ÇÖZÜN ARTIK!!! SUYUN SUYU ÇIKTI… TONU 1000 TL

BAŞKANI KUTLUYORUM

Belediye Başkanı A.O.Ercengiz, Yenigün muhabiri M. Fatih Başçı ile yaptığı söyleşide; 'İklim krizine insanoğlu olarak bizim gücümüz yetmiyor, ama susuzluğu çözebilir miyiz? Evet. Su'suzluğu geciktirebilir miyiz? Evet. Su'yu idareli kullanabilir miyiz? Su'yu etkin kullanabilir miyiz? Evet. Bunu da nasıl yapacaksınız, Burdur içme suyu havzasından başlamak üzere tarım desenini çiftçimizi ve buna bağlı hayvancılık yapan vatandaşımızı üzmeden bir değişim içerisine sokarak, ruhsatlı ruhsatsız binlerce su sondajlarından ve 3 katı fiyatına üreticiden mahsul almaktan' bahseden açıklamasını okudum. Burdur'dan Tarım Bakanı mı çıkıyor diye gerçekten çok heyecanlandım. Neden olmasın? Burdur Vekilleri Tarım Bakanı veya başka bir Bakan olamadı ise Belediye Başkanından neden Tarım Bakanı olmasın? Çok güzel laflar söylemiş, Başkanı kutluyorum…

KURAKLIK DEĞİL

Su sayaçları, ne kadar su kullanıldığını kaydediyor. Burdur'da Mahalle Sayısı ve Su dağıtım hattının bir haritası vardır. Tarım için olumlu önerileri olan Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, verdiğim önergelere kulak asmış olsaydı, bazı mahaller şimdi susuz kalmayacak, insanlar elini yüzünü yıkamadan, tuvalet temizliğini yapmadan, duşunu almadan, çamaşırını, bulaşığını yıkamadan sokağa çıkmayacak, gece geç vakitlere kadar musluklardan su akmasını beklemeyecek, hidrofor maliyetine girmeyecekti. Sadece kuraklıkla su sorununu açıklamak topu taca atmaktır.

RET ETTİ!

Meclis üyeliğimde Burdur Halkının susuzluk krizini 8-9 yıl öncesinden gördüğüm için verdiğim önergeyi oylatmayıp ret ettiniz. Geçen süreçte kılınızı bile kıpırdatmayıp, günümüzde yaşanan su krizinin temellerine bir taş da siz koydunuz.

FAHİŞ ZAM

Başkan, pompalardan şehre verilen su kaç ton, tahsilat ne kadar, kayıp kaçak su kaç tondur diye sorduğum önergeye suyun üçte bir den fazlasının kayıp kaçak olduğunu ve bu sebep ile suya fahiş zam yaptığınızı açıklamıştınız!

ABESLE İŞTİGAL

Ekonominin kuralı, kıt olan kaynakları en etkin ve verimli şekilde kullanmaktır. Onun için kayıp ve kaçaklar önlenerek vatandaşa daha ucuz su vermek mümkündür. Basiretli bir Belediye Başkanı, su kaçağının yüzde 35 lere ulaştığı ilinde, tedbirler alması ve kaçakları önlemesi gerekmez mi? Kaçağın sebebi olarak kaçak bağ bahçe sulayanlar yerine, camileri ve okulları işaret etmek ise abesle iştigaldir.

YETKİSİ Mİ YOK?

Kayıp kaçakları kontrol altına alıp, uzaktan sayaç okuyan skada sistemi için Belediye Meclisi A.O. Ercengiz'e yetki verildi. Geçmişte skada sistemi için bütçeden para ayrıldı mı, ayrılan para nereye harcandı? Değerli Meclis üyeleri bu karar için Başkanın ne yaptığını lütfen sorgulayınız. Hükümetin çok yüksek insafsız AKARYAKIT ZAMLARI ile ezilen dar gelirlilere, özel sektörle birlikte oluşturduğunuz Kartel sebebi ile ceza alan Belediye Akaryakıt Şirketleri de halen halkı kazıklıyor... Çerçinde, Çeltikçi de otogaz Burdur'dan 60 kuruş daha ucuza satılıyor. Meclis üyeleri siz akaryakıt kullanmıyor musunuz? Meclis kararlarını gözden geçirin. Halkın verdiği oyun hakkını koruyun.

İCRA MAKAMINDA KİM OTURUYOR?

İcra makamında siz oturmuyor musunuz? Tarımın sorunlarına değindiğiniz gibi öncelikle Belediyenin kangren olmuş 40 yıllık eskimiş, yıpranmış her gün patlayan altyapısı ile içme suyu sorununu Senir'den mi, Halebi'den mi, Taşkapı'dan mı, barajlardan mı, hangi Kamu kurumları ile nereden çözerseniz çözün. Su şirketleri Burdur'dan kamyon kamyon satmaya su buluyor da koskoca vilayet neden su bulamıyor?

KENARA ÇEKİLMEYİN

Vekillerim ve siyasi partilerin İl Başkanları siyasi gelecek kaygılarınızdan kurtulun. Kenara çekilmekle, pasif destekle Burdur'un sorunları çözülmez!... Bir ucundan sizler de tutun, birleşin. Eskiyen altyapı nedeni ile musluklardan kireç, mil, toprak ve demir partikülleri akıyor.

Sn. Valim Vatandaşın su konusunda size olan taleplerine kulak asınız. Bakın Belediye Başkanı su havzası olan İnsuyu Havzasında binlerce ruhsatsız sondajlardan bahsediyor. Doğru mu yanlış mı? Tarım ilacı artıklı su mu içiyoruz? Kaçak sondajların sayısı neden bu kadar artmış? Mutlaka sizlerin de başlatmış olduğu çalışmalar olabilir. Acil sonuçlanmasını arzuluyoruz.

SUYUN TONU 1000 TL…!!!

Ne meletse bu su sorununun en kısa zamanda çözülmesini Halk istiyor…1 Damacana su 19 TL, tonu 1000 TL… Gariban işsiz, emekli, ana baba parası harcayan onbinlerce öğrencinin, AYLIK BİNBEŞYÜZ İKİ BİN BEŞYÜZ TL MAAŞ ALAN HAMİSİYMİŞ gibi empati yapmak gerektiğini düşünüyorum. Hepsi kafeler gidip 10 Tl'den 1 fincan kahve içmiyor ya.

ÇÖZÜM

Çok basit ve düşük maliyetli. Su Deposundan başlayarak ana hatlara konacak saatler ile su giriş ve çıkışları kontrol altına alınıp, su kaçağının nerede olduğu kolayca bulunabilir. Benden hatırlatması…

Son söz; At Binenin Kılıç Kuşananın… İnsanın Aynası İşidir, Kişinin Lafına Bakılmaz… Peynirle, Lafla Su Gemisi Yürümez… Bu Atasözlerini çok seviyorum. Suyun Suyu Çıktı. Halkın Su Sorununun Çözülmesi Gerekmez mi? Amacım mat etmek asla değil, sorunun aciliyetine dikkat çekmektir. Sürçü lisan ettikse af ola…

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Burdur Gazetesi Muhabiri Hasan Tükel'in 2014 Yılında Yaptığı Röportajdan Su Üzerine Yaptığı Bazı Açıklamalar

Her vatandaş belediye başkanıymış gibi sorumluluk taşımalı

' Çine Ovası'ndaki pompalar yenilenecek'

Hasan Türkel : Başkanım o zaman sorular bölümüne geçelim . Bu konuları yeterince sanıyorum cevapladık. şimdi şehrin en önemli sorunu içme suyu. Bunun da aşamaları var Senir boru hattı, Çine pompaları, Yapraklı Barajı'ndan su getirme, arıtma.

Başkan Ercengiz :Çok kısa özetlemek gerekirse, Bakan Eroğlu'nu ziyaret ettik. Sayın Bakanım da seçimden önce Burdur ile ilgili bir sözü vardı. Kendilerine o sözü hatırlattık. sağolsunlar kırmadılar. Bununla ilgili Milletvekili Bayram Bey ve Ramazan Kerim Bey de bizimle birilkteydi. Görüşmeyi de Bayram Bey sağladı. Onun da hakkını teslim edip, kendisine de ber kere daha teşekür etmek isterim. Bakan bey bizim yanımızda hemen talimatını verdi. Burdur'un içme suyunu kısa ve uzun vadede çözülmesiyle ilgili. Hemen ertesi günü de Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Adem Bey, beni aradı ve ' Başkanım ne yapacağız?' dedi. 15 Ocak'ta da biz bunları görüştük. 15 Ocak'da da Burdur'un bir kere, herşeyden önce 67 yılından bu yana olan Çine Ovası'ndaki pompaları yenilenecek. Yani Pompalarımızı yeniliyoruz. Her ne kadar niteliksiz su olsa da şu an da en iyi içme suyu kaynağımız, hacimli olan sağlam olan su kaynağımız orası. Oradaki pompalar yenilecek. Buraya bir arıtma yumuşatma tesisi yapılacak. İshale hatımız yenilenecek. Şehre geliş hattı yenilenecek ve bir taraftanda Senir Kasabası'ndaki mevcut ishali hattımız, göl geçişimizin tamiratı, bakımı, yada göl kısa geçişiyle ilgili bir proje hazırlanacak.

Hasan Türkel: Dolaşarak mı? Yoksa yine suyun içersinden mi?

Başkan Ercengiz : Suyun içersinden çözülebilirse suyun içersinden, değilse en kısa mesafeden, göl geçişi sağlanacak. bununla ilgili çalışma başlatıldı. Devlet Su İşleri ile birlikte 15 Ocak'da proje ihalesine çıkıyor. İnşallah bu proje ihalesi de bittikden sona, Burdur'umuzun 2015'in sonuna kadar bu proje ihalesi bitecek. Bir taraftan da Burdur'un 2050 yılına kadar su sorunun çözmekle ilgili kaynak arayışına başlanacak.

Hasan Türkel: Yapraklı?

Başkan Ercengiz : Yapraklı Barajı ihtimallerden bir tanesi, Eğirdir Gölü, bu ihtimallerden bir tanesi.

Hasan Türkel: Olabilecek mi Eğirdir?

Başkan Ercengiz: Yani Eğirdir Gölü' de önümüzdeki günlerde Devlet Su İşleri taraından teklif olarak sunulmuş konulmuş. Projelerden bir tanesi ama bunların artılarına ve eksilerine bakmak lazım. Bir taraftan 5 Kavak tarafında bir barajımız var. Hacim olarak yetersiz. Ama senir kasabasından gelecek suyla kombine edebilirsek, birlikte bu suyu alabilecek olursak, 2050 yılına kadar o su sorunumuzu da çözmüş olacağımızı ümit ediyoruz.

'Amerika'yı yeniden keşfetmeye gerek yok.'

2014 YILINDA SU SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN SUNDUĞUM DİLEKÇE