Çağdaş Burdur Gazetesi’nden Halil İbrahim Kara’nın sorularını yanıtlayan Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, Ekim ayında istenilen yağışın olmaması nedeniyle ekilmesi gereken tarlaların yüzde 70’inin boş kaldığını söyledi.

Kara; “Adı üstünde ekim ayında istenilen yağışlar olmadı. Çiftçimizin çoğu tarlasını sürüp ekemedi. Ekenler ise kuruya ekti. Saçılan tohumu karıncaların çektiği görüldü. Bu konuda düşünceleriniz nedir?”

Burdur Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay; “Ekim ayı demek tohumun toprakla buluşması demektir. Fakat bu ayda bölgemizde yağış olmamasından dolayı çiftçimizin çoğu toprağını ekemedi. Ekilen yerlerde de yağış olmaması sebebiyle tohum çıkmadı. Karıncalardan ziyade toprağa atılan tohum hamurlaşarak özelliğini kaybediyor. Türkiye genelinde yağışların olmaması sebebiyle bugün yüzde 70 oranında kesim tarlasını ekemedi” dedi.

Kara; “Tarım ve hayvancılık kenti Burdur’da çiftçilerimiz tarlasına beslediğini hayvanın tersini atıyor mu? Atıyor ise niçin fenni gübre kullanıyor?”

Kubilay; “Hayvan gübresinin yaş olarak toprağa atılmaması gerekiyor. Kuru atılması lazım. Kurutulan hayvan gübrelerinin çoğu ilimiz ve çevresindeki seracılığın yoğun olduğu bölgelere satılıyor. Elbette toprağa çok faydası vardır. Yaş terste asit oranı çok olduğu için kurutularak atılması gerekir. Fenni gübre kısa sürede verime geçmektedir. Hayvan tersinin etkisi ise uzun süreli oluyor. Elbette suni gübre uzun yıllar atılması durumunda toprakta olumsuz etki yaratıyor. Hayvan gübresi ise atıldıktan sonra işlevlik kazanıyor. Verim etkisi uzun süre oluyor. Fenni gübrenin verim etkisi 1 oluyor ise, hayvan gübresinin faydası ileriki yıllarda da oluyor. Elbette hayvan gübresi toprağa daha faydalı. Seracılar da bu yüzden alıyor kuru hayvan gübresini. Para etmesinden dolayı tarlasına atmak yerine satmayı tercih ediyor. Bugün seracılar neden kuru hayvan tersi alıyor? Çünkü fenni gübre gibi 2-3 ay içerisinde toprağa işliyor. Hayvan gübresi 2-3 yıllık toprağa verim sağlıyor” sözlerine yer verdi.

Kara; “Toprağa ekilecek tohum fiyatları ne kadar?”

Kubilay; “Bugün TİGEM’in verdiği arpa tohumu fiyatı 4,5 liranın üzerinde. Buğday tohumu 5 liranın üzerinde” yanıtını verdi.

Kara; “Çiftçi tohum almakta zorlanıyor mu?”

Kubilay; “Çiftçimiz her geçen gün artan tohum, gübre ve mazot fiyatları yüzünden zor duruma düşmektedir. Köyleri geziyoruz. Çiftçimizin yüzde 70’i daha tarlasını ekemedi. Kuraklıktan etkileniyor. Acaba toprağa attığım tohumu alabilir miyim? Masrafımı çıkartabilir miyim? diye düşünüyor. Tüm girdi fiyatları artmış durumda. Acilen bir çözüm bulunması gerekiyor. Bugün süt fiyatları 3.20 lira fakat yem fiyatları 185 lirayı buldu. Şu an hayvancılık yapan herkes aşırı şekilde zarardadır. Çünkü maliyetler çok yüksek” değerlendirmesinde bulundu.

Kara; “Küresel ısınmadan dolayı iklimler değişti, çözüm olarak ne yapmalıyız?”

Kubilay; “Mevsimler değişti. Doğa bizden hakkını alacak. Doğayı biz çok katlettik. Yağışlarımız yok. Ekim ayında ve Kasım ayının ilk yarısında yağış olmadı. Eskiden Ekim ayında Burdur’a aşırı şekilde yağış olurdu. Çifti tarlasını Ekim ayında ekerdi. Ama bugüne baktığımızda Kasım ayı çıkacak hala tarlalarda ekimler tamamlanmadı” diye konuştu.