Vali Şerif Yılmaz, Hacılar Höyüğü Kazı alanında incelemelerde bulunarak devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kazı Çalışmaları Prof. Dr. Gülsün Umurtak Başkanlığında yürütülen Hacılar Höyüğü kazı alanını gezen Vali Yılmaz, kazı sezonu sona ermek üzere olan Höyük'te bu yıl yapılan kazı çalışmaları hakkında Kazı Başkanı Umurtak'tan bilgi aldı.

Batı Anadolu'nun bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan Hacılar Höyüğü'ne gerçekleştirdiği inceleme ziyaretinde Vali Yılmaz'a, Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülsün Umurtak'ın yanı sıra, Hacılar Höyüğü Kazısı Onursal Başkanı Prof. Dr. Refik Duru ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Özdemir eşlik etti.

Kazı alanını gezerek, Hacılar Höyüğü tarihi hakkında da Kazı Başkanı Umurtak'tan bilgiler alan Vali Yılmaz, incelemelerinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Vali Yılmaz, burada yaptığı açıklamada;

Merkeze bağlı Hacılar köyü sınırları içerisinde bulunan Hacılar Höyüğü kazı alanında incelemelerde bulunuyoruz diyen Vali Yılmaz, burası Anadolu'nun bilinen ilk yerleşim alanlarından bir tanesi. Özellikle Anadolu Coğrafyasının yerleşim alanlarının tespiti açısından bakıldığında Hacılar Höyüğü en erken yerleşim alanlarından bir tanesi. Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalar ile İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden hocalarımızın nezaretinde kazılarımız devam ediyor. Önemi şu, ilimizde çok fazla tarihi eser kalıntılarının bulunduğu alanlar var. Ama buranın özelliği diğerlerinden çok farklı. Bilinen ilk yerleşim alanlarından olması dolayısıyla bölgede yaşamı ve bugüne kadar gelen sürecin tespiti açısından çıkış noktası olacak bir yer. Burada devam eden çalışmalarla ilgili daha çok işimiz var. Çok kısa bir sürede belli bir alanda kazı çalışmaları yapılmış. Bundan sonraki süreçte inşallah biraz daha hızlı bir çalışma ile biraz daha geniş bir kadro ile çalışmalar sürecek. Tabi bunun da olması için belli bir finansmana ihtiyaç var. Bunu temin etmek suretiyle hocalarımız kendi kaynaklarımız, kendi insanımız ile kendi bölgemizdeki kazının gerçekleştirilmesini sağlamış olacağız.

Şunu ifade etmek istiyorum özellikle kendi insanımızın kendi arkeologlarımızın nezaretinde bu kazıların yapılması bizim için daha önemli. Özellikle uzun süre Türkiye'deki kazıların yabancı ekipler tarafından yapıldığını da göz önüne alırsak bu yerli ve milli kazı heyetlerimizle beraber daha başarılı olacağımıza ben inanıyorum. Önümüzdeki yıl inşallah daha farklı bir şekilde, hem Hacılarda, hem Kibyra'da, hem de Sagalassos'ta çalışmaların daha hızlı bir şekilde ilerlemesi için elimizden gelen gayreti ve desteği göstereceğiz. Bu yılki kazı sezonu bitti. Hocalarımız bundan sonra Üniversiteye dönerek öğrencileri ile birlikte eğitim öğretime devam edip yaz sezonunda tekrar aynı bölgede daha geniş bir ekiple kazılarına devam edecekler. Burası ilerleyen süreçte devam edecek kazı çalışmaları ile birlikte bölgemiz Turizmi açısından da önemli yerlerden bir olacak. Yakında ulaşım sıkıntımız kalmayacak. Ondan sonra çevre düzenlemesi ile beraber rahat gelinip gidilebileceği, bölgenin gezebileceği bir yer olacak. Sagalasos'ta da bunu yapmıştık. Yol ile ilgili çalışmamız var. Yine Kibyra'da yeni giriş ile ilgili misafirlerimizi ağırlayabileceğimiz alanın ihalesini yaptık. 24 Ağustos'ta ihalesini yaptık ancak yeterli katılım olmadığı için ihaleyi yenilenecek. İnşallah en kısa sürede ihalemiz tamamlanır ve bölgeye yakışır, turizm açısından da hem tanıtıcı, hem bölgemizi tanıtıcı alt yapıyı oluşturmuş olacağız. Hacılar Höyüğünde de inşallah aynı düzenlemeyi ilerleyen süreçte yapmayı ümit ediyoruz.