Burdur Gölü'nde havanın soğumasına bağlı olarak, tuzlu yapısı nedeniyle sodyum ve iyonların birleşmesinin yol açtığı sabunlaşma ve dalgalarla birlikte suda oluşan yoğun hareketlilik, 3 gün sürüyle köpürmeye yol açtı.

Burdur'da geçen hafta sonu başlayan ve pazartesi gününe kadar ara ara süren yağmur ve şiddetli rüzgarla birlikte hava sıcaklığında yaşanan ani düşüşün etkisiyle Burdur Gölü'nde köpürme gerçekleşti. Göl suları bu sabahtan itibaren normale dönmeye başladı.

Uzmanlar, Burdur Gölü'nde yaşanan yoğun köpürmenin nedenlerini açıklarken şunları söyledi:

"Burdur Gölü ekosisteminde, başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda çoğalması sonucu suda aşırı şekilde artan plankton ve alglerin, ani ısı düşüşü ve soğuk hava nedeniyle ölmesi sonucunda, sudaki sodyum ve iyonların birleşmesi sabunlaşmaya yol açıyor. Bu da dalgalarla birlikte sudaki yoğun hareketlilik nedeniyle köpürmeye neden oluyor. Tabi bunda fosfatın da önemi var.

Fosfat da genellikle deterjan artıklarından kaynaklanır. Yani o da bir miktar evsel atık olarak deterjan atığının göle karışmış olabileceğini gösteriyor. Gölün kimyasal yapısı, kirliliği işaret eden alglerin soğukla birlikte ölmesi, deterjan atıklarından kaynaklanan fosfat kirliliğinin ortaya koyduğu bir durum."