2021 yılının üniversite sınavı 26-27 Haziran'da yapıldı. Sonuçların açıklanacağı tarihi ÖSYM 04 Ağustos olarak belirledi ve 05-13 Ağustos tarihlerinde tercihler osym.gov.tr den yapılacak. Öğrencilerin 2020 Mart ayından itibaren 'online' olarak emsali görülmemiş bir şekilde hazırlandıkları bu sınavda en önemli husus TERCİH noktasıdır.

'TERCİH BARAJLARI'

TYT' de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. TYT' de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Bu barajlar tercihte bulunabilme barajları iken aynı zamanda bazı lisans programlarının da tercih barajı bulunmaktadır. (Tıp 50.000, diş hekimliği 80.000, eczacılık 100.000, hukuk 125.000, mimarlık 250.000, mühendislik programları 300.000, öğretmenlik 300.000, TYT özel yetenek sınavı ile öğrenci alan öğretmenlikler 800.000). toplamda 24 adet tercih hakkınız bulunmaktadır. Tercih yaparken bu sayı size bağlıdır. 1-24 aralığında istediğiniz kadar tercihte bulunabilirsiniz.

'TERCİH ÖNCESİ MESLEK ARAŞTIRMASI'

Tercih yaparken kriter sıralamanızın tuttuğu üniversite ve meslek değil, hedefiniz ve yapmak istediğiniz meslek doğrultusunda olmalıdır. Araştırmadan ve incelemeden üniversite ve meslek tercihinde bulunmak hayatınızı istemediğiniz yerlere sürükleyebilir. Bu doğrultuda konu hakkında yeteri bilgi ve donanıma sahip uzman kişiler tarafından yönlendirilmek ve onların yönlendirmeleriyle tercihte bulunmak zorunludur. Çünkü her yıl üniversite sınavında çok iyi bir puana ve başarı sırasına sahip olmalarına rağmen yeterli bir araştırma yapamayıp, yanlış tercih listesiyle üniversiteye yerleşemeyen adaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu yıl da öyle bir tablonun olmaması adına şimdiden gerekli araştırmalara mesai harcanmalıdır.

'ÜNİVERSİTE VE BÖLÜMLERİN ÖZEL KRİTERLERİNE DİKKAT EDİLMELİ.'

Tercih yapmadan önce Tercih Kılavuzunun çok iyi incelenmesi gerekmektedir. Bölümlere ait koşullar, bölümlerin özel durumları, istediği özel kriterler detaylı olarak incelenmelidir. Tercih yapıp bölüme yerleştirildikten sonra vazgeçme gibi bir durum söz konusu değildir. Ayrıca yerleştirilme yapıldıktan sonra sonraki sene tekrar yerleştirmede okul puanınız yarıya düşmektedir.

'TERCİH YAPARKEN SIRALAMA ARALIĞI İYİ SAPTANMALI.'

Diğer önemli nokta tercihte sıralama makas aralığını geniş tutmaktır. Makas aralığını ne kadar geniş tutarsanız istediğiniz bölüme yerleşme şansınız o kadar artacaktır. Aynı zamanda okul birinciliğinde tercihler yine dikkatlice yapılmalıdır. Çünkü bölümlerin okul birincilerine ayırdığı özel kontenjanlar mevcuttur. Ama tüm tercihleri okul birinciliği kontenjanına göre yapmak da doğru bir tercih olmayacaktır. Tercihlerinizde normal sıralamanızı kullanarak da tercih yapmanız yerleştirilme şansınızı yine arttıracaktır.

'KADERİNİZİ BELİRLEYEN TERCİHLERİNİ YAPARKEN DÜŞÜNÜR EĞİTİM KURUMLARI YANINIZDA'

Son olarak tercihlerinizi yaparken sadece üniversite adına göre, üniversitenin bulunduğu ile göre, ya da çevrenizin yönlendirmesi göre değil hayatınız boyunca yapmak istediğiniz ve yaparken mutlu olacağınız meslek odaklı tercih yapmak sizin için en doğru tercih olacaktır.

Hayatınızın dönüm noktası olacak tercihleriniz konusunda sizleri desteklemek ve yönlendirme yapmak için Burdur Düşünür Eğitim Kurumları olarak tüm rehber öğretmenlerimizle hazırız ve sizleri bekliyoruz. Geleceğinizi ve kariyerinizi şansa bırakmayın.

REHBER ÖĞRETMEN GÜLİN KADIOĞLU