Burdur Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi 10.Sınıf Öğrencisi Ceylin Tuana Taşdemir “ HİYEP’le Bir Cana Dokun” projesi kapsamında geliştirdiği hayvanlarda ilk yardım konulu çalışması TÜBİTAK tarafından onaylandı. Proje kapsamında hayvanlarda ilk yardım konusu hakkında İlk Yardım Eğitmeni / Veteriner Hekim Ömer Şükrü Coşar, İlk Yardım Eğitmeni/Eğitim Uzmanı Özge Ceylan, Veteriner Hekim Ahmet Arvasi Günel, Veteriner Çevik, Profesör DoktorAdeviye Perran Gökçe(YDÜ), Doktor Öğretim Üyesi Reyda Kıyıcı (MAKÜ), Gaziantep Pai severler Topluluğu Üyesi Doğacan Nurlu ve Burdur Hayvan Derneği Başkanı Aysel Turan görüşmeler gerçekleştirdiğini dile getiren Taşdemir “Literatür kaynakları ve röportajlar doğrultusunda elde ettiği bilgilerden yararlanarak bir ön test hazırlayıp lise öğrencilerine uyguladım ve veriler doğrultusunda hayvan ilk yardım bilgilerinin olmadığı ortaya çıktığı için bir eğitim programı tasarlamaya karar verdim. Programın içeriğini öğrencilerin yaş ve algı düzeyleriyle pedagojik özelliklerine göre tasarlamak amacıyla Özel Eğitim Öğretmeni Leyla Taşdemir, Anaokulu Öğretmeni Ahmet Özkan, İlkokul Öğretmeni Özge Arslan, Ortaokul Öğretmeni Yüksel Altın, Lise Rehber Öğretmeni Dursun Aykul ve danışman öğretmenimle görüştüm. Sonrasında Burudur Özel Eğitim Uygulama Okulu, Burdur Nene Hatun Anaokulu, Burdur Mehmet Yıldızlı İlkokulu, Burdur Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi ve kendi okulum olan Burdur Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesinde hazırlamış olduğum programı uyguladım” dedi.

Programın asıl amacının hayvan hakları, hayvanlara zarar verilmesi durumunda cezai işlemler, İlk yardım uygulama yaşı, hayvan ambulans numarası, İlk yardımın üç temel kuralı, Yabancı cisim yutma, zehirlenmeler, yaralanmalar gibi hayvanlarda sık karşılaşılan acil durumlar ve ilk yardım yöntemleri, Tedavi edilen hayvanın doğaya bırakılma süreci, İlk yardım çantası hazırlama ve önemi, Hayvanları doğru beslenme, Zoonotik hastalıklar ve korunma, son olarak kazanım kavrama ve veri toplama amaçlı seviyelere uygun tasarlanan özgün oyunların oynanması şeklinde olduğunu beliren Ceylin Tuana “Yapmış olduğum gözlem ve anket sonuçlarına göre 6-18 yaş gruplarında eğitim alan öğrencilerin hayvan sevgisi ve duyarlılığının arttığı ayrıca hayvanlarda ilk yardımı, hayvan ilk yardım çantası hazırlamayı öğrendikleri sonucuna vardım. Bu sayede daha bilinçli nesillerin oluştuğu ve projenin seviyeye uygun, dikkat çeken, ihtiyaca cevap veren, başarılı bir proje olduğu öğretmen ve araştırmacı gözlemlerim doğrultusunda ortaya çıkmıştır” diye belirtti.

Ceylin Tuana Taşdemir’in geliştirmiş olduğu ilk yardım çantası projesi Konya Bölge Finalinde 1. olup 5-7 Haziran arası Ankara ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezinde yapılacak olan Türkiye Finaline çıkmaya hak kazandı. Taşdemir’in temel hedefi daha bilinçli nesiller için projenin desteklenmesi ve hem ulusal hem de uluslararası çapta yaygınlaştırılmasıdır.