Burdur İl Sağlık Müdürü Sırrı Şenbayram, organ bağışı ile ilgili Burdur Yenigün Gazetesi muhabiri Muhammet Fatih Başcı’ya konuştu.

Şenbayram, “Ülkemizde canlı bağış ön planda. Biz kadavradan bağışlarında artmasını istiyoruz. Yani kişiler beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ bağışı yapılabilsin istiyoruz. Bu kapsamda da organ bağışı çalışmaları devam ediyor.” dedi.

Organ naklini önemsediklerini belirten Şenbayram, şunları kaydetti:

“35 bine yakın insan organ bağışı beklemekte”

Organ bağışı bizim çok önemsediğimiz bir konu. Sebebi şu; yıllar önce bizim kurtulamaz, vefat eder dediğimiz hastalar artık organ nakli ile hayata dönebiliyorlar. Hayat kurtarabiliyoruz ve bunun tek yolu da organ bağışı, organ nakli. Organ naklinin de olabilmesi için de bir bağışa ihtiyaç var. Malumunuz kadavradan ve canlıdan bağış yapılabiliyor. Ülkemizde canlı bağış ön planda. Biz kadavradan bağışlarında artmasını istiyoruz. Yani kişiler beyin ölümü gerçekleştikten sonra organ bağışı yapılabilsin istiyoruz. Bu kapsamda da organ bağışı çalışmaları devam ediyor. Geçtiğimiz hafta da toplumsal farkındalığı artırmak adına bu çalışmaları yürütmekteyiz. Sağlık Bakanlığımızın istatistiklerine göre 35 bine yakın insan organ bağışı beklemekte. Bu rakam hakikaten ciddi bir rakam. Bu kişiler canlı donörleri olmayan ancak kadavra şansı olan kişiler bunların önemli bir kısmı. Bu yüzden organ naklini önemsiyoruz. Vatandaşlarımız çok rahat bir biçimde organ bağışını yapabilirler. Bizim tüm sağlık kuruluşlarımızda bu bağışlar alınıyor, organ bağışı kartı düzenleniyor. Bizde İl Sağlık Müdürlüğü olarak toplum içerisine girerek organ bağışı çalışmalarını yürütmeye devam ediyoruz.

“ ‘Hayat Bağışlayan Yuvalar’ projemizi tekrar aktif hale getireceğiz”

İlimiz önceki yıllarda nüfusuna göre organ bağışında Türkiye birincisi olarak ilimizde yaşayan insanların bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu aslında gösterdi. Amacımız tekrar o rakamları yakalamak. Biz organ bağışı açısından 2015 yılında 1500, 2016 yılında 1600 gibi bir rakama ulaşmıştık. Son 2 yıl bizi özellikle pandemi olumsuz etkiledi. Şimdi artık okullarımız açıldı, öğrenciler bizim için organ bağışı yapan ciddi popülasyon. Yine artık toplumun her kademesine ulaşabileceğiz. Biz İl Sağlık Müdürlüğü olarak daha önceki yaptığımız ‘Hayat Bağışlayan Yuvalar’ adlı bir projemiz vardı. Bu projemizi tekrar aktif hale getireceğiz. Toplu organ bağışı oranlarımızda kararsız kalan, daha fazla bilgiye ihtiyacı olan vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret edip, bilgilendirme yapıyorduk. Yeri geldiğinde Müftülüğümüzden destek alıyorduk. Çünkü bu konuda bir takım dini bilgilere ihtiyaç olabiliyordu. Kişilerin kafasında tereddüt olabiliyordu ve çok sayıda organ bağışı almıştık. Yine bu yılın sonu ve yeni yıl ile beraber bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz.

“2020 yılında bir kadavramız çıktı ve 3 kişinin hayatı kurtuldu”

Bizim 2020 yılında bir kadavramız çıktı. Bu kadavramızdan 2 böbrek, 1 karaciğer alındı. Yani 3 kişinin hayatı kurtulmuş oldu. Uygun şartlarda karaciğer, böbrek, kalp, akciğer, pankreas, kornea, kemik iliği ve ince bağırsak nakli yapılabilmekte. Kızılay’a kan verdiğimiz zaman kemik iliği bağışı içinde numune vermeyi kabul ettiğiniz taktirde 1 tüp kandan bununla ilgili çalışmalar yapılabilmekte. Her organ bağışı yapan kişinin organı nakli yapılmıyor. Beyin ölümü gerçekleşmesi gerekiyor, uyumlu olması gerekiyor. Kişilerin, ailelerinde rızası olması gerekiyor. Bu tarz prosedürler de var. Vatandaşlarımızdan bununla ilgili zaman zaman sorular geliyor. Ama biz bağışlanan her organ filizlenen bir candır diyoruz. Yani hepimiz bir gün toprak olup gidiyoruz. Ama organ bağışı ile belki bir hayatı, bir aileyi kurtarmış olacağız. Biz tüm Burdurlu hemşerilerimizi organ bağışı yapmaya davet ediyoruz. Az öncede belirttiğim gibi bizim sağlık teşkilatımızın olduğu her yerde organ bağışı temsilcilerimiz var. Onlara giderek ya da onların yönlendirmesiyle bu bağışlar yapılabilir.

MUHAMMET FATİH BAŞC