VEZİR DE, REZİL DE !

Yaşanabilir bir kent için, en önemli görev Belediyenindir. İmar planları, şehrin gelişimini, kültürünü ve geleceğini belirler. Burada belirlenen öngörüler, o ilin gelecekteki 50-100 yılı ve karar verenlerini hem Vezir eder, hem de Rezil de eder.

KÖY KENT

Bir ilde otopark alanları yeterli mi? Kamu binalarında halk için oto park yapılmış mı? Sosyal aktivite alanları var mı? Gençler, Emekliler, ve Engelliler düşünülmüş mü? Bisiklet yolları yönetmeliklere uygun mu? Kaldırımlar kanunlara uyuyor mu? Kaldırım ve yolları işgal edilmemiş mi gibi soruların cevabı evet ise yaşanabilir bir kent, hayır ise eziyet çektiren büyük bir köy kentten bahsedebiliriz.

KOLTUK ve RANT

Tabi ki başkaca kıstaslar da eklenebilir. Burdur için cevabım hayır yönündedir. Belediye, Kanun ve Yönetmeliklere uygun yapmıyor veya yaptıramıyor. Şehrimiz için, yeterli çalışmaların yapılıp yapılmadığını Meclis Üyeleri, Meslek Odaları, Sivil Toplum Örgütleri, Kamu Çalışanları, Mimarlar, Mühendisler kendi dost ortamlarında birbiri ile olumsuzlukları, memnuniyetsizlikleri hep konuşurlar. Ne yazık ki görüşler, dedikodudan öteye geçemez. Çünkü karar alıcı yetkililer nezdinde resmiyete dökülecek hamleyi yapan yandı!... Çünkü söylenen fikir, o andaki tepe yöneticinin hoşuna gitmedi ise hemen veto yersin ve linç boyutlarına varan sosyal medya paylaşımları ile mobinglenirsin. Birileri düğmeye koro halinde basıverir. Yaşanan tam bir siyasi mahalle baskısıdır. Farklı fikir, akıl, düşünce ve sorgulama o anda önemli değildir, istenmez. İş hele siyasi ise yandı gülüm keten helva. Onlar için koltuk ve rant kentleşmeden daha önemlidir…!

NEDEN?

İmara açılacak yeni alanların, düzenli planlaması için, 18 uygulaması çok güzel bir uygulamadır. Belediyenin asli görevidir. Yeterli harita mühendisi ve teknik personel yok ise hizmet satın alarak yapılabilir. İlimizde benim de encümen üyesi olarak görev yaptığım dönemde, Belediyeye mali yük getirmeyeceği, iş yükünün çok olduğu gerekçesi ile, encümene verilen dilekçe doğrultusunda, enine boyuna tartışma imkanı olmadan, 18 uygulama yetkisi, bedelsiz yapılmak üzere talip olan özel sektöre çaresizce verildi. Şahsımın Encümen Üyeliği yerel seçimlerle birlikte sona erdi. Oysa bu derece önemli asli bir görev için Belediyeler, neden yeterli teknik eleman istihdam etmez, o da bilinmez. Sözleşmeli teknikerin işine de ayrıca siyasi gerekçe ile son veriliverir!

ADİL ve HAKKANİYET !!!

Toplantıda üyelere, uygulamanın adil ve hakkaniyet ilkelerine dikkat edileceği, Burdur için elzem ve iyi bir uygulama olduğu, İmar Müdürlüğünün olumlu görüşüyle bildirildi. Tabi ki inanmak da gerekir.

GERÇEKLER BİLİNSİN

Enine boyuna encümen konularını tartışma imkanı için yeterli süre olmadığı ve encümen üyelerine gündem maddeleri hiçbir zaman önceden bildirilmediği için araştırma imkanı ortadan kalkmış durumdadır. Bazen toplantı saatine encümen konularının yetişmediği de olmuştur. Her konuda, üyeler 1-2 dakika içerisinde, müdürlerin açıklamaları doğrultusunda, bilgileri yettiğince, ama doğru, ama yanlış kararlar verir. Encümen toplantıları Burdur Belediyesinde böyle işliyordu ve halen de işliyor. Doğru veya yanlış olduğuna siz karar verin. Konuyu araştırma, soruşturma imkanı sadece 2-3 dakika! Sağlıklı karar almak elbette ki mümkün olmadığı için alınan kararlar çok tartışılır, karşı oy vermişse, o Encümen Üyeleri daha çok eleştirilir. Eleştirinin boyutu öyle olur ki siyasi linçlere kadar uzanabilir. Acı ama işleyiş bu şekildedir. Onun için Encümene muhalefetten üye seçilmesi hiç istenmez. Bu karara olumlu yönde oy kullandım.

VİZYON ve İHANET

Yaklaşık 70 yıl önceki vizyon sahibi yöneticiler, Fayton ve birkaç hacı muratın işgal ettiği Gazi Caddesini, o yıllarda 20 metre belirledikleri için, boynuzları mı var valinin de bu yolu bu kadar geniş belirledi eleştirisini de almıştır. Bakın Gazi C.si şimdi şehir içi taşıt trafik yükünü çekemiyor. Daha 10-10 yıl geçmişi bulunan İbrahim Zeki Burdurlu Caddesi, testere dişi gibi zikzak çizen parsel ve adaların planlanması sonucu, oluşan nahoş görüntüleri ile birçok vatandaş tarafından hala eleştiriliyor. Kaldırım bir yerde 10 metre hemen yanındaki parselde 2 metre. Bu nasıl bir vizyon!!! Şimdi 18 uygulama planı yapanların vizyonu da 5 yıllık olursa, geniş yol ve kaldırımlar düşünmemiş ise, yol ve kavşaklar birbirini düzgün bir şekilde karşılamamış ise bu şehre ihanet etmiş olmaz mı? Bu şehrin imar nazım planı 2012 de onaylanmıştır.

HALK EZİLİYOR

Sonrasında bir takım kişilerin yakınma ve serzenişleri Halk arasında konuşulmaya başladı. Konuşmalar arsa sahiplerinin bedelsiz hizmet sunan kişi tarafından maddi olarak adeta ezildiği yönündeydi. Yetkililerden ise böyle bir şey yok yanıtı alınıyordu. Konu teknik bir konu ama encümen üyesi olarak güvenebileceğiniz adres İmar Müdürlüğü ve açıklamalarıdır.

NEDEN?

Belediyeye bedelsiz, halktan fahiş para istenerek uygulama yapıldı ise yanlış olmuş. Neden Ayşe hnm, Mehmet efendi, hem düzenleme ortak payından dolayı cereme çeksin, arsası bedelsiz kamulaştırılsın, kuşa dönsün, hem de imar düzenlemesi için ayrıca plan yapan kişiye tonlarca fahiş para ödesin? Bu doğru olmadı. Bu yönde alınmış encümen kararı da yoktu. Yasalara uygun DOP oranları uygulanacak, yollar geniş olacak, İmar Kanununa uygun yapılacaktı. Anlatılanlar ise 5-7 m.lik ancak bağ yolu olabilecek daracık yollara hala yer verildiği yönündedir. Kanun Hükmündeki TSE standartlarına göre en küçük kaldırım genişliği ise, iş merkezlerinde 5 metreden dar olamaz. Günümüzde dar yollar, alt yapı ve trafik sorunları açısından terk edilirken, yerine geniş modern çözümler almıştır. Isparta iline gittiğinizde 20-30-40 metrelik geniş yollar, yan yollar, geniş kaldırımlar ve yeterli otopark alanlarını görmek mümkündür. Ya Burdur'da bu genişlikte yollara yer verildi mi?

CİDDİ İDDİALAR, FAHİŞ BEDEL!

Aradan yaklaşık 2 yıl geçmesine rağmen arsa sahiplerinden astronomik paralar istendiği, bedeli ödemeyen kişinin tapusunun parçalara bölündüğü, ev yapma imkanının yok edildiği yönünde ciddi iddialar, halen daha Burdur gündemini işgal ediyor. Acaba buna sebep nedir? Esnaflıktaki etik değer, ahilik değer mi yitirdi? Acaba fahiş paraya değişilir hale mi geldi? Kültür yozlaşması mı var, paragözlük mü revaçta? Uygulamada hakkaniyet ve adil karar ilkeleri dikkate alınmadı mı? Şehrin çekmiş olduğu alt yapı ve trafik sıkıntıları düşünüldü mü? Askıya çıkarma işlemi gözden kaçırmaya yönelik mi işliyor? Parsel sahipleri zamanında bilgilendirilmediğini iddia ediyor. Sonucu kimse tarafından bilinmeyen bir kaos…

HEBA ETMEYİN

Günümüz şehir planlarında bu derece sığ bir plan ile 18 uygulaması yapılıyor ise çok yanlıştır. Evet bu gün için 3-5 kişi para kazanabilir, rant elde edebilir ama, şehrin 50-100 yılını heba etmeye kimsenin hakkı olamaz. Bu ilde fikrini özgürce açıklayacak Harita Mühendisi, Şehir Plancı, Tekniker kalmadı mı? Acaba korkuları mı var? Varsa nedir? Projem sıkıntı yaşar, aylarca geçmez endişesi mi taşıyorlar? Neden birbirleri ile konuştukları, şikayetçi oldukları konuları basında Halk ile paylaşmazlar? Tık tok!!!

DERHAL İPTAL

Belediye tarafından bedelsiz yaptırılan düzenleme, gelecekte ilimizi daha büyük bir sıkıntıya sokacağı için, ilgilileri tarafından 18 uygulaması dava açılarak derhal iptal edilmelidir. Allah Kanunu değil ya… Hangi parsel hangi haksız uygulama ile parçalandı, bölündü veya birleştirildi? Alım satım, parası olana serbesttir, ama değersiz gibi görünen küçük kilit parselleri önceden haberi olup, rant için alan oldu mu? Tapu kayıtları sorgulanmalı. Kafalarda birçok soru işaretleri yaratması için değil daha refah, yaşanabilir, modern bir kent oluşturulması için imza attık. Düzenlenen planlamada kişi rantı değil, kent rantı ön planda olmalıdır. Bu işin takipçisi İmar Müdürlüğü planlamayı mutlaka incelemiş olacağını düşünüyorum. Bu yapılmamış ise uygulama acilen iptal edilip, yeniden yasada belirtildiği şekilde ele alınmalı ve Belediye tarafından yeterli teknik personel ile Halk soydurulmadan yapılmalıdır…

AKILLI KENT Mİ?

Akıllı Kent mi? O da nedir? Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Üniversite, Harita, İnşaat, Makine, Mimar gibi Mühendis ve Meslek Odaları gibi paydaşların koordinesi ve desteği alınarak 18 uygulaması irdelenmeli, hatalar minimize edilmeli, Mekansal Planlamacıların projeksiyonları ve çoğulcu görüşleri eşliğinde, ayrıntılı tartışıldıktan sonra yürürlüğe girmelidir. Gereken hassasiyet gösterilmez ise binalar yapılıp, nüfus yoğunluğu arttığında yine bu gün şehir merkezi trafiğinde yaşanan sıkıntılar ve çilekeşlik kaçınılmaz olacaktır. İşte bu size kul hakkı ve sorumluluğudur. Bir harita bürosunun 2-3 personeli ile belirleyeceği kararlarda yanlışlıklar olabilir. Akıllı evlerin yapıldığı günümüzde ferah, Akıllı Kent kavramı dikkate alındı mı…??? Lütfen bir bakınız…

NEDEN SUSUYOR

Şehir içi ulaşım sorununu çözmek için, Pamukkale Üniversitesine yanlış paralar ödeniyor. Şimdi Planlanan dar yol ve kaldırımlar, sizden sonra görev alacak kişilerin de, aynı hataları yapmasına sebep olacaktır. Şehir Plancısı, ilgili Belediye Başkan Yardımcısı bu konuda ne düşünüyor? Neden sessiz, Halkı ayrıntılı olarak neden bilgilendirmiyor merak ediyorum. Tabi ki 2012'deki Belediye Başkanı ve Meclis Üyeleri de neden Nazım İmar planını savunmuyor? TOKİ bina yapar, yoğunluk artırılır ama yeterli otopark alanı yapılmaz! Bozkurt Mahallesinde yakın bir zamanda göreceksiniz sayın yetkililer!...

BEN DE ÇÖZEMEDİM

Halktan para alınacaksa Belediye neden 3-5 bin TL. maaş ödeyerek yeteri kadar Harita Mühendisi ve teknikeri istihdam etmez? Burada benim de çözemediğim yanlış giden bir şeyler var! Bir binada kat yüksekliği şu olmalı, yoğunluk bu olmalı, yol çekme mesafesi, komşu parselle ilişkileri, ada-parsel birleştirmeleri veya bölünme kararları gibi düzenlemelerde Belediye Meclisinin onayına ihtiyaç duyulurken, neden18 uygulamasında en son kararı, önce İmar Komisyonu, sonra Belediye Meclisi onaylamıyor? Evet imar uygulamasını encümen yaptırır ama yanlışlar varsa da engel olması gerekmez mi? Hani

LAF YAPMAYIN İCRAAT

Kızmayın lütfen. Hani yeni Nazım İmar Planı yapılacaktı ya laf salatası ile Halkı oyalamayın Burdur Belediyesi. Palyatif tedbirler çözümsüzlüğü getirir. Bakın 3 değişik zamanda basında yer alan sözlerden sonra, Kamuda devamlılık ilkesi esas ise, 2020 yılında da yaşatmaya devam ettiğiniz sorumsuz Belediyecilik örneğine son verin. Aradan daha 5 yıl geçmeden, 18 uygulaması ile 2012 de kabul edilen nazım imar planı, neden tartışılır hale geldi? Nazım Planı bu kadar yetersiz ise plancıya verilen paralar bu milletin Belediye kasasından çıkmadı mı? O zamanki hataları İmar Müdürlüğü görmedi mi? Sorumlusu kimdir? Zaman akıp gidiyor acımasızca…

BAŞKANLARIN DEMEÇLERİ

- 29 Ocak 2019 Burdur için yeni kent imar revizyon planı!...

- 8 Ağustos 2017 Salı günü yaptığı yazılı açıklamada, 'Burdur'da yaşanan değişim sonrası yeni bir revizyon imar planı gerekli…'

- Burdur'da, son yılların en güncel tartışma konularından biri olan 'Nazım İmar Planı', Burdur Belediye Meclisi'nin 2012 yılı Mart ayı toplantısında oy birliği ile kabul edilmişti…

Son söz; İmarda 18 uygulamasının bedeli Halkını ezmek için değil, planlı yaşanabilir, cıvıl cıvıl, şirin, sevimli, modern, kaliteli kent uygulaması için olmalıdır.

Halkı mağdur olmayan, çarpık çurpuk kentleşmenin son bulması dileği ile…