Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi nde (MAKÜ) 21. Yüzyıl Becerileri Temelinde Gençlerde Profesyonel Gelişimi ve Yaşam Becerilerini Destekleme Projesi Öğrenci çalıştayı gerçekleştirildi.

MAKÜ Avşarhan’da gerçekleştirilen çalıştaya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

2 oturum halinde gerçekleştirilen çalıştayda öğrenme ve yenilenme becerileri ve ihtiyaçlarım, kişisel-sosyal yaşam alanı ve ihtiyaçlarım, profesyonel gelişim alanı ve ihtiyaçlarım, üniversite yaşam alanı ve beklentilerim, hayalimdeki üniversite yaşamı ve profesyonel gelişimim, üniversite sonrası profesyonel ve sosyal yaşama uyum için ihtiyaç ve beklentilerim konularında gerçekleştirilen oturumlar değerlendirme oturumu ile sona erdi.

Açılış konuşmasını ve proje tanıtımını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Firdevs Savi Çakar; “Bugün burada MAKÜ olarak 21. yüzyıl becerileri çerçevesinde öğrencilerimizin hem profesyonel hem de yaşam becerilerini nasıl geliştirebiliriz? sorusuyla yola çıktığımız ve teorik alt kısmını büyük oranda tamamladığımız ancak tabii ki öğrencilerimizin de ihtiyaçlarını belirlemeye dönük olarak ilk aşaması olan paydaş görüşlerinin alınması aşamasında öğrencilerimizle bugün 21. yüzyıl becerilerini ve ihtiyaçlarını tartışacağız.

Sevgili gençler tabii ki bu projenin odağında sizler varsınız. İçinde yaşadığımız çağda yaşanan bu hızlı değişim ve dönüşüm sürecinde gençlerimizi akademi olarak ne kadar yaşama hazırlıyoruz ne kadar ihtiyaç duyulan nitelikleri doğru zamanda ve doğru şekilde veriyoruz. Aslında bu arayış içerisindeyiz. Dolayısıyla sizler bu sürecin içerisinde özellikle profesyonel anlamda nelere ihtiyaç duyduğunuzu, gelecekte yaşamınızı nasıl şekillendireceğinizi ve bu 4 yıllık süre içerisinde kendinizi nasıl geliştireceğinizi zaman zaman paylaşıyorsunuz, tartışıyorsunuz, hatta bazen kaygı düzeyine taşıyan tartışmalar ve paylaşımlarda bulunuyorsunuz. Tabii ki buradaki amacımız ortak. Sizin kaygılarınızı anlıyoruz. Burada sizin kaygılarınızı gidermek ve sizi mezun olduktan sonraki yaşamda daha güçlü daha iyi niteliklerle mücadele eden birer meslek elemanı ya da birey olarak yetiştirmek istiyoruz. Bu çaba ile aslında sizin var olan bu kaygılarınızı biraz bugün burada da ele almak istiyoruz. Üzerinde çalıştığımız projenin odağında da tamamen sizin geleceğe yönelik ihtiyaçlarınız var. Ancak hepimiz biliyoruz ki üniversite dönemi 4 yıl uzun gibi görünmesine rağmen çok hızlı geçiyor ve yaşamda bir daha geri dönüp telafi edemeyeceğimiz bir dönem olduğunu sizler de biliyorsunuz. Bizler de yıllardır gençleri yetiştiriyoruz. Bu 4 yıllık süreci ne kadar nitelikli, ne kadar dolu dolu hem mesleki beceriler anlamında, hem de sosyal yaşam ve günümüzün değişen ihtiyaçları çerçevesinde, örneğin dijital yaşam gibi ya da akademik yaşam gibi beceriler konusunda sizi ne kadar donanımlı, ne kadar gerçek hayata hazırlıyoruz? Bu çerçevede bu ihtiyacı ve bu beklentiyi üniversite olarak çok önemli buluyoruz. Dolayısıyla projemizin aslında odağında bu var. Yani bizim gençlerimiz bizden mezun olduklarında onları nasıl bir yaşam bekliyor ve biz onları ne kadar bu yaşama doğru hazırlıyoruz? Bu konuda sizin bugün bizimle paylaşacaklarınız bize yön verecek. Evet, bizim de tabii ki MAKÜ olarak ya da akademi dünyasının bu konuda çok ciddi tecrübeleri var. Bizim de çok ciddi deneyimlerimiz var ve genel anlamda kendimize bir yol çizdik aslında ama sizin katkılarınız burada doğru yerde doğru müdahale açısından bize çok önemli katkı sunacak. Dolayısıyla bu amaçla bugün buradayız, bugün beraberiz.” Şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşma yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar öğrencilerin eğitimleri boyunca MAKÜ Kariyer Merkezinden faydalanmaları konusunda önerilerde bulundu. MAKÜ’nün uzun yıllardır Kariyer Geliştirme Sistemi konusunda kafa yorduğunu söyleyen Rektör Yardımcısı Dalgar; “Kariyer merkezinde biz bu çocukları eğitiyoruz, öğretiyoruz ama acaba iş dünyasının yani onlara gönderdiğimiz piyasanın beklentilerini karşılıyor mu? diye sorgularken kariyer günleri diye bir etkinlik başlatmıştık. Bugüne dek 14 kez düzenlendi. Hep şunu sorduk, yıllarca biz ülkenin farklı sektörlerinden farklı alanlarına bir insan kaynağı yetiştiriyoruz ki bir ülkenin yetişmiş insan kaynağından daha değerli hiçbir varlığı olamaz. Yeraltı kaynakları, madenleri bol olup da insan kaynağını yetiştirmeyen ülkelerin halini hep birlikte görüyoruz şu anda. Dolayısıyla insan kaynağınızı doğru planlamak ve doğru yetiştirmek, başta üniversiteler ve diğer mesleki eğitim kurumları olmak üzere hepimizin ortak görevi ve sorumluluğudur.” dedi.

Dalgar; “Türkiye'de Başka Hiçbir Üniversitede Böyle Bir Kariyer Sistemi Altyapısı Yok”

Konuşmasının devamında “Kariyer Merkezinin çalışmalarından da bahseden Rektör Yardımcısı Dalgar; “MAKÜ’de oluşturduğumuz Kariyer Merkezi ile sizlerin kariyerinizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. MAKÜ’nün bugün yapılan çalıştay ve sonrasında yapılacak proje noktasında çok ciddi bir alt yapısı var. İddialıyız, Türkiye'de başka hiçbir üniversitede böyle bir kariyer sistemi altyapısı yok. Ayrıca Kariyer Okulu 15 bin mezuna anket yaptı ve size bugün sorulan benzer sorular onlara da soruldu, o envanterler de elimizde. Şimdi bugün yüz yüze sizlerden, daha sonra sektörden de bu verileri topladıktan sonra Rektör hocamızın hayal ettiği şey şu, MAKÜ’de akademinin bütün müfredatını bu veriler çerçevesinde revize etmek. Kariyer Okulunda yapılan çok kıymetli çalışmalar var ve bugün bu projelendirmiş olduğumuz 21. yüzyıl becerileri noktasındaki çalışmaların sonucunda inşallah Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Türkiye'nin en dinamik ve çağın ihtiyaçlarına uygun müfredatını da oluşturmuş bir üniversite olacak. Bugün de MAKÜ çok özgüvenli bir iş yapıyor. Öğrencilerine diyor ki biz biliriz, siz merak etmeyin demiyor. Öğrencilerine siz bizden ne istiyorsunuz, hangi konularda gereksinimler duyuyorsunuz diye çok özgüvenli bir soru soruyor. Ben bu çerçevede güzel sonuçlar çıkacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmalar sonrasında çalıştayın oturumlarına geçildi.