Burdur Valisi Ali Arslantaş, Camiler ve Din Görevlileri Haftası münasebetiyle düzenlenen açılış programı ve konferansa katıldı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans ve Sergi Salonunda düzenlenen program saygı duruşu, İstiklal Marşının okunması ve sonrasında okunan Kur'an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

Vali Ali Arslantaş ve Müftü Enver Türkmen'in yaptığı konuşma sonrası 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kara tarafından konferans verildi.

Programın son bölümünde ise Müftülük hizmetlerinde özverili çalışmalar gösteren personel ile Cami ve Kur'an Kursu yapımına katkıda bulunan hayırsever iş insanlarına Vali Arslantaş ve protokol üyeleri tarafından plaket takdim edildi.

Vali Arslantaş programda yaptığı konuşmada,

'Çok hızlı bir dönüşümün yaşandığı ve sınırsız bir tüketim güdüsüyle hareket eden insanların şekillendirdiği bir dünyada, bizi biz yapan değerlerimizi kaybetmemek ve torunlarımıza bırakacağımız mirasın beton yığınlardan ziyade insan duyarlılığını taşıyan sanat eserleri olması için eskisinden çok daha yoğun bir çaba göstermek mecburiyetindeyiz.

Bugün yerleşim yerleri, değerleriyle kendi kimliklerini kazanırlar. Çünkü geçmişi olmayan bir şehir, bir belde belleğini yitirmiş bir insana benzer.

Orta Asya'dan Balkanlara, Çin'den Ortadoğu'ya kadar üç kıtada ecdadımızın ortaya koyduğu zarif, vakur, heybetli ve abidevi eserlerin, sanat tarihine yaptıkları paha biçilmez katkıları vardır. Kendi kültürünü, tarihini koruyamayan ve yaşatmayan toplumlar gelişen uygarlıkları yakalayamazlar. Tarihi süreç içerisindeki kimliğimizi ve medeniyetimizi oluşturan değerlerimizi bugün tekrar hayatın içerisine çekerek yaşanılır kılmayı amaçlayan Valiliğimiz, ata yadigarı ve mirası olan birçok tarihi eseri korumak, yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak ve tanıtmak amacıyla kapsamlı ve programlı olarak çalışmalarını sürdürmektedir.

Mimari ve ilmi dehanın yanı sıra, gönül ve ruh zenginliğini de yansıtan vakıf eserlerinin ihyası konusunda özellikle son yıllarda Valiliğimiz ve Vakıflar Genel Müdürlüğümüzün yürüttüğü çalışmalar sonucunda bir çok camimizin restorasyon çalışması yapılmıştır.

Camilerin bizim dinimizde ayrı bir yeri vardır. Bizim dinimizde camiler sadece Allah'a ibadet edilen yerler değil, aynı zamanda birer kültür, eğitim ve birer sağlık müessesesidir.

Bu manada toplumun hizmet aldığı her yere elimizden geldiği sürece yasal çerçevede destek vermeye gayret ediyoruz. Başta eğitim kurumlarımız, sağlık teşkilatlarımız, ibadethanelerimiz her zaman bizim hizmet noktasında en önde tuttuğumuz yerlerdir. Camilerimiz ve ezanlarımız aynı zamanda hürriyet ve istikbalimizin birer sembolüdürler.

Camiler; İslam tarihi boyunca, insanlık için önemli hizmetler görmüş, İslam dinini anlatma, öğretme ve dünyaya yayma hizmeti camiden başlamıştır.

Hz. Peygamber döneminden itibaren camiler, dini ve dünyevi işlerin konuşulduğu, eğitim öğretimin yapılıp ilim halkalarının kurulduğu, askeri işlerin görüşüldüğü ve elçilerin kabul edildiği mekanlar olmuştur. Bugün de camilerimizi inşa ederken bu fonksiyonları yerine getirebilecek kütüphane, derslikler, sohbet odaları ve aşevi gibi unsuruyla camilerin, milletimizin acı tatlı zamanlarına ev sahipliği yapabilecek, dertlerini ve sevinçlerini paylaşabilecekleri sosyal müesseseler olarak inşa edilmesine özen gösterilmelidir.

Camiler rütbe ve makamın anlamını ortadan kaldırıp herkesi aynı safta yan yana getiren, kardeşlik duygularını pekiştiren vatan sevgisinin milli bütünlüğün telkin edildiği, şehitlik gazilik ruhunun benliğimize nakşedildiği, çalışma azminin, güzel ahlakın işlendiği dini ve milli kültür ocağımızdır. Camiler; aynı zamanda vatanımızın aidiyet vesikaları yani tapu belgeleridir. Dinimiz cami ve mescitleri inşa etmek kadar buraların bakımının, temizliğinin, çevre düzenlemesinin yapılmasını ve cemaatin huzurlu bir şekilde ibadetlerini yapabilmesini temin etmeyi de teşvik etmiş ve övmüştür.

Öte yandan Sevgili Peygamber'imizin Medine'ye hicreti esnasında ilk olarak mescit yapımına yönelmesi, günümüze kadar binlerce isimli ve isimsiz hayır sahibinin, bu örnekten yola çıkarak cami ve mescid inşa etmiş olması ve Yüce Kitabımız Kur'an-ı Kerimin cami yapımını teşvik etmesi konunun önemini gözler önüne sermektedir.

Camiler ve din görevlileri haftası münasebetiyle din hayatımızda ve kültürümüzde çok önemli bir yer işgal eden camilerimizi yaptıranlardan ahirete irtihal edenlere rahmet, hayatta olanlara sağlık ve afiyet diliyorum. Din hizmetinin ana uygulayıcısı olan din görevlilerimize teşekkür ediyorum. Sizleri sevgi saygı ve muhabbetle selamlıyorum' dedi.

Programa başta Vali Ali Arslantaş olmak üzere Garnizon Komutanı P. Kom. Alb. Yavuz Çankaya, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Kara, Adalet Komisyonu Başkanı Hacı Süleyman Arslan, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, İl Hukuk İşleri Müdürü Mehmet Polat, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, kurum dürüleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve din görevlileri katıldı.