1973 yılında dönemin Burdur Valisi Ömer Naci Bozkurt’un girişimleriyle başlatılan, İstanbul Aydınlar Ocağı’nın geliştirdiği, Nejat Diyarbekirli ile Yavuz Görey’in hayata geçirdiği tarihi Burdur Abideleri projesi, Türk Tarihinin dönüm noktalarını bir bütün halinde aksettiriyor… 25 Ekim 1977’de Kültürpark’ta Metehan heykelinin yanındaki Bozkurt figürüne bombalı saldırının ardından kurt heykeli kaldırılmıştı… 2000 yılının başında da Burdur Anıtları Kültür Park’tan (Şimdiki Cumhuriyet Parkı) Valilik bahçesine taşınmıştı… Depolarda saklanan daha sonra bir ailenin eline geçen Bozkurt heykeli, Vali Ali Arslantaş’ın oluruyla, MHP Burdur İl Başkanı Hikmet Ökte ve ekibinin çabalarıyla ortaya çıkarılmış, geçtiğimiz günlerde Bozkurt heykeli Burdur Valiliği’ne teslim edilmişti… Valilik binası önündeki Bozkurt heykeli, artık Metehan heykelinin yanında.

MHP Burdur İl Teşkilatının “Adım Adım 2023, İl İl Anadolu” programı kapsamında dün düzenlediği etkinliklerden biri de Bozkurt heykelinin yerine konması oldu. MHP MYK üyeleri Abdullah Bahadır Alperen, Turan Şener, Emrullah Türe ile Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Tokat Milletvekili Yücel Bulut’un da katıldığı programda Bozkurt Heykeli’nin yerine konulmasının mutluluğu paylaşıldı.

Törende konuşan Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı; “Bugün Adım Adım 2023, İl İl Anadolu” programı kapsamında Burdur’a geldik. Bizi aynı zamanda bir sürpriz karşıladı. Yaklaşık Cumhuriyet’in ilanından yarım asır sonra Burdur’daki vatanseverler merkezdeki parkımızda Türk tarihi ile ilgili bir çalışma yapmak istemişler. Bununla ilgili bir komisyon kurulmuş. Bu komisyonda Türk tarihinin çeşitli kesitleriyle ilgili parkımıza bir çalışma yapmış. Bu çalışma kapsamında çeşitli Türk tarihinin abide şahsiyetlerinin heykelleri ve aynı zamanda Türklüğün sembolü olan Bozkurt’u da bu alana yerleştirmişler. Ben öncelikle yarım asır önce bu adımı atan ve bu çalışmada emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bir vesileyle park içerisindeki Türk milletinin tarihi hikayesini anlatan çalışma içerisindeki bozkurt kaldırılmış. Ancak bugün Allah’ın izniyle tekrardan Bozkurt’umuz Türk milletinin bu tarih yolculuğundaki hikayesini anlatan çalışmanın içerisine tekrar eklenmiş. Bozkurt sadece Milliyetçi, ülkücü hareketin bir sembolü değildir. Bozkurt Türk milletinin sembolüdür. Bozkurt Burdur’a çok güzel yakıştı. İlelebet de Bozkurt heykelimizin, Türklüğün sembolü olan Bozkurt heykelimizin bu alanda yaşamasını ve yaşatılmasını istiyoruz. Ben aileye teşekkür ediyorum. Bu eseri yıllardır saklamışlar.” dedi.

MHP MYK üyesi Abdullah Bahadır Alperen; “Burdur Milliyetçi Hareket Partisi’nin kalesi olma yolunda son derece emin adımlarla yürüyor. Bugün bu rahmet, bu kalabalıkta bunun göstergesi. Hayırlı uğurlu olsun.” diye konuştu.

Tokat Milletvekili Yücel Bulut ise şunları kaydetti;

“Yaklaşık 40 yıl önce bu güzel eserin maalesef bulunduğu yerden kaldırılmasından sonra muhafaza eden bir emanet gibi hiçbir zarar vermeksizin muhafaza eden değerli ailemize şükranlarımı sunuyorum. Bozkurt bir hayvan değildir. Bozkurt Türk milletinin karakterine, kişiliğine en uygun Türk milletinin bütün özelliklerini temsil etmesi adına Türk milleti tarafından kendi ulvi değerlerine sembol seçilmiş bir metafordur. Bozkurt asla ve asla esaret altına alınmamayı temsil eder. Bozkurt görünce kırmızı boğa görmüş gibi kuduranlar aslında bozkurt heykelinden değil onun Türk milletiyle özdeşleşmiş olan değerlerinden dolayı kudurmaktadırlar. Bozkurt gördükçe Türk milletine zincir vurulamayacağını, Bozkurt’u gördükçe Türk milletinin Cumhuriyet sevdasından vazgeçmeyeceğini bir kere daha hatırlayanlar bu sembol üzerinden Türk milletine kin kusmaya devam etmektedirler. Ne Bozkurt’a ne de onunla özdeşleşmiş Türk milletine zincir vuramaz, esaret altına alamazsınız. Ben bütün Burdurlulara, dava arkadaşlarımıza, bu heykeli muhafaza eden ailemize ve bugün buraya tekrar dikilmesine vesile olan başta sayın Valimiz olmak üzere tüm gönüldaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

MUHAMMET FATİH BAŞCI