha doğru kaydedilecek. Hekime sunacağı yardımcı bilgiler ve önerilerle hekimin daha doğru ve kaliteli iş yapmasını sağlayabilecek. İleriye ya da geriye dönük çalışma verilerinin toplanması ya da hastaların geriye dönük bilgilerinin derlenmesi istendiğinde bu bilgilere de daha kolaylıkla ulaşılabilecek