MAKÜ Konferans ve Sergi Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca, Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Şimşek, Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya, akademisyenler, engelli bireyler ve öğrenciler katıldı.

Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Şimşek, Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya, 2020 Tokyo Olimpiyatları Makaralı Yay Branşı Olimpiyat 2.’si Bülent Korkmaz, 5.’si Murat Turan, Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ege Uğurcan Sarıyıldız, MAKÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Sekreteri Fatih Sayar konuşmacı olarak katıldılar.

İlk olarak Engelli Öğrenci Birimi Akademik Danışmanı Doç. Dr. Gülsüm Korkut tarafından 3 Aralık Engelliler Gününün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Moderatörlüğünü Doç. Dr. Deniz Say Şahin’in yaptığı söyleşide Burdur Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Şimşek bir konuşma yaptı. Engellilerin bakanlık tarafından verilen haklarını madde madde sayan Şimşek, yaptığı konuşmasında, “Engellilerimize yardım mantığı ile değil hak mantığı ile yola çıkılmalıdır. Engellilerimizin birçok hakları yasalarla ortaya konuldu. Engellilerimizin de bu hakları sonuna kadar kullanması için biz Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak gereken çalışmaları yapmaktayız.” dedi. ALO 183 İhbar hattından da söz eden Şimşek, “Sosyal hizmetlerle alakalı engelli, yaşlı, kadın çocuk gibi ihbar etmeniz gereken durumlarda ALO 183’ü aramanız yeterli. Ya bir yol aç, ya bir yol bul, ya da yoldan çekil, engel olma.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Daha sonra konuşan Burdur Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya da konuşma yaparak, “Bunu yaşamak mı yoksa görmek mi? Engelli vatandaşlarımızı hepimiz görüyoruz. Onların yaşantıları ile ilgili etrafınızda varsa bir engelli vatandaş onları görerek onların duygularını birebir yanında olursak ancak hissedebiliyoruz.” dedi. Bakanlığın engellilerle ilgili projelerinden bahseden Kemerkaya, sporun önemine de vurgu yaptı.

2020 Tokyo Olimpiyatları Makaralı Yay Branşı Olimpiyat 2.’si Milli Okçu Bülent Korkmaz da panelde yaptığı konuşmasında olimpiyat başarılarından bahsetti. Sporun insanın hayatını, çevresini ve hayatını değiştirdiğini söyleyen Korkmaz; “Engellilik spor yapmaya engel değil. Bu sporla geç de olsa tanıştığım için çok mutluyum. Yaş kaç olursa olsun hangi spor dalı olursa olsun muhakkak bir yerden başlayın.” dedi.

2020 Tokyo Olimpiyatları Makaralı Yay Branşı Olimpiyat 5.’si Milli Okçu Murat Turan da nasıl engelli olduğunu anlatmaya başladığı konuşmasında nasıl spora başladığını da aktardı. Öğrencilere, gençlere öğütler de veren Turan, “Bulunduğunuz yerden dışarı çıkarsanız farklı bir dünya görürsünüz. Çemberi ne kadar büyütürseniz hayata o kadar daha dolu bakıyorsunuz. Bu spor ile çok fazla ülke gördüm. Her gittiğim yerin bana bir şeyler kattığını düşünüyorum. Biz bu kimliklerle burada olmamızın sebebi ise, engelleri aştığımız için buradayız. Umarım sizler de hayatınızdaki engelleri engel olarak değil de bir basamak olarak görürseniz, en üst basamağa çıkmanıza vesile olur.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ege Uğurcan Sarıyıldız, MAKÜ Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Sekreteri Fatih Sayar da birer konuşma yaparak engellilerin sorunlarının çözümleri için herkesin duyarlı olmasını istediler.

Daha sonra Engelli Öğrenci Birimi Akademik Danışmanı Doç. Dr. Gülsüm Korkut ve Engelli Öğrenci Birim Başkanı ve Sorumlusu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca katılımcılara Teşekkür Belgeleri ve hediyelerini takdim ettiler.