Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Başkan Adayı Yusuf Keyik, “İlimiz için 2. Organize Sanayi Bölgesi bir hayal idi. 1996 yılında başlayan süreç 2009 yılına kadar ciddi bir ivme kazanamamıştır. Çok zor şartlar altında ve maddi imkansızlıklar içinde, ilimize gelen her bakandan yardım istemek sureti ile ve ikili ilişkilerimizi kullanarak bugün 611.583 m2 alanı 21 parsel ile sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Bu da binlerce kişiye istihdam sağlanacaktır” dedi.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Organ Seçimleri 2 Ekim 2022 Pazar Günü 09:00 ile 17:00 saatleri arasında Seçim Kurulunun gözetiminde gerçekleştirilecek. Bu seçimlerin sonucunda 13 Meslek Komitesi seçilecek; 13 meslek komitesi içerisinden de Asil ve Yedek olmak üzere Meclis Üyelikleri seçimi yapılacak.

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Başkan Adayı Yusuf Keyik yaptığı açıklamada, “Öncelikli olarak seçimin, Odamıza ve ilimize hayırlara vesile olmasını dilerken; kalp kırmadan- gönül incitmeden gerçekleşmesine, seçimin sonucu ne olursa olsun Odamız ve ilimiz adına karşılıklı kucaklaşmalarla yolumuza devam etmemizin faydalı olacağına inanıyorum” dedi.

“OSMAN DALGAR VE

EKİBİNİ KUTLUYORUM”

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı Yusuf Keyik, 21 Eylül 2022 Tarihinde yaptığı basın toplantısı ile Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimine talip olan Osman Dalgar ve ekibini kutladığını belirterek, “Demokratik ortamlarda yapılan seçimlerin öneminin farkındayım. Sayın Dalgar, 21.09.2022 tarihinde yaptığı basın toplantısında, Odamız ve faaliyetlerimiz ile ilgili bir dizi sorular yöneltmesi sebebi ile yöneltilen sorulara cevap vermek gerektiğine inanarak, kamu oyununu bilgilendirmek istedim.

“16 Yıldır mevcut Başkan ve değişen ekiplerine sormak istiyoruz” ile başlayan sorulara cevap olarak; şifahi birçok görüşmelerimiz, taleplerimiz olmasına rağmen, söz uçar yazı kalır misali, belgeli olanları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Yol Ticareti hakkındaki çalışmalarımız;

a)10.03.2016 Tarihinde; Mobilya ve Beyaz Eşya Sektörü üyeleri ile yaptığımız toplantıda, Çevre Yolunda Mobilya ve Beyaz Eşya işletmelerinin birlikte teşhir ve satış yapabilecekleri bir Mobilya ve Beyaz Eşyacılar Sitesi kurulması için talep gelmesi üzerine Oda olarak harekete geçtik. Termik Santral ile İnsuyu havzası arasında, Termik Santral ile Askeriye Köyü arasında Beyaz Eşya ve Mobilyacılar Sitesi olabilecek yerleri belirleyerek, fotoğraflarını çektik. (Arzu edilirse fotoğraflar paylaşılabilir) Konu mevcut Belediye Başkanımıza iletildi. Başkanımız, Belediye Yetkilileri ile görüşmemizi istedi. Oda Genel Sekreteri Sedat ÖZ’ü görüşme için görevlendirdim. Tespit ettiğimiz, olabilirliği yüksek ihtimaldeki yerlerin imara kapalı bir kısmının da özel kişilere ait olduğu belirtildi. “O halde imara açalım” dedik. “İmara açmak öyle kolay değil, en az 2 yıl sürer” diye cevap verildi. Biz de “2 yıl önce başlatmış olsaydık şimdiye bitmişti. Şimdi başlayalım 2 yıl sonra bitsin” dedik. Sonuç olarak; Ne yazık ki 29 Eylül 2022 itibariyle herhangi bir gelişme yoktur.

Bu arada, bize Mobilyacılar ve Beyaz Eşyacılar Sitesi olarak gösterilen yer de ‘Bağarası’ idi, onu da belirtmek isterim.

a)Odamızın 04.09.2018 Tarih ve 2018/1394 Sayılı yazısı ile (YAZIMIZIN KOPYALARI SİZLERE SUNULMUŞTUR) Burdur Belediyesine Çevre Yolu Ticarete ve imara açılabilmesi için, Termik Santral ile MAKÜ güzergâhı arasında “Vadi Projesi” yaptırılmasını (sadece proje çalışması olarak) istedik. Projenin yapılması halinde Oda olarak ilgili siyasi kuruluşlarla irtibata geçip Vadi Projesi’nin hayata geçirilmesi için gayret göstereceğimizi yazılarla ve sözlü olarak ilettik. Konu ile ilgili Belediyemizin herhangi bir çalışması olmuş mudur?

Ayrıca (Belediyeye) ilgili yazı ile bilhassa Kadın Girişimcilerin yer alacağı ‘Yöresel Ürün Pazarı’ oluşturulmasını talep ettik. Cumartesi ve/veya Pazar günleri İstasyon Caddesi, Stadyum altı park alanı, Tugay yolu vb. önerilerde bulunduk. Yerel Yönetim olarak düzenli bir yer gösterilmiş midir? Halen sürdürülebilirliği var mıdır?

Oda olarak; 16 Kasım 2021 tarihinde kadın girişimcileri İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Sığacık Yöresi pazarına götürmek sureti ile ürün bazından ve görsel olarak bilgilendirmelerde bulunarak, ufuklarının açılmasına katkı sağladık. Ayrıca (Belediyeye) ilgili yazı ile Açık Hava Sineması yapılmasını başta odamız olmak üzere ilimiz STK’larınca ücretsiz ikramlıklar hazırlatmak sureti ile vatandaşlarımızın akşamları dışarı çıkması ve şehrimize canlılık kazandırılmasını talep ettik. (Görselleri ile birlikte) Yine ilgili yazı ile “Gazi Caddesi ile Müze Parkı arasını Yaz mevsimi akşamları trafiğe kapalı yapalım, halk dışarı çıksın, esnafımız işyerlerini açsın; Üniversitemiz ve STK’ların katkıları ile etkinlikler düzenleyelim, şehrimize canlılık kazandıralım” istedik, oldu mu? Bunların cevaplarını Osman Dalgar başkanlığındaki ekibinizdeki Belediye Başkan Yardımcısı olan arkadaşımız daha iyi bilmektedir.

a)İlimiz girişimci iş insanlarından Murat Mıhladız tüm olumsuzluklara rağmen Çevre Yolu Ticareti için yöresel ürünlerin satılacağı bir yer talep etmiş. Askeriye Köyüne ait; Askeriye Köyü- Baladız şehir karayolu üzerinde yer alan, zaman zaman Hal Alanı olarak da kullanılan yeri yapalım diye düşündük. Askeriye Köyü Muhtarı ile yaptığımız görüşmelerde “O alanın büyük olduğuna bakmayın. Alanın bir kısmı muhtarlığa ait büyük bölümü de köylülere ait. Hatta birkaçı da vefat etti birçok veresesi doğdu. Onları da bulmak gerek. Onları da bulduk diyelim. O alanın ortasından yol geçiyor. Yolu da geçirince geride hiçbir şey kalmaz” dedi. O çalışmamız da sonuçsuz kaldı. Yol Ticaretinin gelişmemesinin sebebi Burdur Belediyesi tarafından önemsenmemesi ve gerekli imar değişikliklerinin yapılmamasından kaynaklanmaktadır.

Hizmet Binasının haricinde ne kadar

yatırım yaptığımız sorulmaktadır.

Ticaret ve Sanayi Odaları yatırım ve kâr amaçlı kurulan kuruluşlardan değildir. Buralar hizmet üreten, üyelerin sorunlarına cevap arayan kuruluşlardır. Karar alıcı da değillerdir. Yaptırım güçleri sınırlı olup ikili ilişkiler ve mevzuatın verdiği yetkiler dahilinde faaliyet gösterirler. Öncelikle bunun bilinmesinde fayda vardır.

İlimiz için 2. Organize Sanayi Bölgesi bir hayal idi. 1996 yılında başlayan süreç 2009 yılına kadar ciddi bir ivme kazanamamıştır. 2. Organize Sanayi Bölgesinin 2009 yılında tüzel kişilik kazandırılması şahsımın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu döneme rastlamıştır. Çok zor şartlar altında ve maddi imkansızlıklar içinde, ilimize gelen her bakandan yardım istemek sureti ile ve ikili ilişkilerimizi kullanarak bugün 611.583 m2 alanı 21 parsel ile sanayicilerimizin hizmetine sunduk. Bu da binlerce kişiye istihdam sağlanacaktır.

Şimdi ise hemen 2. OSB’nin altına 400 bin m2’lik alanı içeren ilave genişleme alanı çalışmalarımız bulunmaktadır.

İçinde yaklaşık 120 Mermer Fabrikasının olmasının düşünüldüğü “MERİH Organize Sanayi Bölgesi” kurulması için çalışmalarımız devam etmektedir.

Gölhisar-Çavdır bölgesine hitap edecek Organize Sanayi Bölgesi kurulması için çalışmalarımız devam etmektedir.

Şimdi soruyorum? “İlimize bunlardan büyük yatırım mı olur?”

Bu süreçte yaptığım gayretlere ve çalışmalara birçok kişi şahittir.

“Sanayiye ara eleman temininde büyük kazanımdır”

Oda olarak mesleki eğitimin önemine binaen Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini Millî Eğitim Bakanlığı nezdinde ‘Proje Okulu’ kapsamına aldırmak sureti ile maddi desteklemelerde bulunduk. Ve 2022 yılında okulumuz prototip yarış arabası yapmak sureti ile ilimizin ve okulumuzun ismini ulusal basına taşıyarak, mesleki okulların önemine bir kez daha dikkat çekilmesine katkıda bulunmuştur. Çalışmalarımız sayesinde Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinden 2020- 2021 Eğitim Öğretim Yılında 11 Öğrenci Üniversiteyi kazanırken, 2021- 2022 Eğitim- Öğretim Yılında 30 öğrencimizin Üniversiteyi kazanmasına vesile olmuştur. Ayrıca Okulumuzun AR-GE Okulu olması için Millî Eğitim Bakanlığına da müracaatta bulunulmuştur. Mesleki eğitimdeki bu çalışmalarımız neticesinde; Burdur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin ilimiz sanayisine ara eleman temininde büyük bir kazanımdır.

Üniversiteye girecek çocuklarımızın doğru meslek seçmeleri için en çok tercih edilen 11 meslek grubundaki meslek sahipleri ile öğrencileri bir araya getirerek, mesleklerin özellikleri ile ilgili bilgilendirmelerde bulunduk. Böylelikle öğrencilerimizin yanlış meslek seçmelerinin önüne geçtik.

Ayrıca defaatle geleceğimizi emanet edeceğimiz, Lisede okuyan ve üniversiteye girecek öğrencilerimize yönelik sınav stresinin atılabilmesi ve başarıyı nasıl yakalayabiliriz’e yönelik eğitimler verdirerek, sınav kaygısının giderilmesi ve başarının artırılmasına yönelik çalışmalarda bulunduk.

Soruyorum? Çocuklarımızın geleceğine bundan büyük yatırım mı olur?

Mevcut hizmet binamızın yerinin yapımında emeği geçen tüm yöneticilerimizi ve çalışanlarımızı şükranla anıyor, saygılarımı sunuyorum. O dönem de böyle bir binaya ihtiyaç varmış, yapmışlar. Şunun bilinmesinde fayda vardır. Önceden de dediğim gibi Ticaret ve Sanayi Odaları kâr getiren ticari kuruluşlar değildir. Amaçları üyeye hizmettir. Ama yine de ileride kullanılır düşüncesi ile çok da cazip bir rakama 1. Organize Sanayi Bölgesinin karşısında 2 dönüme yakın bir arsa satın alarak, etrafını çevirdik. Amacı hizmet etmek olan bir kurumda bunu açıklamayı bile yersiz görüyorum.

Yıllık 300 milyon dolarlık ihracat hacminden ne kadarı Burdur’umuzda kalıyor, nasıl bir yönlendirme yapıyorsunuz?

Bu soruya “Burdur’da hangi firma ne kadar ihracat yapıyor?” diye sorsanız buna bile cevap veremeyiz. TİM – Türkiye İhracatçılar Meclisi; Kişisel Verileri Koruma Kanunu kapsamında genel ihracat rakamlarını açıklamakta, firma bazında bilgileri ise vermemektedir.

Oda olarak;

  1. 25.02.2021 Tarih ve 221/237 Sayılı yazımız ile Ticaret Bakanlığından ilimizdeki ihracat rakamlarını dikkate aldığımızda Gümrük Müdürlüğü kurulmasının önemini belirttik. Konuyu Milletvekillerimiz ile de paylaştık.
  2. İhracatçılarımızın Liman ile ilgili sorunlarına çözüm bulmak adına 31.10.2012 Tarihinde yazdığımız yazı ile İhracatçılarımızın sorunlarını 06.11.2012 tarihine kadar odamıza bildirmelerini istedik. İletilen sorunlarla ilgili gerekli girişimlerde bulunduk.
  3. 13.02.2012 Tarihinde İhracat yapan ve/veya yurt dışı ile ilişiği olan üyelerimize yönelik Pratik İngilizce kursu düzenledik.
  4. 18.09.2018 Tarih ve 2018/1468 Sayılı yazımız ile Sayın Cumhurbaşkanımıza yazdığımız yazı ile İGEME-İhracatı Geliştirme Merkezinin sunduğu şartlarla ihracatçının yanında olmadığını örneklerle göstererek gereğini talep ettik.
  5. 28.02.2020 Tarih ve 2020/309 sayılı yazı ile ihracat yapmaya elverişli firmaları odamıza davet ederek ihracatın nasıl yapılacağını, ihracattaki destekleri yol gösterici internet site linklerini bizzat uygulamalı olarak katılımcılarla paylaştık.
  6. Hiç geldiniz mi bilmiyorum ama ihracatçılarımıza ve sanayicilerimize yönelik 2011 yılından bu yana her yıl nerdeyse 10’u aşkın eğitimler verdirdik.
  7. İhracat yol haritası ile ilgili detayları Odamız internet sayfasında yer alan Veri Bankasında da yer vererek üyelerimize yol gösterdik.
  8. PARALARIN TAMAMI KATILIMCILARDAN KARŞILANMAK ÜZERE İŞ TOPLANTISI VE YURT DIŞI FUARLARINA KATILIM SAĞLAYARAK SANAYİCİMİZİN UFKUNUN AÇILMASINA KATKIDA BULUNDUK.

Üyenin Kredi Kullanımında nasıl bir ölçü uygulayarak, banka yönlendirmeleri yaptınız?

  1. 15.12.2020 Tarihinde Burdur Ziraat Bankası ile yaptığımız protokol ile üyelerimizin Mal Tedariki finansmanını kolaylaştıracak Başak Kart uygulaması ile üyelerimizin daha iyi şartlarda mal alımına katkıda bulunduk.
  2. 17.02.2021 Tarihinde Şekerbank Burdur Şubesi ile üye lehine protokol imzalanarak, üyeleri bilgilendirdik.
  3. Aralık 2016’da 2 Milyon TL, Şubat 2018’de 2 Milyon TL, Yine Nisan 2018’de 7 milyon 500 Bin TL, Nisan 2020’de 6 Milyon TL, Mayıs 2021 tarihinde ise 7 Milyon 500 Bin TL tutarında Nefes Kredisi adı altında üyelerimize kredi verilmesini sağladık. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na “Bankalar krediyi istediklerine veriyor, kurum olarak kimin ihtiyaç sahibi olduğunu tahmin ediyoruz. En azından Odamız referansı ile kredi dağıtımı yapılsın” dedik. Cevaben “Siz baktığınızda bazı firmaları ihtiyaç sahibi olarak göremeyebilirsiniz ama gerçekte ihtiyaç sahibi de olabilir. Bunun seçimini bankalara bırakın” denilmiştir. Ki demese bile odamızın bu konuda baskın talebi olması mümkün değildir.
  4. Ayrıca 03 Nisan 2020 tarihinde yani pandemi döneminde Banka Müdürleri ile bir araya gelerek bu süreçte işletmelerimizin yanında olunması gerektiği konusunda detaylı bir görüşme yapılmıştır.
  5. Neticede: Siz tüccar olarak vadeli mal satarken alıcıdan neleri istiyorsanız finansman kuruluşları da aynı garantiyi isteyeceklerdir. Ticaretin kuralı budur.

Oda Kayıt Belgesi dışında üyeye

bugüne kadar nasıl bir katkı sağladınız?

Bu soru karşısında şaşırmamak elde değil. Ama Sayın Osman Dalgar’ı hoş görüyorum. Bugüne kadar başkan adayı olduğu Burdur Ticaret ve Sanayi Odasına kaç kez gelip gitmiştir? Bugüne kadar binlerce kez attığımız SMS’leri ne kadar dikkate almıştır? Bugüne kadar yaptığımız eğitimlere hiç katılmış mıdır? Ve Başkan Adayı olduğu Odaya kendi grubundan veya bir başka meslek grubu ile ilgili herhangi bir öneri getirmiş midir? Bu soruya; birçok faaliyete yer veremediğimiz 536 sayfalık 2013 – 2017 Faaliyet Raporu ile 2018 – 2022 Faaliyetlerimizin özetini içeren dergiyi referans göstererek cevap vermek istiyorum. Faaliyetlerimizi okuması halinde ve odamız web sayfasını takip etmesi halinde soru kendiliğinden cevaplamış olacağını düşünüyorum.

16 Yıldır 4 seçimde neler vaat edip, neleri gerçekleştirdiniz?

Önceki maddede yer alan faaliyet raporumuzu, dergimizi ve Odamız web sayfasını kaynak olarak gösteriyorum. Orada detayları mevcuttur.

Yapılan yurtdışı seyahatlerinde ne görüp, neleri Burdur’umuza ve Burdur’lu cefakâr iş insanlarımıza kazandırdınız?

Bir insana yemek yemenin keyfini anlatsam, sanırım karnı doymaz, tadını da alamaz. Bizzat yemeği yemesi gerek. Bu soruyu Odamız ile yurt dışına gidip gelmiş üyelerimize sormanızı öneririm. Bu soruyu Odamızın organizasyonu ile kendi paraları ile yurt dışına gidip gelmiş üyelerimize sormanızı öneririm. Ancak onlar size anlatabilirler, bu gezilerin ne kadar faydalı olduklarını. Bunu yaşamamış birine bunu anlatmak oldukça zordur.

Üye Listelerini askıya çıkartıp, iki gün içerisinde üyeye bilgi vermeden aidatını yatırmamış üyenin seçme hakkını nasıl elinden aldınız?

Bu sorular karşısında Oda Yönetimine aday olmuş birinin daha Oda mevzuatını ve 5174 sayılı kanunu okumadığını görüyorum. Keşke Aday olmadan önce mevzuatı okumuş olsaydı, bu soruyu sormak durumunda kalmazdı.

5174 Sayılı yasanın 10. Maddesi hangi hallerde üyenin askıya alınacağını ve seçimlere katılıp katılamayacağını yazmaktadır. Ayrıca ilgili mevzuat seçimlerden 20 gün önce üye kayıtlarının kontrolü için çağrı yapılmasını öngörmektedir. Biz bu yükümlülükleri gerek Odamız web sayfasında ve gerekse yerel gazete ilanları ile yerine getirdik. Borcunu ödememiş üyenin hakkı gasp edilmemiştir. Borcunu ödemiş üyeye seçme ve seçilme hakkını mevcut yasa vermiştir.

Mevcut Pandemi koşulları ve diğer olumsuz ekonomik şartlar nedeniyle üye aidatının ve sair diğer giderlerini ödemekte zorluk çeken bazı üyelerin aidat borçlarını sırf oy kullanabilsin diye ödemek bu son 15 günde mi aklınıza geldi?

Oda olarak mevzuat gereği seçim takvimi belirlenmiş, kamuoyuna duyurulmuştur. Seçimlerde oy kullanmak isteyen üyelerimiz gerek nakdi ve gerekse kredi kartı ile borçlarını ödemek sureti ile demokratik seçim düzenine katkıda bulunmak istemeleri kadar olağan bir şey olamaz.

İş insanları pandemi ve diğer ekonomik zorluklar içinde inim inim inlerken, üyelerinizin ödenemeyen faturası var mı diye aramak aklınıza neden gelmedi?

Bizlere yöneltilen sorularda; basından ve odamız faaliyetlerinden haberdar olunmadığını üzülerek görüyorum. Basınla da kamuoyu ile de sıklıkla paylaştık ama madem sordunuz sizi ve kamuoyunu da bilgilendireyim.

11 Mart 2020 tarihinde ilk pandemi ülkemizde görüldüğünde mesleki üst örgütümüz TOBB – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine 23 Mart 2020 tarihinde yazdığımız yazı ile sadece ilimiz esnafı ve üyesi değil yurt genelindeki esnaf ve sanayiciler için şu önerilerde bulunduk.

Önerilerde bulunduğumuz anda hiçbir kurum ve kuruluştan öneri gelmemişti. Bu önerileri zaman içerisinde birçok kurum ve kamuoyu ile paylaştık. Bununda bilinmesinde fayda vardır. Hani 16 yıldır ne yaptınız diye sordular ya buna da cevap olması açısından birçok şeyin ilki olduk.

Pandemi Süreci Önerilerimiz;

  • Yurt dışı giriş ve çıkışları tamamen kapatılmalı,
  • Süreç bitimine kadar ülkede karantina uygulanmalı,
  • İşyeri kiraları dondurulmalı ve/veya belirli oranlarda indirilerek faizsiz ötelenmeli,
  • İletişim, Elektrik, Su, Doğalgaz, Kredi vb. ödemeler pandemi sürecinin bitimine kadar faizsiz ötelenmeli, süreç sonunda da imkânı olmayanlara uygun kredilendirme imkanları tanınmak sureti ile borçlarını ödemeleri sağlanmalı,

Karantina süreci boyunca vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için;

  • Bütçeden siyasi partilere ödenecek 2020 devlet destekleri,
  • Milletvekilleri başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların maaşları,
  • İŞKUR tarafından işçilere ödenmesi düşünülen Kısa Çalışma Ödenekleri Ortak havuzda toplanarak fon oluşturulmalıdır.

Oluşturulacak olan bu fondan; 18 yaşını bitirmiş her vatandaşımızın banka hesabına en az 1.000- (Bin) TL yatırılmak sureti ile katkıda bulunulmalıdır. Karantina süreci içerisinde vatandaşlarımızın sadece temizlik ve gıda maddeleri ihtiyaçları olacakları için kişi başına 1.000 TL’nin yeterli olacağını düşünüyorum. (2020 yılı için)

Sosyal devlet; kârı da zararı da paylaşmalı, zor durumlarda da fedakârlık gösterebilmelidir. Bugün ülkemiz ve insanlarımız için vefa ve fedakârlık zamanı olduğunu düşünüyorum, diyerek önerilerimizi sıraladık.

NACE kodlarına göre kimi hangi gruba nasıl gönderdiniz?

İşletmelerin geneli işyeri kuruluşunda bir NACE kodu seçerler. O işletme herhangi bir kurum kuruluştan destek almayacaksa, proje yapmayacaksa NACE kodu değişimine ihtiyaç duyulmuyorsa, işletmenin muhasebecisi de o kodda herhangi bir değişim yapmamışsa genelde aynı NACE kodu devam eder.

TOBB-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği her yılın ilk aylarında Hazine ve Maliye Bakanlığınca; TOBB’ne iletilen NACE kodlarını il bazında bizimle paylaşır. İlgili çalışanlarımız listeden üyelerimizi tespit eder ve o NACE kodlarını TOBB’un üst yazısına istinaden ve/veya üyemizin vergi levhasını görerek değiştirir. NACE kodları ilk oluşturuluşta 13 meslek grubuna bağlanmıştır. Örneğin Mermer Ocağı Faaliyeti 7. Meslek Grubunda bulunurken, mermer parçalama ve işçiliği inşaat grubu ile ilişkilendirilmiş ve 6. grupta yer almıştır. Bu, günlük bir konu değildir. NACE kodları oluşumdan bu yana devam etmektedir. Ki “Benim NACE kodum bu olmaması gerek” diyen ve vergi levhasını getiren üyelerimizin de NACE kodlarını belgeye bağlamak sureti ile değiştirilmekte, o NACE kodu hangi meslek grubu ile önceden ilişkilendirilmiş ise oraya atamasını da TOBB Üyelik Sistemi yapmaktadır.

Buna benzer daha pek çok soru sorulabilir, yöneltilebilir;

Bu sorunun cevabı da 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ve bu kanuna bağlı çıkartılan Yönetmelikler, Bakanlık görüşleri arasında yer almaktadır.

SORULAN SORULARA TÜM CEVAPLAR YETERLİ

DERECE VERİLDİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM.

Bu arada bir hatırlatmada da bulunmak istiyorum.

Ticaret ve Sanayi Odaları 5174 Sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ve bu kanuna bağlı çıkartılan Yönetmelikler, Bakanlık görüşleri kapsamında faaliyetlerini sürdürürler. Ve ilgili kanunun 4. Maddesi Odaları tanımlarken: “Üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleri ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslekî disiplin, ahlâk ve dayanışmayı korumak ve bu Kanunda yazılı hizmetler ile mevzuatla Odalara verilen görevleri yerine getirmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır” şeklinde belirtilmiştir. Yasanın elverdiği ölçüde hizmetler gerçekleştirilir.

Sayın DALGAR;

“Devlet tarafından zaman zaman küçük ve orta ölçekli sanayinin ve ticaretin geliştirilmesi adına düşük faizli kredileri ‘tüm paydaşlara doğru ve adaletli şekilde dağıtılabilmesinin dengesini sağlayacağız” diye vaatte bulunamazsınız. Böyle bir yaptırım gücünüz yoktur. Odalar tavsiye olarak öneriler sunarlar. İlgili kurum ve kuruluşlar da üst mercilerden aldığı emirleri yerine getirirler.

Finansman sağlayıcılarla görüşme yapıldığında Finansman sağlayıcı vereceği parayı garantiye almak isteyecektir. Garantör olarak şahsınızı mı Odayı mı ipotek etmeyi düşünüyorsunuz? Tüccar olarak alacağını tahsil edemeyeceğiniz birine mal satar mısınız? Böyle düşünürseniz bu düşüncenizin ne kadar yersiz olduğunu anlarsınız.

Ticarete yön vermek ve yeni yatırımları getirmek için üniversitemizle iş birliği yaparak, akademik çalışmaları planlama yapacağız düşüncesi de doğru bir düşüncedir. İnşallah gerçekleştiğini görürüz. Oda olarak çok gayret etmemize rağmen yeterli başarıyı sağladığımız söylenemez.

‘Yeni Pazar arayışları’ ile ilgili Odamız web sayfasına girdiğinizde “Veri Bankasında” “İHRACAT REHBERİ” var, söylediklerinizi orada yapıyoruz.

Elektronik ticaret olarak adlandırdığınız “e-ticaret “ ile ilgili defaatle eğitimler düzenledik. Talep toplamaya çalıştık. Bu ve benzeri birçok eğitim gerçekleştirdik.

16 Yıllık durağan, mesaisini dolduran, umudunu yitirmiş… ile ilgili cümlenize cevap olabilmesi adına 2013-2017 Dönemi Faaliyet Raporumuzu ve 2018 – 2022 faaliyetlerimizi içeren dergimizi tekrar tekrar okumanızı, boş kaldığınız zamanlarda da Odamız web sayfasını gözden geçirmenizi öneririz.

Ticaret ve Sanayi Odalarının yönetimi ciddiyet ister. Sorunları kurumlarla kavga etmeden çözmeyi gerektirecek tecrübe ister. Siyasi uzantıları ardına alıp Oda başkanlığına aday olmakla değil, tüm siyasi oluşumlara eşit seviyede yaklaşmak ister. Günlük mesainizin büyük bölümünü Ücretsiz-hiçbir beklenti içinde olmadan oda çalışmalarına ayırmak ister. Oda Başkanı; ekip içinde yaşanacak tartışmalarda tarafsızlığını muhafaza edip, doğru bilgiyi, kimseyi kırmadan dökmeden ortaya koyup, tarafları bir arada tutacak liderlik vasfı ister. Oda Başkanlığı, Odayı tüm kurum ve kuruluşlarda temsil kabiliyetini gerektirir.

2 Ekim 2022 tarihinde yapılacak olan Oda seçimlerinde Tecrübeli Başkan ve ekibi ile birlikte Burdur Ticaret ve Sanayi Odası yönetimine aday olduğumuzu ifade eder, üyelerimizin bundan önceki tecrübelerimizin ışığında yaptığımız hizmetleri de dikkate alarak, Üyelerimizin bizleri yeniden göreve layık göreceklerine inancımın tam olduğunu belirtir, seçimlerin Odamıza ve ilimize hayırlara vesile olmasını temenni ederim.”