Burdur'da 27. Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda Burdur Eski Milletvekili Dr. Yusuf Ekinci, Türk Ocakları Burdur Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr Mustafa Kılıç ve Dr. Ahmet İnan'ın konuşmacı olarak katıldığı Ahilik paneli düzenlendi.
MAKÜ ve ortaöğretim öğrencilerinin büyük ilgi gösterdiği panele Burdur Valisi Hasan Kürklü de katıldı. Ahilik geleneği hakkında konuşan Burdur Eski Milletvekili Dr. Yusuf Ekinci: "Ahilik kültürünün temelinde hayat boyu öğrenme vardır. Hangi çağda, hangi yaşta olursa olsun ahilik kültüründe her yaşta eğitime ihtiyaç vardır. Ahilik kültüründe bu eğitim bünyevi ve uhrevi eğitimdir. Ahilik kültürü, Alplik, erenlik ve sanatkarlıktır" dedi.

Ahilik Geleneği'nin detaylı olarak araştırılarak, gün yüzüne çıkarılması gerektiğini vurgulayan Dr. Ahmet İnan: "Biz kendi tarihimizi yeteri kadar biliyor muyuz? 624 yıl süren Osmanlı imparatorluğunun esnafları nasıldı? 1838'de Ahi Ocakları batının baskısı ile kapanmış. Türk Milletinin 38 müessesesi var ve bunlardan biri de Ahilik'tir. 1838'de Ahi Ocakları kapanmış, Osmanlı o tezgahlarda o sanayiyle yarışmaya çalışıyor. Bir Türk Çocuğu belli bir yaşa geldiğinde çıraklıkla başlıyor, çıraklık merasiminden sonra kalfalık devri başlıyor. Burada hem dini hem de mesleki eğitim veriyor. Kalfalık bitiyor, ustalık devri başlıyor ve peştamal devri geliyor, sonra mülteci halifelik devri başlıyor, bu devir öğrendiğini uyguluyor sonra esnaf teşkilatı ile birlikte devlet erkanı toplanıyor. İhtiyaç ne ise o dükkan açılıyor. Ahilikte şube açmak, şubecilik yoktur. Herkes kendi yerinde iş yapar, dürüst iş yapar. Dükkan açmak için yol kardeşi, yol atası kefilleri var. İki kişi kefil olmadıkça dükkan açamıyor. Dükkanı açtık mesela camcı esnafı yanlış yaptı, yargılanıyor, bütün esnaf ve esnaf odası başkanı geliyor, toplanıyorlar. O camcı esnafın suçu söyleniyor. Yargılama esnasında suçu kesinleşiyor. O zaman pabucu dama atılıyor yani Osmanlı Devleti sınırları içinde hiçbir yerde bir daha dükkan açamıyor. Osmanlı'da bu bir disiplindir. Kaynaklar çok ağır Osmanlıda, çoğu tamir edilmeye muhtaç kitaplar, üniversiteler bu konuda doktora tezleri yapmalıdır. Ben Gedik Hakları diye bir tezin sahibiyim. Gedik Hakları tezi dünya üniversitelerinde kaynak olarak okutuluyor" dedi.

Panel başkanı Burdur Eski Milletvekili Dr. Yusuf Ekinci, Ahi ahlakı ile ilgili hikayeler anlattı. Yusuf Ekinci, ahiliğin insan merkezli bir kuruluş olduğunu, İnsani Kamil denilen insan tipini oluşturduğunu vurguladı.
Türk Ocakları Burdur Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kılıç ise Ahilik Geleneğini anlattı. Yaklaşık iki saat süren panel bitiminde Burdur Valisi Hasan Kürklü, panel konuşmacıları Burdur Eski Milletvekili Dr. Yusuf Ekinci, Türk Ocakları Burdur Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr Mustafa Kılıç ve Dr. Ahmet İnan ile hatıra fotoğrafı çektirdi.