Burdur her zaman anılarımda yeri olan bir şehirdir. Lise hayatım bu şehirde başladı. Burdur Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümüne 1984 yılında kaydolarak üç ay Burdur’da ikamet ettim. Burada arkadaşlık ve dostluk yaptığım pek çok kişi ile tanıştım. O yıllarda Burdur yurtdışında çalışan ve bedelli askerlik yapanların şehri olduğu için pek çok ünlü futbolcu ve sporcumuzu da görme şansımız olmuştu. O zamanlar ünlüleri görmek de bir şanstı.

1984 yılında Burdur’un nüfusu 35 bin civarındaydı. Şimdilerde yoğun göçe rağmen 100 bini bulan nüfusu ve üniversitesi ile ciddi mesafe kat etmiş. Geniş bir alana yayılan Mehmet Ersoy Üniversitesi kampüsü şimdilerde kompleks bir yapıya kavuştu. Yayınlarımızdan Uluslararası hakemli Akademik Gıda Dergimizin Editörü de bu üniversitede olduğu için kampüse belli aralıklarla ziyaretlerim oluyor. O nedenle gelişmelere yakından tanıklık ediyorum.

Adını Milli Şairimizden alan ve son yıllarda hızlı bir gelişim gösteren Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Hayvancılık Araştırma Üniversitesi ünvanına da sahip. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Burdur Milletvekili ve mesleğinin de Veteriner Hekim olması Burdur ile bütünleşmiş. Dev kampüsün içindeki hayvan besi çiflikleri ile öğrencilere pratik eğitimler veriliyor.

2023 yılının Ocak ayı başında Burdur’daydım. “Burdur Küçükbaş Hayvancılık Süt Toplama Ağı Projesi” kapsamında Mehmet Ersoy Üniversitesi İşletme tesislerinde üretilen “Burdur Keçi Tulum Peyniri” tanıtım toplantısına katıldım. Burdur köylerinde ve çiftçileri tarafından yüzyıllardır üretilen tulum peyniri Üniversitenin bilimi ve teknolojiyi katmasıyla yeni bir ürün ve marka olarak piyasaya çıktı. Üniversitenin kurduğu ve bizimde ziyaret ettiğimiz süt işletmesi oldukça modern bir tesis ve hijyenik ürünler üretiliyor. Peynirin yanında ürettikleri yoğurt ve ayran da geleneksel usuller ile üretiliyor.

“Burdur Keçi Tulum Peyniri”ni ülkemizin pek çok farklı bölgesinden gelen yerel peynir üreticileri ile birlikte tadım yaptık. Oldukça başarılı olan ürün bölgede faaliyet gösteren işletmelere de yol gösterecek. Tamamen yüzde 100 keçi sütünden üretilen tulum peyniri önümüzdeki yıllarda Burdur’un yeni markalarından biri olacağa benziyor.

Üniversitenin gelişmesi ve tanıtımına büyük önem veren Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz’ı da ayrıca tebrik ederim. 2021 yılı başında bir Çalıştay ile yol haritası çizilen projenin, 2 yıl sonra meyvesini almak güzel olsa gerek. “Burdur Keçi Tulum Peyniri” projesine Valilik, Belediye, Kalkınma Ajansı ve diğer kurum, firma ve STK’lar da sahiplenerek destek vermişler. Ortaya da şehre ve ülkemize değer katacak bir ‘MAKÜ Çiftliği’ ürünü çıktı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi gelişen ve büyüyen bir üniversite olarak 35 bin öğrencisi ile bu yıl 17 Mart’ta 17. kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Üniversite yeni sayılabilecek üniversiteler içinde her geçen gün başarı grafiğini yükselten bir eğitim kurumu olarak göze çarpıyor.

Kampüs içindeki Üniversiteye ait beş yıldızlı Lavanta Tepesi otel pek çok süper lig futbol takımımızın kamp yaptığı bir tesis olmuş. Otel toplantı salonları ve fuaye alanları ile kongre ve sempozyumlar içinde oldukça uygun tasarlanmış. Eğitimli personeli ile konuklarını ağırlamaya devam ediyor.

Burdur’un yerel tüm kurum ve kuruluşlarının “Burdur Keçi Tulum Peyniri” projesinin arkasında durması ve destek vermesi ülkemizin diğer üniversite ve şehirlerine örnek olmasını diliyorum. İki günlük ziyaretimde Burdur’un enerjisi ile daha pek çok projeye imza atacağına inanıyorum.

Burdur’a yolunuz düşerse görme fırsatı bulduğum Sagalassos başta olma üzere pek çok tarihi yeri de ziyaret programınıza almayı unutmayın. Tabi ki ceviz ezmesini tatmayı da…