Süslü Kadınlar Bisiklet Turu 19 Eylül 2021 Pazar günü dokuzuncu yılında yaklaşık 30 ülkede ve 151 şehirde eş zamanlı olarak gerçekleşecek.

2013 yılından bu yana her yıl düzenli olarak gerçekleştirilen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bu yıl 9'uncu etkinliğiyle tüm kadınları bisikletleriyle birlikte buluşma noktalarına davet ediyor.

Rengarenk kıyafetleri ve süsledikleri bisikletleri ile 19 Eylül Pazar günü Türkiye'de ve dünyada 150'den fazla il ve ilçede düzenlenecek Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nda binlerce kadın aynı anda pedal çevirecek.

Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında bisikletin günlük hayatın bir parçası olmasına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen Süslü Kadınlar Bisiklet Turu kadınların toplumda daha fazla görünürlüğünü sağlamak, kendilerini temsil etmelerine fırsat vermek ve güvenli bisiklet altyapısı talebini pekiştirmek için düzenlenmektedir.

Süslü Kadınlar Bisiklet Turu Burdur' da ise 4 yıldır bisiklet aktivisti Mavi Saniye Tok tarafından yapılıyor. Bu yılın hashtag'i #otomobilsizpazar diyen Tok, Dünya Otomobilsiz Kentler Günü kapsamında yapılacak ortak basın açıklamalarında yerel yöneticilerin belirleyeceği bir caddenin ayda veya haftada bir kez trafiğe kapatılmasının isteneceğini söyledi. İklim değişikliği konusundaki hassasiyetlerinin de altını çizen Tok, yapılması gerekenler hakkında da önemli açıklamalarda bulundu ve tüm Burdurlu kadınları 19 Eylül Pazar günü yapılacak etkinlikte pedal çevirmeye davet etti.

Mavi Saniye Tok Yaptığı Açıklamada:

'Gelecek kuşaklara yaşanılabilir bir şehir bırakmak istiyorsak, sürdürülebilir şehir tasarımlarına odaklanmalıyız.'

Şehirde yaşamak için bu şehrin birtakım fonksiyonlarını kabul etmiş durumdayız. Günlük yaşantımızı sürdürebilmek için ev-iş arasındaki uzun mesafe, gürültülü caddeler, yeşil alanlar... Kentte yaşayan nüfusun temel ihiyaçlarını karşılarken ayrıca hayatta kalmak, öğrenmek ve yakın çevrelerini güzelleştirerek kenti geliştirmek için ihtiyaç olan bütün hizmetlere erişiminin olduğu ' Bisikletle Burdur' da kendini bul'' fikrini savunuyorum. Aynı zamanda insanların aynı alanlara değil, alanların Burdur'a adapte olmasını istiyorum.

Yaşanılabilir bir kent yaratmak ve doğal kaynaklara saygılı yaşayabilmek ve sürdürülebilirliği sağlamak için izlenebilecek ilk adım ulaşım tercihlerimizi gözden geçirip değiştirmek olacaktır. Çünkü ulaşım karbon salınımına doğrudan neden olan fosil yakıt tüketiminin günlük yaşamda en çok ortaya çıktığı alanlardan birisidir. Ulaşım alışkanlıklarımızı değiştirerek çevreye katkı sağlayabiliriz.

Yakın mesafede (2-5 km) araba kullanmak yerine sağlığımız için hem de doğaya verilen zararı azaltmak için yürümeyi tercih edebiliriz.

Bisiklet kullanmak ise, yakıt tüketimine bağlı karbon salınımını ciddi oranda azaltacağı için 5-10 km mesafede bisiklet sürmeyi tercih edebiliriz.

Pandeminin de etkisi ile yaşadığımız şehirlerde kendimizden uzaklaşıp otomatikleşerek düşüncelerimizin gerçeklikten ve özümüzden uzaklaştığımızı biliyoruz. Çünkü günümüzün uzun kısmını şehrin uzun caddelerine kanalize olarak boşa harcamak zorunda kaldık. Neden uyum sağlamak zorunda olan ve hayatımızın kalitesini düşürmeye mecburuz? Neden kendi elimizle yaptığımız, kurduğumuz kent bize mecbur değil? İstediğimiz yaşamı elde etmek için neden farklı ve zor olan yollarda ilerliyoruz?

Kentin bize ve bisikletlerimize adapte olduğu, kentte kendimizi bulabildiğimiz alanlar.. Nefes alıp dinlenmeye vakit ayırabildiğimiz alanları kendimize yakınlaştırmak olanaksız değil.

Burdur mücavir alan içerisinde yaklaşık 211 hektar yeşil alanımız mevcut. Bu alanlar içinde kendimize gün içinde ne kadar zaman ayırabiliyoruz? İş dışında kendimize ayırıp yaşamı gözlemleyerek yüzümüzü gülümseten stresten uzak zamanlar ne kadar? Kentte yürürken kendimizi bulabildiğimiz zamanımız var mı? Yeterince yeşil alanlardan faydalandığınızı düşünüyor musunuz?

Seneler sonra taş yığınları arasında bir ağacı görmek için bilet alarak sıraya geçen insanları hayal edin mesela, tek bir ağaca sarılmak için sırasının gelmesini bekleyen insanlar... Ürkütücü değil mi!

Burdur Gölü' nü kaybediyoruz. Su kaynaklarımız gün begün azalmakta o halde bugün elimizde bulunanı korumak ve yeşil alanlara da sahip çıkmak zorundayız.

İnsanların kentte kaybolduğu değil, kenti insanlara yaklaştıran bir şehir düşünün; İnsanların nefes alıp bisikletleri ile kendilerini buldukları bir kent… Burdur 50-60 dakikalık yürüyüş ve 30 dakikalık bisiklet sürüşü mesafesinde yeniden planlanıp tasarlanabilir.

Bisikletlerle nefes alan bir şehre dönüşüm için, kendimizi bulmanın temel yapı taşları olan ilkeler çerçevesinde yaşadığımız kenti Burdur' u yeniden tasarlamalı Burdur' a bir marka değer katmalı ve vizyon kazandırmalıyız tüm bu temennilerle 19 Eylül Pazar günü Özgürlük ve Demokrasi (Şeker Meydanı) Meydanı'nda Saat:17:00 de başlayacak olan Süslü Kadınlar Bisiklet Turu' na tüm kadınlarımızı bekliyorum' dedi.